Rămâi conectat

Actualitate

Cum scapă celulele canceroase de acțiunea sistemului imunitar: PREMIERĂ în lupta cu cancerul, descoperită de oamenii de știință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum scapă celulele canceroase de acțiunea sistemului imunitar: PREMIERĂ în lupta cu cancerul, descoperită de oamenii de știință

Pentru prima dată, oamenii de știință au identificat mecanismul care permite celulelor canceroase să scape de acțiunea sistemului imunitar. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători de la Centrul Național al Cancerului din Singapore, care au publicat în acest sens un studiu științific în revista „Nature Communications”.

Profesorul Gopal Iyer, autorul principal al studiului și șeful Departamentului de Chirurgie a Capului și Gâtului de la Centrul Național al Cancerului din Singapore, a declarat că sistemul imunitar detectează și distruge celulele anormale, cum ar fi celulele canceroase, dar în unele cazuri, acestea din urmă „evită” acțiunea imunitară. Acest lucru este posibil prin mecanismul metastazei, procesul prin care celulele canceroase se desprind de tumora primară și se regenerează în alte părți ale corpului, făcând cancerul mai dificil de tratat, relatează Il Messaggero citat de Rador.

Din acest motiv, echipa a decis să studieze debutul precoce al metastazelor, care apare de obicei atunci când celulele canceroase sunt detectate în ganglionii limfatici în imediata apropiere a tumorii primare.
Oamenii de știință au identificat apoi, în interiorul tumorilor, prezența celulelor pre-metastatice, capabile să se deplaseze din zona de origine în alte părți ale corpului, trecând prin ganglionii limfatici.

Cercetătorii au observat, apoi, că o proporție substanțială din limfocitele CD8+ – celule care au sarcina de a identifica și elimina celulele anormale (inclusiv celulele canceroase) – erau „epuizate” și incapabile să își îndeplinească rolul protector, datorită faptului că, după ce au fost expuse în mod repetat la cancer, își pierduseră eficacitatea.

„Asemenea unui angajator care își obligă angajații să lucreze non-stop în ture epuizante, cancerul forțează celulele imunitare să lucreze suplimentar, iar acestea din urmă se epuizează, devenind incapabile să funcționeze normal”, a afirmat prof. Iyer.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că atunci când celulele canceroase și celulele imuniatre comunică între ele prin receptori speciali, celulele infectate emit un semnal care este citit de acestea din urmă ca „nu mă mânca”.
Celulele imunitare – informează autorul studiului – pot fi parțial „reactivate” prin intermediul medicamentelor inhibitoare din clasa PD-1. Dar, în ciuda acestui tratament, multe dintre ele sunt oricum prea „obosite” pentru a continua să distrugă celulele infectate.

Importanța descoperirii Centrului Național al Cancerului din Singapore constă în demonstrarea faptului că, în ciuda acțiunii cancerului, sistemul imunitar al organismului își continuă activitatea, chiar dacă cu o eficiență redusă. Prin urmare, cercetările au evidențiat că celulele imunitare pot fi întotdeauna reactivate, chiar și în momente secundare.

«Investigațiile noastre indică faptul că putem lupta împotriva cancerului cu un arsenal mai vast de „arme”», a concluzionat Iyer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum Guvernul pregăteşte limitarea sporurilor acordate angajaților din instituțiile publice care lucrează la proiecte finanțate din fonduri europene. În prezent, acest spor poate ajunge până la 50% din salariul de bază și este acordat tuturor celor […]

Citește mai mult

Actualitate

Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult Tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile începând cu 1 iulie 2025, cresc în medie cu 0,005 lei/kWh faţă de cele practicate pentru perioada iulie 2024 – iulie 2025. Pentru consumatorii casnici, impactul în facturi […]

Citește mai mult

Actualitate

Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea