Rămâi conectat

Actualitate

Copiii săraci din mediul rural ar putea primi sprijin de la stat să-şi continue studiile gimnaziale sau liceale

Ziarul Unirea

Publicat

în

copii-la-taraCopiii din mediul rural care nu-şi permit continuarea studiilor gimnaziale sau liceale ar putea să beneficieze de sprijin de stat pentru a face acest lucru, prevede un proiect de act normativ adoptat luni de senatori. Inspectoratele şcolare vor face o selecţie anuală, iar elevii aleşi vor fi înscrişi în unităţi de învăţământ cu internat, urmând ca autorităţile să acopere costurile aferente.

Dispoziţiile referitoare la sprijinirea materială a copiilor săraci din mediul rural pentru continuarea studiilor sunt incluse într-o propunere legislativă adoptată luni de Senat, ca primă Cameră. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, proiectul mai trebuie să obţină şi aprobarea deputaţilor.

Dacă și deputații vor înțelege această necesitate, de la începutul anului viitor, copiii din mediul rural, ale căror familii au un venit de sub 500 de lei per membru și care au medii de peste 7,5, vor putea primi lunar din partea statului 500 de lei pentru cazare și hrană și 900 de lei semestrial pentru rechizite și îmbrăcăminte.

Potrivit proiectului, beneficiari sunt copiii în vârstă de cel mult 18 ani din mediul rural, care vor să-şi continue studiile gimnaziale sau liceale, dar nu-şi permit s-o facă. Aceștiaa vor putea să beneficieze de sprijinul autorităţilor, în urma unei selecţii anuale. Vor fi înscrişi în licee care au internat şi li se vor asigura cazarea, masa şi rechizitele.

„Anual, inspectoratele şcolare judeţene/municipiului Bucureşti organizează selecţia a 45-50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv ai clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural pentru a fi înscrişi la studii gimnaziale/liceale organizate într-un liceu care are şi clase gimnaziale şi dispune de un internat. (…) Pentru cei selectaţi, cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa sunt suportate din bugetul de stat sau alte surse, din fondurile alocate unităţilor de învăţământ în care învaţă şi/sau locuiesc şi mănâncă”, scrie în proiectul de lege adoptat cu amendamente.

Selecţia anuală a elevilor săraci va fi făcută în baza unor criterii sociale şi de performanţă ce vor fi stabilite ulterior de Ministerul Educaţiei.

În expunerea de motive a propunerii legislative este precizat că majoritatea cazurilor de abandon şcolar se găsesc în mediul rural, acolo unde mulţi copii trăiesc în sărăcie, iar părinţii lor nu-şi permit să-i ţină la şcoală.

„Cele mai multe cazuri de abandon şcolar provin din rândurile elevilor din mediul rural, acolo unde părinţii au mai multă nevoie de copii la câmp, sunt mai preocupaţi de ceea ce vor pune pe masă sau consideră că cei mici trebuie, mai degrabă, să muncească decât să înveţe carte. Unul din doi copii români trăieşte în sărăcie, iar unul din zece trăieşte în gospodării în care niciunul dintre părinţi nu are un loc de muncă. Sărăcia este una dintre cauzele principale ale abandonului şcolar, care este destul de ridicat în mediul rural: doar unul din doi copii născuţi la sat ajunge la liceu, arată un studiu World Vision România. Pentru foarte multe familii din mediul rural este dificil sau uneori imposibil să îşi întreţină copiii pe perioada liceului într-un oraş, să le plătească cazarea, mâncarea sau rechizitele necesare. Aşa că acest proiect de lege vine în sprijinul copiilor cu rezultate bune, însă fără resurse financiare”, afirmă iniţiatorul.

Proiectul de act normativ va fi transmis curând Camerei Deputaţilor (forul decizional), unde îşi va continua parcursul legislativ. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut

Bera Larisa

Publicat

în

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut Direcția de Sănătate Publică Alba îndeamnă cetățenii să verifice întotdeauna sursa apei înainte de consum. Este important ca, în cazul izvoarelor neconforme, să se evite consumul direct și să se opteze pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea