Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cum protejăm pomii fructiferi de îngheț în primăvara 2025. Metode și sfaturi pentru a evita pierderea recoltei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum protejăm pomii fructiferi de îngheț în primăvara 2025. Metode și sfaturi pentru a evita pierderea recoltei

Iarnile tot mai blânde din România au slăbit rezistenţa la îngheţ a pomilor fructiferi, de aceea inginerii horticultori recomandă ca pomicultorii să fie foarte atenţi în perioada următoare şi să fie pregătiţi să ia măsuri pentru a nu-şi compromite viitoarea recoltă.

Specialiştii sunt de părere că după perioadele foarte calde din iarnă (cu temperaturi mult peste media obişnuită) ar putea veni chiar și în aprilie episoade de vreme foarte rece, cu ger şi îngheţ la sol, care ar afecta grav plantaţiile de pomi „decălite” de aerul mai degrabă mediteraneean din decembrie şi ianuarie.

Protejarea pomilor fructiferi de îngheţ este o grijă a proprietarilor de livezi care nu vor ca temperaturile scăzute să conducă la pierderea recoltei, poate chiar a investiţiei, iar metodele prin care pomii se pot proteja de îngheţ sunt diverse.

Perdeaua de fum

Metoda perdelei de fum este metoda clasică şi se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomilor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei nocturne.

Resturile organice pot fi formate din paie umede, turbă, crengi sau frunze precum şi rumeguş umed de lemn. Se aşază în diferite puncte din livadă în grămezi, astfel ca după aprinderea lor să se realizeze o perdea de fum de intensitate egală în toată livada.

Perdelele de fum se pot face şi prin arderea brichetelor speciale confecţionate din clorură de amoniu, naftalină şi alte substanţe fumigene. La un hectar se ard în acest caz 8-10 brichete pentru a acoperi livada cu o perdea groasă de fum şi a ridica temperatura aerului cu 1,9-2 grade Celsius.

Încălzirea aerului din livadă

De poate greu de crezut, uneori fermierii trebui să le facă un pic de căldură pomilor. Se folosesc sobiţe speciale, arzătoare sau pur şi simplu un foc în aer liber. Încălzirea se poate executa cu combustibil (reziduuri de petrol, motorină etc). O sobiţă de mărime mijlocie, poate încălzi o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi şi poate proteja pomii până la temperaturile de -6…-7 grade Celsius.

Cele mai cunoscute sobiţe sunt cele de tip Bujorean, denumite antibrumar (inovaţie a profesorului Gheorghe Bujorean de la Institutul agronomic din Timişoara).

Vântul artificial

Se realizează cu ajutorul unor instalaţii de ventilare, care amestecă şi înlocuiesc aerul rece de la suprafaţa solului cu aerul mai cald din straturile superioare.

Încălzirea aerului din livadă se poate face şi cu ajutorul unor sobiţe speciale, confecţionate din tablă de 2 mm grosime, în care se pot arde: motorină, petrol, uleiuri minerale uzate etc. Aceste sobiţe consumă în medie câte 3-4 l de combustibil pe oră.

Se instalează între rândurile de pomi, la distanţă de 7 metri una de alta, încât la un hectar sunt necesare cam 150 de astfel de sobe. Cu ajutorul sobiţelor se pot combate scăderile de temperatură până la minus 6 grade Celsius, însă costurile sunt foarte mari.

Ploaia artificială

Poate fi o metodă eficientă în anumite condiţii: să existe deja un sistem de irigare prin aspersiune, iar vremea rece să nu dureze mai mult de 1-2 zile.

Pulverizând apa în atmosferă se ridică temperatura aerului cu 2-4 grade Celsius. Stratul de gheaţă care se va forma pe ramuri devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de zero grade. Însă stratul de gheaţă persistent poate fi dăunător pe termen lung, căci sufocă mugurii, de aceea metoda este recomandată doar la îngheţurile târzii şi la brume.

Instalaţia de aspersiune se pune în funcţiune în momentul când temperatura aerului la înălţimea de 1,5 m deasupra solului a atins valoarea de zero grade, cu tendinţa de scădere.

Stropirea se opreşte atunci când temperatura aerului s-a ridicat la 1 grad şi are tendinţa de creştere şi gheaţa s-a topit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Ciurica se […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 iulie: Ziua Mărcii Poștale Românești. Primele mărci poștale, tipărite în Moldova, în 1848

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 iulie: Ziua Mărcii Poștale Românești. Primele mărci poștale, tipărite în Moldova, în 1848 În spațiul românesc, primele mărci poștale au fost tipărite în Moldova, la 15 iulie 1858. Acestea erau vestitele „Cap de bour”, a căror primă emisiune cuprindea patru timbre. Au intrat în circulație la 22 iulie 1858, la biroul poștal din Iași […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

14 iulie 1967: Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți și mai influenți scriitori ai țării noastre, încetează din viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

14 iulie 1967: Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți și mai influenți scriitori ai țării noastre, încetează din viață Marele geniu literar Tudor Arghezi s-a nascut la Bucuresti, la 23 mai 1880, numele sau adevarat fiind Ion N.Theodorescu. Pseudonimul Arghezi provine, dupa cum marturiseste insusi poetul, de la numele vechi al Argesului, Argesis. Clasele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea