Rămâi conectat

Actualitate

Cuprul din Apuseni, vândut unei companii din Singapore, care îl va duce în China. Licitație pentru 50.000 de tone de concentrat de cupru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cuprul din Apuseni, vândut unei companii din Singapore, care îl va duce în China. Licitație pentru 50.000 de tone de concentrat de cupru

Compania Cuprumin Abrud, cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România, va vinde şi în 2022 concentratul de cupru în China, via o companie din Singapore.

Exploatarea minieră continuă relaţia de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie.

Licitaţia internaţională privind vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost demarată în noiembrie 2021. Oferta celor de la Trafigura a fost cea mai avantajoasă, dar reprezentanţii Cupru Min SA au cerut o îmbunătăţire a acesteia. Deocamdată nu a fost făcut public preţul oficial al contractului care va intra în vigoare la 1 martie 2022.

Concentratul de cupru exploatat la cariera de la Roşia Poieni, judeţul Alba, va ajunge să fie prelucrat şi în acest an, tot în China. Minereul are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru.

Valoarea contractului ar urma să fie în jurul valorii de 45 de milioane de dolari. Societatea minieră a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.

În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională.

Cupru Min SA a înregistrat în prima jumătate a anului 2021 cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului 2020. Totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de anul anterior. Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane.

Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale anului trecut a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei. Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român.

Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, producţia de cupru începând în 1983. Este cel mai mare zăcământ de cupru din România, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantităţii rulate in ţară. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Ziarul Unirea

Publicat

în

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină Meteorologii ANM au emis marți, 25 iunie 2024, o nouă avertizare cod galben de furtună valabilă în Alba și alte zone din țară în intervalul 25 iunie, ora 12 – 26 iunie, ora […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea