Costul unui deţinut într-un penitenciar este de 2.397 lei pe lună. În România sunt 33.060 persoane private de libertate
Costul lunar al unui deţinut într-un penitenciar românesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte – 1.619 de lei – reprezentând-o cheltuielile de personal, arată Ministerul Justiţiei, într-un răspuns la o întrebare adresată de un parlamentar.
Bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocaţiile bugetare reprezintă aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii.
Din acest buget, cheltuielile curente reprezintă peste 888,8 milioane de lei, între care aproximativ 616 milioane de lei cheltuieli de personal şi 160,49 milioane lei cheltuieli cu bunuri şi servicii.
Proiectele cu finanţare din fonduri externe neramburasabile aduc bugetului ANP aproximativ 27 de milioane de lei – venituri proprii, anul acesta.
Raportat la un număr mediu de 31.720 de deţinuţi din penitenciarele româneşti, costul unui deţinut pe lună ajunge la 2.397 de lei, din care alocaţiile bugetare lunare reprezintă 2.186 de lei. Veniturile proprii ale ANP acoperă astfel doar 211 lei din costul lunar cu un deţinut.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unităţi, între care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori şi tineri şi opt penitenciare spital. Tot sub sigla ANP funcţionează două centre de reeducare, Şcoala Naţională de Pregătirea a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi Centrul de Formare şi Specializare a Ofiţerilor din Administraţia Penitenciarelor Arad, se mai arată în răspunsul trimis de MJ la întrebarea deputatului Maria Dragomir.
Ministerul mai arată că, la 16 aprilie 2013, se înregistrau un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spaţii care asigură 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/C/2010 (indice de ocupare – 119 la sută), respectiv 19.738 de locuri, conform standardelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), rezultând un indice de ocupare de 167 la sută.
Sursa: Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979
FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979 Emilian Achim din Almașu Mare a pus de curând în cununa experienței sale de viață cea de-a 84-a poveste. Moțul harnic este deţinătorul primului muzeu privat din România, ale […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată