Cornel Comșa: Colaborând, PP-DD şi PSD pot câştiga judeţul în 2016
Activitatea unui deputat care vrea să se ţină de treabă este consistentă şi îi ocupă 90% din viaţă – Eu nu prea sunt în vacanţă parlamentară, tocmai pentru că doresc să mă întâlnesc foarte des cu cetăţenii – Adevăratul primar al municipiului Alba Iulia este Dorin Şerdean – În septembrie vom avea lansarea oficială a Iniţiativei Civice Vieru-Comşa – Singurul partid din Alba cu structuri solide este PDL lPP-DD şi PSD trebuie să colaboreze mai strâns în judeţul nostru – PP-DD şi PSD Alba pot câştiga judeţul în 2016
Interviu cu Cornel George COMŞA
Repere
Cornel George Comşa este absolvent al Facultăţii de Studii europene. Din octombrie 1999 şi până în luna mai 2003 a fost implicat alături de reputatul profesor Marian Enache în două proiecte politice – Alianţa pentru România şi Partidul Noua Democraţie. Ulterior, ani la rând, a fost consilier al Familiei Regale a României. De asemenea, între 2007 şi 2011 a fost consultant politic pentru persoane publice aflate la vârful eşicherului politic. Pe data de 16 martie 2012 a fost ales preşedinte al PP-DD Alba. În momentul de faţă, PP-DD Alba are nu mai puţin de 83 de aleşi locali şi judeţeni. Cornel Comşa este în prezent deputat în Colegiul 4 Aiud-Ocna Mureş. De asemenea, domnia sa e singurul parlamentar de Alba care deţine o funcţie într-una dintre comisiile Parlamentului României. Este vorba de cea de Secretar al Comisiei de Politică Externă.
– Domnule Comşa, e cunoscut deja faptul că în campaniile electorale colegiile, ziarele ş.a.m.d. sunt înţesate de panouri cu promisiuni şi vorbe „dulci”. Cum se face că, imediat după alegeri, în majoritatea cazurilor, parlamentarii români devin „invizibili” în viaţa comunităţii?
– Ceea ce spuneţi este parţial adevărat, însă generalizările fac rău instituţiei Parlamentului României. Atitudinea unor deputaţi sau senatori care sunt prinşi dormind la şedinţele de plen sau jucându-se pe computer în timpul şedinţei sau votând în necunoştinţă de cauză sunt lucruri care fac rău atât imaginii cât şi consistenţei instituţiei pe care o reprezint şi eu de câteva luni încoace. Parlamentul este la cote atât de joase de popularitate din cauza acestor oameni dar şi a clişeelor livrate zilnic de mass-media care, atunci când e vorba de dat vina pe cineva, se leagă de parlamentari. Nu este în totalitate corect şi vreau să ştiţi că activitatea unui deputat care vrea să se ţină de treabă este foarte consistentă şi îi ocupă 90% din viaţă.
– Cum adică? Puteţi detalia?
– Cu plăcere. Vă spun în câteva cuvinte că sunt câteva valenţe, poate mai puţin cunoscute, ale activităţii unui deputat. Mai întâi sunt şedinţele de plen care se desfăşoară luni, marţi, miercuri sau, în cazuri excepţionale (bugetul sau alte legi importante), chiar şi sâmbăta sau duminica. În al doilea rând, sunt şedinţele Comisiilor de specialitate, adică linia profesională a activităţii parlamentare, fiecare deputat sau senator făcând parte din una, două sau chiar trei comisii. Acestea se desfăşoară marţi, miercuri, joi sau chiar în weekend, în cazuri excepţionale. Apoi, urmează activitatea în teritoriu. Vineri şi sâmbătă suntem în Colegiul în care am fost aleşi sau în circumscripţie unde avem audienţe, diferite evenimente etc. Adăugaţi la cele de mai sus, în cazul meu, faptul că sunt preşedinte de filială judeţeană şi vin acasă, în Alba, să convoc un Birou Judeţean de Coordonare sau un BPJ, că trebuie să rezolv problemele care apar în plan politic, să îmi motivez oamenii etc. Peste toate acestea, fiecare parlamentar are o activitate legislativă în sensul că participă sau iniţiază proiecte de lege, moţiuni simple sau de cenzuă, interpelări etc. Toate acestea pot fi regăsite de oricine doreşte pe site-ul Camerei la adresa www.cdep.ro. Eu sunt şi secretar al Comisiei de Politică Externă, sunt delegaţii străine pe care le primim la Parlament sau avem deplasări externe pentru a reprezenta Parlamentul României, până la urmă naţiunea română. Deci nu e nimic simplu. Viaţa ta privată se îngustează atât de mult încât îţi rămâne foarte puţin timp pentru familie, prieteni sau pentru tine însuţi.
– Mi-aţi spus, la un moment dat, că în ceea ce vă priveşte există viaţă şi după alegeri. Cum abordaţi relaţia cu locuitorii colegiului dvs. dar şi cu cei ai judeţului în timpul vacanţei parlamentare?
– Eu nu prea sunt în vacanţă, tocmai pentru că nu vreau să ratez ocazia de a mă întâlni cât mai des cu cetăţenii şi de a înţelege bine care sunt nevoile reale ale judeţului. Spre exemplu, dacă în timpul sesiunii parlamentare am mers mai mult la cele două birouri parlamentare deschise la Aiud şi Ocna Mureş, în săptămânile acestea am ieşit foarte mult în judeţ, chiar şi în afara colegiului meu, întrucât responsabilitatea mea este pe întreaga circumscripţie, pe întreg judeţul Alba.
– Cum aţi evalua situaţia în teritoriu a partidelor parlamentare?
– În judeţul Alba singurul partid cu structuri solide este PDL. Acest lucru se datorează unei activităţi intense în teritoriu, unei bune selecţii la nivelul candidaţilor pentru primării şi consilii locale, precum şi racolărilor politice din PSD, practicate la timp, şi cu bani serioşi. PSD alături de PP-DD au cel mai bun potenţial de creştere în 2014 şi 2016. Voturile acordate USL în judeţul Alba au fost 75% pentru PSD de fapt, însă negocierea Atanasiu-Dîrzu a făcut ca PNL să obţină 75% din candidaturile cu şansă, iar PSD să culeagă firimiturile de pe masă. PSD, după ce USL se va destrăma, va lua de trei ori mai multe voturi decât PNL în judeţul Alba. Se va vedea în europarlamentare. PNL are structuri locale slabe, cu unele excepţii unde au avut noroc de primari eficienţi. Este de notorietate faptul că filiala Alba Iulia a PNL nu există, iar când se reuneşte Biroul lor judeţean, calitatea oamenilor care vin din judeţ este mult peste cea a firavilor dar versatililor lideri care s-au suit pe PNL şi îl controlează de peste douăzeci de ani. În ceea ce priveşte PP-DD, noi am luat 15% pe o bază socială şubredă, fără structuri în teritoriu, fără primari sau consilieri locali, fără experienţă anterioară a vreunui rând de alegeri. Stăm prost în zona Sebeş – Blaj, stăm bine pe colegiul meu Aiud-Ocna Mureş, şi suntem la un nivel satisfăcător pe Cugir-Zlatna şi în Apuseni. Am în plan să parcurg 15-20 de localităţi pe săptămână până în septembrie, pentru a restructura filialele acolo unde e cazul, şi a înfiinţa unele noi acolo unde putem. Misiunea nu este deloc simplă pentru că oamenii, oricât ar vrea politicienii să creadă altfel, au o viaţă a lor, şi nu sunt interesaţi de politică deloc în anii ne-electorali.
– De ce nu a suferit nici o consecinţă politică Teodor Atanasiu pentru trădarea PSD şi distrugerea USL la nivelul judeţului Alba?
– Pentru că astfel de excepţii au mai fost tolerate şi în alte judeţe, iar Crin Antonescu nu are nici un interes să îşi destabilizeze o filială, atât de aproape de alegerile prezidenţiale. Am aflat direct din anturajul lui Crin că acesta ştie că filiala Alba îi este încă fidelă lui Tăriceanu, însă nu are cu cine să îl schimbe pe Atanasiu. În dialogul cu acest personaj apropiat lui Crin, am întrebat – ce spuneţi de primarul din Cugir? Dar de Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean? Răspunsul a fost – primarul din Cugir e prea tânăr, iar Roman nu ştie să scrie corect gramatical, chiar dacă a fost jurnalist la începuturile carierei sale. Am rămas perplex la asemenea răspunsuri, dar am înţeles că Atanasiu va rămâne ani buni în fruntea PNL Alba. De fapt cred că Atanasiu şi Hava sunt foarte asemănători în gestionarea afacerilor interne de partid, ambii au pârjolit locul în jurul lor, fără să lase şansa vreunui om valoros din PDL sau PNL să îi concureze.
– Fără să daţi nume, consideraţi că printre parlamentari, fie ei chiar şi de Alba, există tipologia omului care promite, momeşte electoratul iar apoi, timp de patru ani, întoarce spatele oamenilor pe care ar trebui să-i reprezinte?
– Bineînţeles. Dar aceşti oameni nu sunt preocupaţi nici măcar de propria lor carieră politică! Deci nu trebuie să aveţi mari aşteptări de la ei.
– Potrivit legii, parlamentarii beneficiază, pe lângă salariu, de nişte sume care să le acopere şi alte cheltuieli privitoare la activitatea din colegiu. Haideţi să facem un exerciţiu de sinceritate şi să le spunem oamenilor unde se „duc” banii încasaţi lunar de deputatul Comşa…
– Ca deputat ai o indemnizaţie, echivalentul salariului, dar şi o sumă forfetară cu care se acoperă cheltuielile activităţii. Eu am patru angajaţi la birourile mele deschise în Aiud şi Ocna Mureş, plătesc chirii şi cheltuieli pentru două sedii, combustibilul pentru deplasări, service-ul maşinilor pe care le folosesc, abonamentele de presă şi multe altele inerente. Nu neg faptul că fac donaţii din propriul buzunar pentru diverse cazuri sociale sau speciale pe care le întâlnesc în drumurile mele prin judeţ. De altfel primele trei indemnizaţii – decembrie, ianuarie şi februarie le-am donat integral unor familii din colegiu, pentru a-şi cumpăra lemne să se încălzească pe timpul iernii. În luna iunie m-am ocupat şi de copiii premianţi din Unirea şi Ocna Mureş, creând special evenimente în care să-i pot răsplăti pentru munca şi talentul lor. Nu a existat săptămână în care să fi fost total rupt de judeţul Alba şi de oamenii care m-au trimis în Parlament. Am făcut ceea ce era omeneşte posibil ca reprezentat al unui partid aflat în opoziţie.
– În paralel cu partidul din care faceţi parte aţi demarat, de curând, un proiect civic legat de Alba Iulia şi de judeţul Alba. Sunteţi amabil să transmiteţi statusul acestei iniţiative?
– Iniţiativa Civică Vieru-Comşa este un proiect pentru cei care nu cred neapărat în partidele politice dar care cred în implicarea civică, socială. Înainte de acest proiect, am încercat de multe ori să aduc o parte din aceşti oameni în PP-DD, însă exista mereu un blocaj pe care unii dintre ei nu puteau să îl depăşească. Fraza „nu pot veni în PP-DD dar aş veni cu tine la oricare drum care nu are legătură cu politica”, repetată în varii forme de mulţi prieteni şi oameni pe care îi admir, m-a făcut să regândesc implicarea în viaţa cetăţii, să deschid o nouă perspectivă celor cărora „li s-a acrit” cu politica, dar vor să aibă un cuvânt în spaţiul public. Am strâns la aceeaşi masă oameni în puterea vârstei, între 30 şi 50 de ani, care au o profesie, care au un nume, care au dovedit ceva în viaţa asta, în afara politicii. În septembrie vom avea lansarea oficială şi nu aş vrea să divulg până atunci prea multe.
– Ştiu că, pentru o vreme, acum ceva ani, aţi fost asistent universitar. V-aş propune să explicaţi ce înseamnă conceptul de „construct” la nivelul judeţului Alba?
– În politică, un „construct” este un instrument prefabricat de influenţă politică şi publică, un instrument care nu creşte natural, de jos în sus, ci este creat de sus în jos pentru a folosi resurse de putere pe care nu le-a dobândit pe merit. Vă dau câteva exemple: UNPR sau, mai nou, Mişcarea Populară. Sunt nişte invenţii care nu au fost validate electoral dar care folosesc resurse extrase din partide politice şi instituţii, fără nici un pic de legitimitate ori decenţă. Sunt consternat să văd cum sunt manipulaţi oameni, prin pârghii nevăzute, ca să îndeplinească misiuni pentru care nu sunt nici pregătiţi, nici „chemaţi” să o facă.
