Rămâi conectat

Actualitate

Cuprul din Apuseni, vândut unei companii din Singapore, care îl va duce în China. Licitație pentru 50.000 de tone de concentrat de cupru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cuprul din Apuseni, vândut unei companii din Singapore, care îl va duce în China. Licitație pentru 50.000 de tone de concentrat de cupru

Compania Cuprumin Abrud, cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România, va vinde şi în 2022 concentratul de cupru în China, via o companie din Singapore.

Exploatarea minieră continuă relaţia de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie.

Licitaţia internaţională privind vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost demarată în noiembrie 2021. Oferta celor de la Trafigura a fost cea mai avantajoasă, dar reprezentanţii Cupru Min SA au cerut o îmbunătăţire a acesteia. Deocamdată nu a fost făcut public preţul oficial al contractului care va intra în vigoare la 1 martie 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concentratul de cupru exploatat la cariera de la Roşia Poieni, judeţul Alba, va ajunge să fie prelucrat şi în acest an, tot în China. Minereul are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru.

Valoarea contractului ar urma să fie în jurul valorii de 45 de milioane de dolari. Societatea minieră a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.

În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională.

Cupru Min SA a înregistrat în prima jumătate a anului 2021 cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului 2020. Totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de anul anterior. Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane.

Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale anului trecut a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei. Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român.

Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, producţia de cupru începând în 1983. Este cel mai mare zăcământ de cupru din România, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantităţii rulate in ţară. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

A fost CONCEDIAT profesorul de „etică și integritate academică” al UBB, care ar fi luat MITĂ: A fost prins în flagrant pe când primea bani de la studenți

Ziarul Unirea

Publicat

în

A fost CONCEDIAT profesorul de „etică și integritate academică” al UBB, care ar fi luat MITĂ: A fost prins în flagrant pe când primea bani de la studenți

Lectorul Rudolf Cristian de la Centrul universitar din Reșița al Universității Babeș-Bolyai (UBB), trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi, pentru a-i trece examenele, a fost concediat joi de universitatea clujeană, anunță aceasta într-un comunicat de presă.

Potrivit UBB, lectorului i-a fost desfăcut contractul de muncă și a fost exclus din comunitatea academică a UBB “procedând la desfacerea contractului de muncă și excluzându-l astfel din comunitatea academică a UBB “în contextul abaterilor de la etică, integritate și bune practici academice pentru care este anchetat, aspecte care sunt incompatibile cu valorile UBB și cu buna derulare a activităților academice la UBB”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instituția precizează că “lectorul Cristian Rudolf a fost inițial suspendat prin Decizia Rectorului UBB din toate activitățile academice desfășurate în cadrul universității, pentru a proteja comunitatea UBB și mai ales studenții, începând încă cu data de 22 februarie 2023, imediat ce s-au formulat primele acuzații”. Universitatea precizează că analizele interne continuă.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe profesorul de etică și integritate academică Rudolf Cristian pe 17 martie, sub acuzația de luare de mită în formă continuată, anunța atunci un comunicat al instituției. Potrivit sursei citate, lectorul ar fi pretins în perioada 11 – 16 februarie mită de la 25 de masteranzi. El ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

Profesorul a fost reținut inițial în 21 februarie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Statutul elevului 2023: Calificativul la purtare poate fi scăzut de acum și elevilor din clasele primare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Statutul elevului 2023: Calificativul la purtare poate fi scăzut de acum și elevilor din clasele primare

Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației, iar una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar.

Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”, prevede articolul 27, alineatul I, modificat. Înainte de această schimbare, Statutul elevului nu prevedea această sancțiune și pentru elevii din clasele Pregătitoare – a IV-a.

Majoritatea celorlalte modificări și completări au legătură cu punerea în acord a structurii anului școlar pe module cu formulările din statut, până acum acesta făcând referire la structura pe semestre a anului școlar, abandonată în 2021 de Ministerul Educației.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Județele dependente de transferurile de la Bugetul statului: Cum se situează județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județele dependente de transferurile de la Bugetul statului: Cum se situează județul Alba

Județele Botosani, Salaj, Vaslui, Vrancea, Valcea si Teleorman au un dezechilibru fiscal fiscal ridicat, depinzând de transferurile de la bugetul de stat pentru a supraviețui, arată un studiu publicat de un grup de specialiști români.

Altfel, spus, sunt mai ușor controlabile politic, fiind dependente de banii de la București.

Elit - Gustul Desăvârșit

În aceste județe, transferurile sunt cele mai importante ca sursă de finanțare pentru cheltuielile județelor. Transferurile către administrația locală sunt concepute de fapt pentru a reduce diferențele de capacitate fiscală între județe, dar ele pot funcționa și ca o armă economică.

Potrivit lunui profesor universitar american de economie, Wallace Oates (în lucrarea Fiscal Federalism), descentralizarea fiscală contribuie la dezvoltarea economică care se traduce prin performanța locală, îmbunătățirea coeziunii economice, sociale și teritoriale .

În teorie, descentralizarea fiscală e foarte bună, pentru că administrațiile locale sunt cel mai aproape de cetățeni cunoscându-le cel mai bine nevoile și posibilitățile. Descentralizarea este frecvent lăudată pentru efectele sale favorabile asupra potențialelor câștiguri economice sau acel „dividend economic al descentralizării”.

Dacă însă nu e făcută cu cap, ea poate adânci decalajele între regiuni (sau dimpotrivă, le poate atenua), ținând cont că regiunile mai bogate au un avantaj, fiind mai eficiente și având o infrastructură instituțională superioară. Descentralizarea poate duce, de asemenea, la un transfer al dezvoltării economice de la periferie la centru dacă Statul distribuie resursele pentru a rezolva inechitățile regionale, mai arată studiul citat.

Bucureștiul e cea mai autonomă administrație locală din România. Alte județe cu tendință de creștere a autonomiei financiare locale Argeș, Brașov, Cluj, Constanta, Ilfov, Sibiu și Timiș, mai ales în ultimii ani, de când autoritățile locale au găsit căi de creștere a propriilor venituri (atât printr-o mai bună colectare a acestora cât și prin programele de dezvoltare bazate pe dezvoltarea mediului de afaceri).

Din perspectiva veniturilor proprii, există diferențe mari în capacitatea județelor de a genera venituri proprii

Curtea de Conturi a României vorbește în rapoartele sale de bugete locale nerealiste, fără legătură cu nevoile reale ale comunității locale sau cu resursele financiare reale.

„Exista o slabă preocupare a autorităților publice locale de a identifica si valorifica veniturile care pot rezulta din desfasurarea activitatilor economice sau din valorificarea bunurilor din patrimoniul lor public si privat” arată Curtea de Conturi într-un raport

Există județe cu un PIB pe cap de locuitor ridicat, dar cu o prestare minimă de servicii publice (Gorj, Alba), sau județe cu un nivel scăzut al PIB pe cap de locuitor, dar cu un nivel semnificativ al cheltuielilor publice locale (Iași).

Un nivel ridicat de responsabilitate fiscală se înregistrează în Timiş, Constanţa, Cluj, Prahova, Braşov, Bihor şi Iaşi, mai arată autorii documentului.

Cel mai bogat județ, care este de departe București. Cel mai sărac județ din țară este Vaslui

Capitala are 263% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, cu alte cuvinte este de peste 2,5 ori mai bogat decât media. Din păcate, suntem bine reprezentați și la celălalt capăt al clasamentului, a explicat într-o conferință Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank.

Cel mai sărac județ din țară este Vaslui. Raportul dintre cele două (București și Vaslui) este de aproape șase la unu, adică de șase ori mai mare PIB/capita în București decât în Vaslui, a explicat Ionuț Dumitru.

Dealtfel, acest raport este printre cele mai mari din Europa, iar dacă ne uităm la nivel de județe, o să vedem că în ultimii 20 de ani, din 42 de județe, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB/capita decât media național. Celelalte 27 au avut o viteză de dezvoltare mai redusă, deteriorându-și poziționarea relativă.

Județele care aleargă cel mai rapid în convergența reală sunt București, Cluj, Timiș, Alba, Sălaj, Tulcea și Sibiu. Județele care au pierdut cel mai mult în porționare relativă față de media națională sunt Covasna, Ilfov, Constanța, Harghita, Mureș, Galați, Vrancea, Bihor și Bacău.

Avem practic o Românie a extremelor

Avem regiunea București-Ilfov, care la scară europeană este pe locul 14 din 242 de regiuni după clasificarea NUTS2, cu nivel al PIB-ului per capita 164 față de media de 100 a UE. Un astfel de nivel este peste regiuni precum Stuttgart, Viena, Bremen, Koln, adică avem un nivel de dezvoltare economică foarte înalt.

Pe de altă parte, avem și regiunea de Nord-Est a țării care este doar la 46% din media Uniunii Europene, la coada clasamentului. Ocupă locul 226 din 242 de regiuni la scară europeană, a mai spus Ionuț Dumitru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare