Creșterea pensilor cu 40% propusă în parlament. Cât ar putea primii românii
Creșterea pensilor cu 40% propusă în parlament. Cât ar putea primii românii
Parlamentul nu este de acord cu ceea ce a decis Guvernul, respectiv cu măsura majorării pensiilor cu 14%, și ca urmare propune acum creșterea pensiilor cu 40%, valoare stabilită prin noua lege a pensiilor. Astfel, dacă măsura majorării pensiilor cu 40% va ajunge să se aplice, punctul de pensie va avea o valoare de peste 1.750 de lei.
OUG nr. 135/2020, prin care Guvernul a decis cu ce procent să crească în toamna asta pensiile a ajuns în Parlament, ca toate ordonanțele, unde trebuie să fie aprobată (cu eventuale modificări chiar) sau respinsă.
Comisiile parlamentare au eliminat din Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 prevederile care stabileau că, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie crește cu 14% și ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei.
Asta înseamnă că, dacă legea se va aplica așa cum a trecut de comisii, pensiile vor trebui majorate la valorile stabilite de viitoarea lege a pensiilor, și anume, punctul de pensie va trebui majorat până la valoarea de 1.775 de lei.
Această creștere ar putea aduce mari mari probleme bugetare pentru Guvern, în următorii ani. Anul trecut, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României atrăgea atenția asupra majorării pensiilor din septembrie 2020.
Potrivit acestuia, o creștere mai mică a pensiilor, dar care poate fi suportată de bugetul statului, este de preferat unei creșteri mai mari, dar care poate să aducă probleme mari tuturor.
Totodată, prin amendamentele aduse proiectului la comisii se propune și abrogarea prevederii legate de amânarea creșterii salariilor profesorilor, adică și veniturile acestora s-ar putea majora în acest an.
Așa cum stabilește tot OUG nr. 135/2020, salariile angajaților din educație vor crește la nivelul prevăzut pentru anul 2022 abia din septembrie 2021, nu de anul acesta, așa cum ar fi trebuit.
Ședința de plen în care senatorii și deputații vor vota proiectul legislativ în discuție este programată, de principiu, pentru săptămâna viitoare.
Atenție! Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 miliarde lei, respectiv 3,68% din PIB faţă de deficitul de 63,67 miliarde lei, respectiv 3,62% din PIB […]
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice Începând cu 1 august 2025, angajații din aparatul Ministerului Finanțelor vor transmite zilnic, în scris, către superiorul direct, în detaliu, ce activități au desfășurat în ziua respectivă, la birou. Coordonatorii de servicii şi direcţii vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice, […]
Vacanţele din perioada verii, raiul spărgătorilor de case și apartamente. Cum ne protejăm locuința și la ce trebuie să fim atenți când plecăm de acasă
Vacanţele din perioada verii, raiul spărgătorilor de case și apartamente. Cum ne protejăm locuința și la ce trebuie să fim atenți când plecăm de acasă Vacanța este un moment mult așteptat, plin de emoții și anticipare. Însă, este esențial să iei măsuri de securitate adecvate pentru a-ți proteja casa atunci când ești departe. Gândirea proactivă […]