Craterul nou de la Ocna Mureş îşi vede de treabă şi se extine văzând cu ochii
Craterul nou format în 22 decembrie 2010 la Ocna Mureş, ca urmare a surpărilor din zona câmpului de sonde, şi-a mărit dimensiunile miercuri, 14 septembrie, după ce o parte importantă a malului dinspre zona sondelor de exploatare a sării s-a prăbuşit. Evenimentul a avut loc în jurul orei 15.00 şi a creat panică în rândul localnicilor aflaţi în trecere prin zonă. Din fericire, malul s-a surpat înspre câmpul de sonde, nu în zona locuită, aşa că deocamdată nu există pericol, ne-au asigurat reprezentanţi ai administraţiei locale. Pe lacul format în crater a apărut şi o pată mare de păcură, răscolită de bucăţile de mal care s-au prăbuşit în apa salină.
Surparea de teren din decembrie anul trecut a provocat prăbuşirea supermarketului Plus şi a unor anexe gospodăreşti. Autorităţile au iniţiat un studiu pentru a stabili cauzele dezastrului şi pentru a remedia situaţia existentă. În acest sens, la sfârşitul lunii mai, acest an, factorii de răspundere s-au întâlnit la Ocna Mureş şi au întocmit un calendar de acţiune. Pentru început au fost efectuate măsurători cavernometrice la toate sondele, urmate de monitorizarea deformării suprafeţei în zona de influenţă a golurilor subterane de la sondele active, prin măsuratori topografice, dar şi a celor cu activitate sistată. Tot în această perioadă au fost programate demararea efectuării de documentaţii tehnico-economice pentru închidere şi ecologizare, eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi dezvoltarea durabilă a zonei şi elaborarea unui studiu de stabilitate a câmpului de sonde. Specialiştii au mai programat efectuarea unui studiu hidrogeologic privind circulaţia apelor subterane în zona masivului de sare şi execuţii de foraje de hidro-observaţie în jurul masivului şi măsurători de debite.
Deocamdată, experţii de la Minesa efectuează cercetările ce vor trebui finalizate până la sfârşitul acestui an: aflarea adâncimii pe toate lacurile existente şi determinarea concentraţiilor salinităţii pe nivele de adâncime, studiu de soluţii pentru valorificarea durabilă a rezervelor imobilizate în zăcământul de sare gemă şi un studiu de stabilitate a construcţiilor din zona adiacentă perimetrului de exploatare.
La finalul întâlnirii din mai, prefectul Ştefan Bardan declara: „Toate aceste studii şi cercetări trebuie finalizate până cel târziu la sfârşitul acestui an. Important este ca factorii implicaţi să se mişte conform planului. Bani sunt pentru toate aceste acţiuni şi aş vrea ca anul viitor să asistăm efectiv la lucrări de închidere şi ecologizare a câmpului de sonde”. Aşa că ocnamureşenii nu mai au mult de aşteptat până când surpările din zonă pot fi controlate şi stopate. Mai sunt doar trei luni şi intrăm în „anul viitor”.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan