Rămâi conectat

Actualitate

Creșteri de TVA, majorări de impozite și cotă progresivă, printre măsurile din rețeta Fondului Monetar Internațional pentru reducerea deficitului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Creșteri de TVA, majorări de impozite și cotă progresivă, printre măsurile din rețeta Fondului Monetar Internațional pentru reducerea deficitului

Din pricina situației economice în care ne aflăm, Ministerul Finanțelor din România a cerut Fondului Monetar Internațional un document de consiliere, iar experții internaționali recomandă măsuri extrem de dure pentru țara noastră. FMI recomandă României crească cota de TVA la 19% pentru toate produsele, cu excepția coșului de bază, creșterea accizelor, a impozitului pe dividende și să introducă două cote de impozit pe venit, de 15% și 25% pentru cei cu venituri mari, adică cota progresivă.

Citește și: TVA mai mare, concedieri și reduceri de sporuri, printre măsurile care vor fi prinse în pachetul fiscal

Cadrul fiscal pe termen mediu al României prevede ca deficitul fiscal să scadă treptat de la aproximativ 8 % din PIB în 2024 la 7 % în 2025 și la 3 % (sau mai puțin) până în 2031. Având în vedere posibilitățile limitate de consolidare a cheltuielilor – dată fiind ponderea scăzută a cheltuielilor în PIB – mobilizarea veniturilor este imperativă

Asistența tehnică a FMI propune un pachet de reforme fiscale care vizează mobilizarea veniturilor, în timp ce îmbunătățește stimulentele de muncă, rămâne atractiv pentru investițiile de capital și închide lacunele pentru planificarea fiscală abuzivă.

Recomandările principale transferă sarcina fiscală de la impozitarea muncii (inclusiv contribuțiile la asigurările sociale) la impozitele pe consum și, într-o mai mică măsură, pe capital. Recomandările detaliate ale, dacă sunt puse în aplicare pe deplin, pot genera venituri de cel puțin 1,2% din PIB în 2025.

Măsurile propuse de experții FMI

A. Impozitarea muncii

Trecerea de la cota unică de impozitare PIT de 10 % asupra veniturilor din muncă la un sistem cu două cote marginale de impozitare, 15 și 25 %.. Pentru a reduce impozitul pe muncă asupra majorității contribuabililor, contribuția la asigurările de sănătate ar trebui redusă semnificativ sau eliminată.

Fiscal

Dacă spațiul permite acest lucru, ar trebui să se abordeze problema sarcinii fiscale asupra muncii la veniturile mici prin intermediul unei alocații mai generoase sau prin introducerea unui program de beneficii la locul de muncă. Contribuțiile la sistemul de pensii fie nu ar trebui să fie deductibile, fie veniturile din pensii ar trebui impozitate.

B. Impozitarea veniturilor din capital și a proprietății

Impozitele pe distribuțiile de dividende către persoanele fizice ar trebui majorate de la 8 % în prezent la 10%, care este rata impozitului pe veniturile din dobânzi. Acest lucru ar crește veniturile, ar reduce oportunitățile de arbitraj fiscal.

În cele din urmă, pragul cifrei de afaceri pentru regimul microîntreprinderilor ar trebui redus substanțial de la nivelul său actual de 500 000 EUR, de preferință prin armonizarea acestuia cu pragul de înregistrare pentru TVA (88 500 EUR).

C. Impozitele pe consum

Pentru a crește veniturile și a crea spațiu fiscal pentru reducerea cotei contribuției la asistența medicală, cotele reduse de TVA ar trebui majorate până la cota standard, cu excepția, eventual, a alimentelor de bază – majorarea ar putea fi eșalonată în timp pentru a atenua impactul acesteia asupra prețurilor de consum. În plus, rata standard ar trebui majorată de la 19 % la cel puțin 20 % în 2025 și ulterior la 21 % – aproape de media UE-27 de 22 %.

Accizele ajustate în funcție de inflație pentru tutun și alcool ar trebui să fie majorate, iar rata accizelor pentru vinurile liniștite și spumante ar trebui unificată la aproximativ 60 RON/hl (la prețuri curente). Accizele ajustate în funcție de inflație pentru combustibilii fosili ar trebui majorate treptat până la nivelurile lor optime.

Taxarea suplimentară a carbonului ar trebui să fie însoțită de programe, cum ar fi transferurile de numerar direcționate, pentru a proteja gospodăriile cu venituri mici de impactul asupra prețurilor la energie și ar îmbunătăți progresivitatea.

Principalele recomandări privind impozitul pe proprietate sunt de a fuziona impozitul pe terenuri și pe clădiri într-un singur impozit și de a reduce scutirile, oferind în același timp facilități fiscale sub alte forme pentru grupurile vulnerabile.

Impozitarea profiturilor întreprinderilor poate fi îmbunătățită prin eliminarea creditului fiscal pentru sponsorizările companiilor și prin înlocuirea scutirii fiscale pentru profiturile reinvestite cu un credit fiscal de până la 50 pentru investițiile eligibile, plafonat la 10% din impozitul pe profit datorat. Stimulentul fiscal pentru cercetare și dezvoltare ar trebui să fie restructurat ca un credit fiscal rambursabil.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]

Citește mai mult

Actualitate

Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea