Contribuțiile angajaților pentru 2020. Care este valoarea punctului de pensie și ce pensii vor fi impozitate
Au fost publicați indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii, raportaţi la salariul mediu brut pe economie şi salariul minim brut pe economie faţă de care se plătesc contribuţiile sociale.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice, cotele de contribuții sociale sunt următoarele:
– 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
– 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
– 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă.
Pe cale de excepție, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, datorează o cotă de contribuție de asigurări sociale de 21,25%. În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi/sau condiții speciale de muncă.
Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.
Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepția persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.
Indicatori utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2020
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:
• 5.163 lei – în perioada 1 ianuarie – 8 ianuarie 2020.
• 5.429 lei – începând cu data de 9 ianuarie 2020.
Pe cale de consecință, valoarea câştigului salarial mediu brut, aferentă lunii ianuarie 2020, este de 5.376 lei.
Începând cu 1 ianuarie 2020, venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.230 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată), iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 558 lei.
Care este valoarea punctului de pensie
Valoarea punctului de pensie este de:
• 1.265 lei – în perioada 1 ianuarie – 31 august 2020;
• 1.775 lei – începând cu 1 septembrie 2020.
Indicele de corecţie pentru anul 2020 este de 1,41.
Cuantumul ajutorului de deces:
- În perioada 1 ianuarie – 8 ianuarie 2020
• 5.163 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
• 2.582 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
- Începând cu data de 9 ianuarie 2020
• 5.429 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
• 2.715 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, în intervalul 1 ianuarie 2020 – 31 august 2020, este de 1.012 lei.
De asemenea, CNPP mai precizează că veniturile lunare din pensii care depășesc 2.000 lei sunt supuse impozitării cu 10%.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025
Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]