Cum a fost văzută, prin ochii unui ilustrator, Cetatea Alba Carolina în urmă cu un secol
Orașul nostru și, mai ales, Cetatea, au reprezentat de-a lungul timpului, o atenție destul de deosebită, atât pentru artiștii români, cât și pentru cei străini, care au ureușit să redea frumusețea arhitecturală a „celelilalte capitale”.
Mărturii vizuale, de la începutul anilor 1900, ne-au rămas de la un artist mai puțin cunoscut, Reithofer Jenő.Pictor, grafician si ilustrator de carte, Reithofer Jenő (Eugen) (n.1880 Sumeg, Hu. -Alba Iulia 1952) a abordat cu precădere tehnica pastelului, dar și desenul în peniță.
Artistul a surprins principalele locuri de memorie din Cetatea Alba Iulia, în zilele noastre cea mai mare cetate din România. Ne referim la: Catedrala Romano-Catolică, fostul Colegiu iezuit (n.a. actualul corp B al Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), fostul Gimnaziu Superior Romano-Catolic Majláth (n.a. actualul corp C al Universităţii), Biserica Bathory (n.a. edificiul medieval a fost dărâmat la sfârşitul anilor 1800), fostul Colegiu Academic Bethlen (n.a. în zilele noastre are destinaţie militară).
Imaginile au fost publicate în revista de cultură ”Pásztortűz”, la Cluj, în 1926. Reithofer Jenő a participat cu lucrări la expoziţii organizate în mai multe oraşe din Transilvania, iar în gustul epocii a creat ex-libris-uri şi a ilustrat cărţi, precum cea apărută la Berlin, în 1926-„Basme-legende transilvanene“. Artistul a studiat grafica la Budapesta. Ulterior, s-a stabilit la Alba Iulia, unde şi-a deschis un atelier şi o şcoală privată de desen, în care a lucrat şi a format talente.
Reithofer Jenő a participat cu lucrări la expoziții organizate în mai multe orașe din Transilvania, iar în gustul epocii a creat ex-libris-uri și a ilustrat cărți, precum cea apărută la Berlin, în 1926-„Basme-legende transilvanene“.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Copiii de la Mănăstirea Dumbrava, tunși GRATUIT de mai mulți frizeri: Inițiativa unui aiudean a adus zâmbetele pe fețele celor mici
Copiii de la Mănăstirea Dumbrava, tunși GRATUIT de mai mulți frizeri: Inițiativa unui aiudean a adus zâmbetele pe fețele celor mici Inițiativa unui frizer aiudean a adus zâmbetele pe fețele copiilor pentru care Mănăstirea Dumbrava este acasă. Împreună cu alți colegi de breaslă, bărbatul a tuns gratuit aproximativ 40 de tineri. Citește și: FOTO| Mănăstirea […]