– Ce se va întâmpla din toamnă cu alianţa PDL-PNL din judeţul Alba?
– Această toamnă va fi interesantă din punct de vedere politic, şi curiozitatea mea este la fel de mare precum a dumneavoastră. Victor Ponta va candida la Preşedinţia României. Când şi cum va anunţa acest lucru, rămâne de văzut. USL se va destrăma, pe considerentul că şi Antonescu îşi doreşte să fie preşedinte, deci inevitabilul se va produce. La nivelul Consiliului Judeţean va funcţiona o perioadă scurtă Alianţa DA, în vigoare din 2012, până la momentul în care Dumitrel va trebui să dea rezultate în teritoriu, şi se va călca pe bătături pentru europarlamentare cu liberalii. Pentru că la acel moment PNL va fi în opoziţie, la Bucureşti, PDL nu va mai avea nici un motiv să menţină o alianţă care nu aduce bani de la Guvern, şi le mănâncă şi din capitalul electoral pentru anul viitor. Alianţa care se prefigurează este PDL-PSD, în Consiliul Judeţean.
– Cum se va schimba colaborarea PP-DD – PDL la nivelul primăriei municipiului Alba Iulia?
– La primărie cred că se va menţine status-quo, cu Dorin Şerdean adevăratul primar al municipiului Alba şi Mircea Hava principalul fericit din această ecuaţie „ne-contractuală”. Mereu îi reproşez lui Şerdean că nu ştie să fructifice la nivelul imaginii munca lui intensă şi constantă din primărie. Suntem şi „certaţi” puţin pe această temă. Dorin Şerdean este de dimineaţă până seara în primărie, are audienţe, merge pe teren, se ocupă de cazurile sociale, descâlceşte problemele generate de alţii, în timp ce Mircea Hava şi Paul Voicu trec o dată la patru-cinci zile pe acolo, sau la şedinţele de consiliu unde trebuie să-şi aranjeze apele pentru clienţii lor tradiţionali. Am înţeles că aparatul administrativ este controlat integral de două doamne, care au ceva „ranguri nobiliare” în Primăria Alba Iulia, şi care, la fel ca toţi PDL-iştii conectaţi la ugerul primăriei, debordează de bunăstare şi proprietăţi pe care este imposibil să le justifice. Totul are însă limite, istoria ne-a arătat constant acest lucru, au căzut imperii, decum nişte frăţii din astea rudimentare care sufocă un oraş frumos ca al nostru… Ştiţi, când Carol I a devenit rege, şi dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen a preluat conducerea României, toate titlurile nobiliare au fost desfiinţate. Aşa se va întâmpla şi în 2016 la Alba Iulia.
– PP-DD mai are vreo şansă să îşi revină, în lipsa OTV-ului?
– Este complicat fără televiziunea care a pus bazele noastre electorale, însă nu e imposibil. Eu cred că Ponta şi Diaconescu vor depăşi stadiul de conflict în care se află de un an de zile şi cele două partide se vor găsi la guvernare împreună în scurt timp. În Alba cel puţin eu voi recomanda conducerii centrale să colaborăm mult mai strâns cu PSD, pentru că, în momentul de faţă suntem ambele partide în opoziţie, deşi electoratul din Alba este unul de centru-stânga. Toţi oamenii pe care îi primesc în audienţe, chiar şi lideri locali PSD mă întreabă de ce nu încercăm să ne unim împotriva alianţei Hava-Atanasiu care stăpâneşte judeţul de 20 de ani. Cred că PP-DD şi PSD pot câştiga tot mai mult din votul popular, şi asta va putea fi verificat comparând rezultatele din 2012 ale celor două partide, cu rezultatele pe care le vor obţine în 2014 şi, sigur, cel mai important pentru judeţul nostru, în 2016. Cu acceptul conducerii centrale, voi demara un dialog serios cu PSD Alba, pentru că oamenii, de la Şibot la Cetatea de Baltă şi de la Gârda la Blandiana aşteaptă altceva de la nivelul lor de trai, şi acesta poate fi îmbunătăţit doar cu lideri noi în fruntea judeţului în 2016.
(A.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii