Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cugirenii şi vinerenii şi-au redefinit identitatea prin folclor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Oraşului Cugir, împreună cu Consiliul Local Cugir şi Casa de Cultură au organizat la sfârşitul săptămânii trecute ce-a de-a doua ediţie a Festivalului de Dansuri Tradiţionale în „Poiana cu goruni” din Vinerea. Vinereni şi cugireni deopotrivă au asistat, cu mic cu mare, la parada portului popular înşirat generos prin centrul Vinerii. Cu acest prilej, gospodinele din localitate au agăţat la „fereştile” larg deschise cele mai frumoase „lepedeauă” ţesute în casă şi perne mari, boiereşti, cu „cipcă ştrincănită” de jur împrejur, cât palma. Manifestarea a fost onorată cu prezenţa, de la judeţ, de deputatul PNL Teodor Atanasiu şi de vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui.
Deschiderea spectacolului sus, în Poiana cu goruni, a fost făcută, cum altfel, de gazdele din Vinerea, de grupul vocal şi dansatorii din ansamblul Câmpul Pâinii, care au însoţit cuvântul de deschidere al primarului Cugirului, Adrian Teban: „Identitatea unui popor, a unei comunităţi, este dată de străvechile sale obiceiuri. Festivalul de Dansuri Tradiţionale reînvie frumuseţile, valorile cântecului şi dansului popular, pe care avem datoria morală să le păstrăm nealterate. Folclorul românesc şi cel al altor popoare alcătuiesc un tezaur inestimabil în care se regăseşte caracterul definitoriu al fiecărei naţiuni”. Au evoluat pe scena festivalului Ansamblul Efthimos cu dansuri greceşti, Ansamblul Feregi (Cerbăl) cu dansuri pădureneşti, Ansamblul Irish Way cu dansuri irlandeze, Ansamblul „Ciuleandra” Târgovişte cu dansuri munteneşti, ansamblul Kalaka cu dansuri maghiare, Taraful Casei de Cultură din Cugir, Ansamblul Kolomeika cu dansuri ucrainiene, Ansamblul „Câmpul Pâinii” şi Căluşarii din Vinerea.
Timp de două zile, festivalul desfăşurat în Poiana cu goruni, pe un deal al Vinerii, a fost prilej de dublă bucurie: pe lângă sărbătoarea câmpenească – asezonată cu grătare şi balmoş ciobănesc – la care au participat sute de localnici, în mirificul decor de august s-au reîntâlnit şi vechi prieteni, colegi de muncă şi de şcoală, destine purtate de împrejurări şi nevoi în cele mai diverse colţuri ale ţăriii sau ale lumii. După două zile reuşite, de sărbătoare, atât organizatorii, cât şi participanţii şi-au făcut o promisiune de suflet şi de onoare: şi anul viitor, indiferent de vreme sau de vremuri, se vor întâlni la o nouă ediţie a festivalului de folclor. De remarcat organizarea foarte bună, care s-a datorat exclusiv angajaţilor Primăriei Cugir şi ai Căminului cultural din Vinerea care s-au implicat efectiv şi benevol (majoritatea) în desfăşurarea festivalului, ca gazde primitoare.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii Târgul de Fete de pe Muntele Găina are loc în periaoda 13-21 iulie 2024. Din program fac parte târgul meșterilor tradiționali, spectacole folclorice, ateliere, concert extraordinar DAMIAN & BROTHERS, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea