Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Cu toții “suntem digitali”: Campania de alfabetizare și incluziune digitală Hai pe NET 2018, la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALL DIGITAL Week – pe scurt ADW – este o campanie anuală de incluziune digitală inițiată la nivel European de către organizația ALL DIGITAL (ex-Telecentre-Europe). Hai pe NET, 2018! este versiunea localizată în România a campaniei Europene ALL DIGITAL Week și a fost implementată      în perioada 19-25 Martie 2018 de către Fundația EOS, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România și Asociația APDETIC.

Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia a fost și în acest an Telecentru al campaniei de alfabetizare și incluziune digitală, aflată la cea de a noua ediție și a susținut organizarea de activități online, de la simple ore de alfabetizare digitală, la acțiuni ce au vizat performanța în mediul virtual, coordonator de activități fiind prof. Ramona Humeniuc -ambasador voluntar Scientix pentru România.

Agenda Campaniei la Telecentrul Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia a cuprins următoarele activități:

  • luni, 19.03.2018–lansarea campaniei– clasele IX-XII – Promovarea accesibilității web e-accesibilitate.ro prin  activități creative cu elevii (mese rotunde, dezbateri pe temele „Ce este accesibilitatea Web?” și ”Paginile Web și accesibilitatea”); evaluarea competențelor digitale folosind aplicația Skillage dedicată tinerilor– activități  desfășurate împreună cu elevii în CDI și laboratoarele Centrului de Informatică (www.skillage.eu ); “Cursuri online de perfecționare pentru dascăli”- înregistrarea educatorilor (cadre didactice, bibliotecari) pe portalul educațional al Microsoft https://education.microsoft.com/ pentru a urma cursuri de perfecționare, de a accesa și partaja  resurse educaționale într-o comunitate internațională de educabili  –responsabil: prof. Ramona Humeniuc, prof. Codruța Mureșan, bibliotecar Lucreția Bârz.
  • marți, 20.03.2018Stimularea creativității și gândirii logice prin programarea creativă-Minecraft Education Edition” – activități demonstrative, practice cu elevii cls.  IX-X, având ca obiective dezvoltarea atenției, stimularea curiozității prin joc, încurajarea sentimentului de „dorință de a ști mai mult” -responsabil: prof. Carmen Palcu, prof. Mureșan Laura, prof. Mureșan Codruța.
  • miercuri, 21.03.2018Securitate cibernetică prin CISCO NetAcad– elevii claselor IX-XI, au fost implicați  cum să  participe de la școală sau de acasă la cursul online , în limba engleză “Introduction to Cybersecurity” dezvoltat de CISCO prin programul NetAcad. Au fost selectați elevi interesați să învețe despre securitatea cibernetică în condițiile în care noile tehnologii implică riscuri ce pot afecta grav individul sau organizația iar numeroasele acțiuni ostile desfășurate în spațiul cibernetic sunt de natură să afecteze disponibilitatea, integritatea și confidențialitatea funcționării sistemelor informatice  – cursuri susținute de   Ramona Humeniuc, prof. Carmen Palcu, prof. Mureșan Laura, prof. Mureșan Codruța.
  • joi-vineri, 22-23.03.2018–“Competențe digitale?No problem”60 de elevi ai claselor IX-XI înscriși pentru testarea competențelor digitale prin simularea gratuită a unui examen IC3-Digital Literacy certification, pus la dispoziție de Certipro Education certipro.ro . Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” este Centru de testare IC3, Certificarea IC3 Global Standard 4/5 (GS4/GS5) cuprinzând 3 examene separate: Bazele utilizării calculatorului, Aplicații cheie și Activități online- responsabil: prof. Ramona Humeniuc.
  • vineri, 23.03.2018Primul click! în Casa celor 100 de suflete”- atelier eveniment de încurajare a persoanelor de la “Căminul pentru persoane vârstnice” Alba Iulia să facă primul click alături de elevii clasei a XI-a A, profil matematică-informatică. Activitate dedicată persoanelor vârstnice care se familiarizează pentru prima dată cu un dispozitiv mobil (laptop, tabletă, telefon) – responsabili: prof. Ramona Humeniuc, prof. Anca Balan.

Activitățile de alfabetizare și incluziune desfășurate au marcat săptămâna incluziunii digitale  în România, campanie desfășurată deoarece la nivel european  accesul la internet arată nevoia de îmbunătățiri: 44% dintre cetățenii europeni nu au competențe digitale de bază; 37% din forța de muncă nu este pregătită pentru joburi digitale; 14% dintre cetățenii europeni n-au folosit vreodată internetul; 49% dintre cetățeni n-au folosit vreodată un site care să verifice veridicitatea unor fapte sau știri și pentru că 72% dintre cetățenii Europei cred că munca lor va fi înlocuită de roboți.  În ceea ce privește numărul de participanți înregistrați la secțiunea Get Registred – All Digital Week 2018 Participant,  de pe site-ul ALL DIGITAL http://alldigitalweek.eu , România se situează după această săptămână, pe locul 3 raportat la  campania la nivel european.

Testimoniale ale participanților:

  • „Jucând Minecraft am apelat la concepte computerizate de bază și am început discuții cu colegii despre logica booleană (NOT, AND, OR, etc.). Având la dispoziție cuburi pentru a crea construcții trebuie să-ți dezvolți destul de bine simțul vizual” (elev P.D.-clasa a IX-a)
  • “Mi-am evaluat competențele de bază și în urma testării am văzut că sunt la nivel începător, deci pentru a obține la sfârșitul clasei a XII-a calificativul Excelent la examenul de bacalaureat-competențe digitale trebuie să aprofundez materia TIC”(elev S.I.-clasa a XI-a)
  • „Sunt bucuroasă că am posibilitatea de a urma gratuit un curs de securitate cibernetică, o stare de normalitate despre care nu cunosc multe informații” (elev P.M-clasa a X-a)
  • “Ne-am mobilizat azi în beneficiul vârstnicilor, multe persoane cu deficiențe de vedere cauzate de vârsta înaintată dar bucuroși și mândri că sunt băgați în seamă de generațiile tinere și că au luat contact cu tehnologia mobilă, asistând la primul click pe tabletă sau primul touch pe telefon. Ne-am bucurat împreună de această reușită și sperăm să continuăm astfel de acțiuni de voluntariat pe viitor.Toată stima pentru dorința de cunoaștere și perseverența minunaților bunici!.”(elev O.A-clasa a XI-a)

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea