Cu cât ar putea crește indemnizația de șomaj – PROIECT
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR, indemnizația de șomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar 120 de milioane de lei pe an.
Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea indemnizației de la 375 la 450 de lei pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare.
Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.
Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.
„În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei cca. 100.000 şomeri indemnizaţi, care ar beneficia de o majorare lunară de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de stat”, potrivit expunerii de motive.
Iniţiatorii proiectului de lege mai spun că prin aprobarea acestei măsuri se creează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament şi ajutorul de şomaj.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat. Iniţiativa este semnată de senatorii independenţi Mircea Geoană, Dan Tătaru şi deputaţii independenţi Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Băloşin şi deputatul UNPR Andrei Condurăţeanu.
Sursa Gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca cei care încă mai […]
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]