Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Cum te va monitoriza doctorul atunci când intri în CONCEDIU MEDICAL. De la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări în privința concediilor

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Cum te va monitoriza doctorul atunci când intri în CONCEDIU MEDICAL. De la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări în privința concediilor

USR - Alegeri Parlamentare 2024

De luna viitoare vor apărea mai multe schimbări privind concediile medicale, printre care una ce prevede că persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) vor fi monitorizate de medici, prin intermediul unui plan de urmărire a evoluției bolii. Pentru a face pe deplin aplicabile schimbările apărute în legătură cu concediile medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus luni în dezbatere publică un proiect ordin ce modifică normele de aplicare a legislației din domeniu și stabilește inclusiv structura planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Potrivit OUG 74/2021, de la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări în privința concediilor medicale. Una dintre ele vizează monitorizarea, de către medici, a persoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite).

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Pentru asta, medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde mai multe informații. Acum, prin proiectul de ordin pus luni în dezbatere la CNAS, autoritățile stabilesc, printre altele, care este conținutul planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Concret, potrivit proiectului de ordin, planul de urmărire a evoluţiei bolii va conține două etape de evaluare. În prima dintre ele se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale (prescripție medicală, dacă e nevoie de un regim alimentar și se face instruirea privind măsurile terapeutice şi profilactice), se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară.

În cea de-a doua etapă, care înseamnă, de fapt, urmărirea evoluţiei bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică, de indicațiile medicale din această fază, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri. Modelul planului de urmărire a evoluţiei bolii poate fi descărcat de la finalul articolului.

Practic, așa cum e prevăzut în proiectul de ordin, în primă fază, concediul medical va fi acordat pentru cel mult trei zile calendaristice. “În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, constatate pe baza evaluării răspunsului la tratamentul iniţial şi/ sau a rezultatului analizelor de laborator, investigaţiilor funcţionale şi/ sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecţiunea, poate elibera certificatul de concediu medical în continuare (…)”, mai apare în document.

Proiectul nu stabilește concret care este durata maximă a concediului medical prelungit. Probabil că durata maximă a acestuia va fi stabilită ulterior.

Pe parcursul concediului medical, în funcție de schimbările apărute, planul de urmărire a evoluției bolii poate fi modificat de medic.

În plus, proiectul de ordin prevede modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât să se poată aplica și regula potrivit căreia, de luna viitoare, la întoarcerea în țară, statul va deconta doar cinci zile de concediu medical de carantină.

Totodată, proiectul pune OUG nr. 158/2005 în acord cu o decizie din luna mai a Curții Constituționale a României, care stabilește că atât concediul, cât și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav trebuie să fie accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani.

Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică acum. Acesta trebuie să primească atât semnătura ministrului muncii, cât și pe cea a președintelui CNAS și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Ziarul Unirea

Published

on

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea