Rămâi conectat

Cultură Educație

Controale mai dure din partea inspectorilor DSP Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La propunerea Ministerului Sănătăţii (MS), Guvernul României a aprobat Ordonanţa Guvernului pentru stabilirea măsurilor privind verificarea şi controlul unităţilor sanitare cu paturi de către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea acestuia. Noile măsuri prevăd ca, în situaţia în care ministrul Sănătăţii dispune efectuarea unui control la o unitate sanitară cu paturi, alta decât cele din subordinea Ministerului Sănătăţii sau unităţile sanitare private, comisiile de verificare să fie mixte, alcătuite din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi cei ai instituţiilor respective. „Ministerul Sănătăţii, ca autoritate centrală în domeniul asistenţei de sănătate publică, are obligaţia de a asigura garantarea dreptului la ocrotirea sănătăţii. Prin această măsură promovată urmărim păstrarea atribuţiei de control asupra unităţilor sanitare, indiferent de reţeaua din care fac parte, fie că aceasta este reţeaua publică sau privată, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Practic, aşa cum ne-a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiş, nu e vorba că până acum inspectorii sanitari nu aveau acces în unităţile sanitare cu paturi, doar că domeniul de activitate al acestora era restrâns, iar anumite aspecte care alcătuiesc ansamblul acordării asistenţei medicale nu erau în aria de competenţă a acestora. Activitatea echipelor de control era de multe ori restricţionată de personalul medical sau nemedical, această restricţionare neputând fi sancţionată.
Totodată, există activităţi specifice în domeniul financiar, al resurselor umane, de normare, organizare şi salarizare ale spitalului public cărora nu le sunt stabilite sancţiuni în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase. Astfel, prin actul normativ, va fi permis controlul mixt, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, astfel încât să fie eficientizată activitatea de control. Activităţile specifice în domeniul financiar, în domeniul resurselor umane, normare, organizare şi salarizare ale spitalului public vor putea fi controlate şi vor exista modalităţi de îndrumare, de remediere a eventualelor nereguli constatate precum şi de sancţionare a acestora.
Aprobată de către Guvernul României a fost şi hotărârea privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii. „Era nevoie de prevederi noi în domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici excepţii, Legea privind contravenţiile la normele de igienă şi sănătate publică nu a mai fost modificată din anul 1994. Practic, am aliniat legislaţia cerinţelor actuale. În noua formă, am dublat numărul faptelor considerate încălcări ale legii, de la 281 de fapte la 515”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Noul act normativ reglementează modalitatea de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atât în unităţile care funcţionează în sistemul sanitar, cât şi pentru cele de folosinţă publică cum ar fi taberele şcolare, căminele, creşele. Hotărârea de Guvern reglementează sancţiunile aplicabile nerespectării normelor privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat şi a normelor igienico-sanitare pentru unităţile sanitare, precum şi pentru prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile. „Nu mi se pare normal să ceri aplicarea unor sancţiuni atâta timp cât nu le oferi cadrelor medicale condiţii în care să desfăşoare actul medical. Nu avem medicaţie, nu avem aparatură, nu avem cursuri de specializare. Eu cred că medicii noştri ar trebui să primească diplome ţinând cont de condiţiile în care muncesc”, a precizat directorul DSP Alba, făcând referire la sancţionarea cadrelor medicale.
Noul act normativ stabileşte, în mod distinct, sancţiunile pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice, cuantumul sancţiunilor fiind variabil pentru cele două categorii, în funcţie de natura şi gravitatea faptei. Prin proiectul de HG s-au introdus contravenţii şi sancţiuni noi faţă de Legea nr. 98/1994, ca de exemplu: contravenţii la normele privind sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, pentru necompletarea datelor privind paturile libere din cadrul unităţilor sanitare şi neasigurarea de către şefii de secţie a numărului de paturi pentru internarea în regim de urgenţă a pacienţilor proveniţi de la UPU; contravenţii privind folosirea de aditivi alimentari, a aromelor alimentare, a enzimelor alimentare nepermise în alimente; contravenţii privind comercializarea suplimentelor care nu respectă prevederile legale în vigoare. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea