Credincioşii catolici sărbătoresc duminică Paştile, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii
Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici sărbătoresc duminică Paştile, cu o săptămână mai devreme decât credincioşii ortodocşi.
Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii va umple bisericile catolice, evanghelice sau reformate, Slujba de Înviere având loc în seara zilei de sâmbătă. Credincioșii vor lua parte la Liturghia solemnă de Paște, după care se vor îndrepta spre case, la mesele încărcate cu pască, miel și ouă roșii.
Citește și: mesaje de Paște
Una dintre cele mai populare tradiţii ale catolicilor este stropitul de Paşte, care îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat de-a lungul timpului. Iniţial, stropitul se făcea cu apă, ulterior fiind folosit parfumul. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi primăverii, pe nume “Ostera”, denumire din care provine şi “Ostern” – Paşte.
Citește și: urări de Florii
Încondeierea şi dăruirea ouălor roşii simbolizează momentul în care Maica Domnului îşi plânge Fiul crucificat. Un alt obicei păstrat în anumite zone din Transilvania este cel în care băieții împodobesc brazii cu panglici colorate în Sâmbătă Patimilor, iar seara, la lăsarea întunericului, merg în curțile fețelor cu crengi de brad înfăşurate în panglici.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, care este de religie evanghelică, şi soţia sa Carmen, de religie catolică, sărbătoresc duminică Paştile şi de regulă, cuplul prezidenţial participă la slujba de Înviere din Biserica Catolică din Piaţa Mare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]