Rămâi conectat

Curier Județean

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului, în data de 7 ianuarie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Craciun2*Crăciunul este ţinut în tradiţia ortodoxă de două ori. Află de ce

Creştinii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc Crăciunul la date diferite, în ţări ortodoxe diferite, explicaţia vine prin faptul că datele de 25 decembrie şi 7 ianuarie pentru aceeaşi sărbătoare religioasă sunt indicate de două calcule calendaristice diferite.

Biserica Ortodoxă Română, de exemplu, respectă calculul calendarului iulian îndreptat, pe când Biserica Ortodoxă Rusă îşi organizează cultul conform calendarului iulian realizat acum mai bine de doua milenii. Atunci când au alcătuit această formulă a calendarului, astronomii romani nu au luat în calcul o eroare care părea la început neînsemnată. Mai multe amănunte despre aceasta deosebire ne-a oferit pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxa”Dumitru Stăniloae” din Iaşi: „Această deosebire de data din cursul anului bisericesc a sărbătorilor cu data fixa, ţine de fapt de două calendare diferite pe care le ţin astăzi Bisericile Ortodoxe: este vorba de calendarul iulian neîndreptat şi de calendarul iulian îndreptat, pe care îl ţinem noi, Biserica Ortodoxă Română. Calendarul alcătuit în anul 46 î.Hr., de către astronomul alexandrin Sosigene, avea anumite deficienţe care au dus la întârzierea, la rămânerea în urmă a anului calendaristic faţă de anul astronomic. Aceasta diferenţă s-a mărit în timp şi a devenit sesizabilă, aşa încât, în apusul Europei, în anul 1582, calendarul a fost îndreptat, diferenţa de zece zile care era atunci între anul astronomic şi anul calendaristic a fost suprimată şi, în sfârşit, s-a produs si o primă reformă calendaristică. La începutul secolului al XX-lea, Bisericile Ortodoxe Răsăritene au trebuit să treacă şi ele la reforma, la îndreptarea calendarului. De atunci şi pana in prezent, nu toate Bisericile Ortodoxe au reuşit să treacă la calendarul îndreptat”.

De asemenea, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxa”Dumitru Stăniloae” din Iaşi, ne-a spus ca în afara de data la care se prăznuieşte sărbătoarea Naşterii Domnului pe stil nou, nu se deosebeşte de cea pe stil vechi: „Din punct de vedere ritualistic, din punct de vedere al solemnităţii nu exista nici o diferenţă între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, ci doar data diferă, aşa încât Crăciunul este ţinut în tradiţia ortodoxă de doua ori”.

Sursa: crestinortodox.ro

Citeşte şi

Mesaje de Sfantul Ion Botezătorul 2014 • SMS-uri haioase de Sfântul Ioan • Urări de „La mulţi ani” • Felicitări cu ocazia soborului Sfântului Ioan Botezătorul din data de 7 ianuarie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea