Rămâi conectat

Actualitate

Cum îi învăţau şefii de la DGFP Alba pe agenţii economici protejaţi să înşele statul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Alba pe baza cărora au fost trimişi în judecată fostul director adjunct de la DGFP Alba Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan, inspectorii fiscali Mihail Sârbu şi Dănuţ Ispas, alături de alte 9 persoane de la grupul de firme Pomponio şi omul de afaceri Eugen Lăpădat, arată cum cei patru angajaţi de la Finanţe i-au sprijinit şi consiliat, contracost, timp de cel puţin 4 ani pe anumiţi agenţi economici importanţi din judeţ să eludeze legea şi să nu plătească impozite la bugetul de stat. Aceştia, şi în mod special Dobra şi Conţan, îşi dezvoltaseră un adevărat „modus operandi” după care acţionau, ei fiind cei care stabileau cine şi când va fi controlat. Pentru protecţia şi consultanţa oferită societăţilor comerciale ajunseseră să primescă, direct şi indirect, sume de 2.000 de euro pe lună. Potrivit procurorilor, Ioan Dobra şi Dorin Conţan ajunseseră să se creadă „intangibili”, făcând propria lege în instituţia unde ocupau funcţii de conducere de mulţi ani.
Conţan şi-a luat 3 săptămâni concediu de la DGFP pentru a pune la punct contabilitatea de la Pomponio
„Dorin Conţan, deşi deţinea calitatea de şef serviciu control la DGFP Alba, a determinat angajarea unor contabili la S.C. Pomponio S.A. şi a acordat consultanţă financiar-contabilă şi fiscală conducerii societăţii precizate, în mod repetat şi continuu, cel puţin în perioada probată, 2006-2010 (…) Mai mult, sus-numitul a furnizat reprezentanţilor S.C. Pomponio S.A. chiar şi indicaţii nelegale, menite să ajute sustragerea contribuabilului de la plata taxelor datorate statului şi să ascundă fraudele săvârşite sau să prevină descoperirea acestora”, se arată în rechizitoriu. Mai mult, în primăvara anului 2008, Conţan şi-a luat concediu de la DGFP Alba pentru a o ajuta pe noua contabilă angajată la recomandarea sa la S.C. Pomponio să se familiarizeze cu contabilitatea firmei. „Tot inculpatul Conţan Dorin a familiarizat-o pe numita Goia Ana cu contabilitatea S.C. Pomponio S.A. la angajarea acesteia (în martie/aprilie 2008), o perioadă de aproximativ 2-3 săptămâni zilnic, perioadă în care şi-a obţinut concediu medical şi de odihnă de la DGFP Alba. În această perioadă susnumitul s-a deplasat zilnic la sediul S.C. Pomponio S.A. unde a acordat consultanţă efectivă numitei Goia Ana şi chiar a lucrat pe calculatoarele de la contabilitatea firmei, împreună cu aceasta”, mai notează procurorii. Conţan a fost recompensat prin firma Betacon SRL Cugir deţinută de unchiul său Mihăilă Conţan.
Protecţie pentru cercul de prieteni
„Având în vedere calitatea inculpatului Conţan Dorin, de şef de serviciu control fiscal la DGFP Alba şi colaborarea acestuia cu Dobra Ioan – şeful compartimentului de control de la DGFP Alba şi a circumscripţiilor fiscale din judeţ, practic orice contribuabil protejat, ca S.C. Pomponio S.A. prin Limbean Cosmin şi Luca Anversa, S.C. Molent SRL prin Molent Romano, S.C. Fotbal Club Unirea 2006 S.A. şi respectiv S.C. Betacon SRL prin Conţan Mihăilă, puteau face orice operaţiuni economico-financiare ilegale doreau (…) Relevantă în acest sens este şi declaraţia unui martor din dosar care susţine că inculpatul Conţan Dorin acorda protecţie cercului de prieteni din care făcea parte, prieteni care erau toţi oameni de afaceri cu firme mari în judeţul Alba, de exemplu S.C. Aloref S.A., S.C. Supremia S.A., S.C. Tobimar S.A., S.C. Romano Molent SRL etc.”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.
Firma soţiei lui Ioan Dobra a realizat auditul la Pomponio şi alte firme mari din judeţ
Fostul director adjunct al DGFP Alba Ioan Dobra este acuzat că a sprijinit şi favorizat grupul infracţional de la Pomponio prin acţiunile sale. La propunerea lui Conţan, a aprobat şi dispus recuzarea primei echipe de control care a descoperit nereguli grave la această firmă. Mai mult, el nu a sesizat organele de cercetare penală despre infracţiunile care se produceau acolo, deşi fusese informat în scris despre ele. „Toate aceste activităţi ilegale, favorabile S.C. Pomponio S.A., au fost comise de Dobra Ioan în condiţiile în care auditarea S.C. Pomponio S.A. a fost realizată în perioada 2007-2010 de S.C. Audit Consult SRL, societate la care acţionar era soţia susnumitului, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul acestuia, împreună cu un inspector de la compartimentul control din cadrul Circumscripţiei Fiscale Câmpeni, instituţie aflată tot în subordinea inculpaţilor Dobra şi Conţan. Evident şi contrar tuturor normelor de incompatibilitate prevăzute de lege, Dobra Ioan şi membrii familiei sale nu puteau participa la astfel de activităţi, rezultatul fraudulos fiind uşor de observat şi elocvent, în această cauză”, spun procurorii. Astfel de activităţi de auditare au mai fost realizate de S.C. Audit Consult S.A. şi la alte mari societăţi din judeţul Alba, precum S.C. Alba Aluminiu S.A. sau S.C. Cuprumin S.A.
Cercetările în dosar, obstrucţionate de prieteniile dintre şefii instituţiilor de control
„Intervenţia penală sau contravenţională a altor autorităţi ale statului este de asemenea limitată şi obstrucţionată în acest caz, întrucât pentru sesizarea acestor fapte este nevoie de un organ de specialitate calificat, care în prezenta cauză nu a putut fi folosit, cu referire la DGFP Alba şi chiar Garda Financiară Alba. Singurele organe cu atribuţii de control în acest domeniu în judeţul Alba sunt cele două instituţii ai căror reprezentanţi sunt prieteni între ei (Conţan Dorin, Dobra Ioan şi Nistor Dorin – şeful Gărzii Financiare Alba), dar şi cu mari agenţi economici din judeţ, aşa cum reiese expres din interceptările convorbirilor telefonice efectuate şi chiar declaraţiile martorilor audiaţi, fiind astfel necesară utilizarea altor organe cu competenţe specializate în domeniu, din alte judeţe”, se mai spune în rechizitoriu.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor sălbatice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor sălbatice Turiştii prinşi că dau mâncare urşilor de pe Transfăgărăşan vor primi amenzi uriaşe, de până la 5.000 de lei, după ce se va schimba legea, a anunţat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Autorităţile vor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea