Rămâi conectat

Actualitate

Cum se va calcula „taxa pe stâlp”. Anunțul ministrului de Finanțe Tanczos Barna

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum se va calcula „taxa pe stâlp”. Anunțul ministrului de Finanțe Tanczos Barna

Reglementările privind „taxa pe stâlp” vor fi publicate în ultima săptămână a lunii martie 2025, iar calculele sunt din ce în ce în ce mai relevante şi mai exacte, a declarat, marţi la conferinţa PRIA Finance for Keys Business Sectors, ministrul Finanţelor Tanczos Barna.

„Taxa pe construcţiile speciale este o taxă introdusă anul trecut, ştim foarte bine. A fost o decizie luată în ultimele zile ale lunii decembrie, fără a respecta acele angajamente pe care eu, ca ministru al Mediului, de exemplu, le-am putut respecta de fiecare dată şi pe care le-am considerat foarte importante. Chiar dacă este nevoie de luni de zile de discuţie, când am decis pe SGR (Sistemul Garanţie-Returnare – n.r.), toată lumea a avut timp să se pregătească.

Aşa ar fi de dorit şi această taxă pe construcţiile speciale, care se află astăzi în analiză detaliată la minister. Zilnic, se întâlnesc colegii mei cu fiecare sector în parte, cu toate industriile pe care va trebui să se conformeze şi va trebui să plătească acest impozit. Calculele sunt din ce în ce mai relevante şi mai exacte.

Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun, despre „taxa pe stâlp”: „Una din cele mai anti-naționale măsuri”. Ce efecte ar putea avea

Cu siguranţă vom veni cu reglementări în ultima săptămână a lunii martie, reglementări pe care avem ocazia acum în cursul lunii februarie, în cursul lunii martie, să le discutăm pe toate detaliile şi pe toate elementele”, a afirmat Tanczos Barna, scrie Agerpres.

Propunerile privind baza de calcul, perioada de aplicare și excepțiile făcute de mediul de afaceri vor fi analizate, spune Tanczos Barna

Acesta a menţionat, totodată, că în discuţiile cu mediul de afaceri au fost avansate propuneri ce vor fi analizate, care se referă la baza de calcul, perioada de aplicare şi exceptarea unor anumite tipuri de construcţii speciale.

„Nu ascund faptul că din partea industriei vin în principiu trei solicitări. O solicitare cu privire la baza de calcul, unde propunerea mediului de afaceri este ca această taxă să se aplice pe evaluarea contabilă netă, nu pe costul istoric. Este un element important. Vine o solicitare concretă de limitare în timp, adică să nu existe pe o perioadă nedeterminată, ci să fie pe o perioadă fixă de câţiva ani şi desigur vin din partea fiecărei fiecărui sector.

Câteva dintre solicitări sunt cu privire la exceptarea unor anumite tipuri de construcţii speciale. Le analizăm şi vom veni în cel mai scurt timp posibil cu răspuns la fiecare domeniu în parte. Avem şi calculele pe impactul acestei taxe şi, cu siguranţă, în ultima săptămână din luna martie, o să avem toate detaliile pentru a veni cu reglementări”, a explicat ministrul de resort.

Cum e calculat impozitul pe construcții în „ordonanța trenuleț”

Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare („Ordonanţa trenuleţ”), aprobată la finele anului trecut, prevede că „impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri”.

Ministrul Finanţelor Barna Tanczos şi reprezentanţi din sectoarele financiar, industrie, sănătate, construcţii, economie circulară şi mediu şi automotive au discutat, marţi, despre cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienţei şi creşterea competitivităţii în cadrul evenimentului PRIA Finance for Keys Business Sectors.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină „Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a […]

Citește mai mult

Actualitate

Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA

Lucian Daramus

Publicat

în

Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]

Citește mai mult

Actualitate

În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia

Lucian Daramus

Publicat

în

În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi a fost oferită ulterior […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea