Rămâi conectat

Actualitate

Cristi Danileț (judecător CSM): Principiul precedentului judiciar trebuie să se aplice în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, că principiul precedentului judiciar trebuie să se aplice în România.

judecator-justitie„Este drept, judecătorii nu creează legi, doar autoritatea legislativă creează legi și este foarte bine să fie așa. Aceasta este tradiția noastră legală și juridică, însă hotărârile instanțelor superioare rămase definitive sunt obligatorii sau ar trebui să fie obligatorii în toate cazurile similare de aici încolo pentru toate instanțele din subordinea lor, pe un simplu considerent, ele constituie izvor de autoritate, adică izvor de interpretare a dreptului. Atenție mare, deci nu vorbesc despre precedentul judiciar ca izvor de drept, ci ca izvor de interpretare a dreptului. Dacă Curtea Supremă decide într-un fel, nu într-un recurs în interesul legii și nu în mecanismul de dezlegare a chestiunilor de drept, ci într-o decizie de speță, cum aș putea eu să spun, judecător de judecătorie sau de tribunal sau de curte de apel, că pe mine nu mă interesează ce a decis Curtea Supremă într-o decizie de speță?”, a afirmat Danileț, la o dezbatere pe tema securității juridice a cetățeanului.

El nu crede că în România sunt legi clare. „Nu am putea spune că avem jurisprudență unitară, nu am putea spune că în România avem legi coerente, legi clare. De fapt, este vorba, până la urmă, despre formarea unei culturi, a unei culturi juridice, dacă vreți, și a unei culturi a statului de drept. Constat, de exemplu, că în România foarte mult se interpretează legea și mai puțin se aplică. Chiar am ajuns să văd hotărâri judecătorești ce interpretează legi extrem de clare sau care mie mi se par foarte clare”, a susținut Danileț.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se schimbă ora de vară 2025: Ce presupune trecerea de la ora de iarnă la cea de vară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se schimbă ora de vară 2025: Ce presupune trecerea de la ora de iarnă la cea de vară Pe data de 30 martie 2025, România va trece la ora de vară, marcând și cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. Astfel, în noaptea dintre 29 și 30 martie, ceasurile se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea