Consumul de pâine și produse de franzelărie a scăzut în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Datele INS
Consumul de pâine și produse de franzelărie a scăzut în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Datele INS
În anul 2021, pâinea și produsele de franzelărie au reprezentat unele din alimentele de bază, consumul lunar mediu pe ansamblul gospodăriilor fiind de 7,38 kg/persoană, comparatic cu 7,60 kg/persoană, în anul anterior, ceea ce înseamnă 88,57 kg/persoană, anual, și 91,19 kg/persoană, în anul 2020, arată datele centralizate de către Institutul Național de Statistică.
Consumul de carne şi preparate din carne a fost, potrivit INS, la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în 2021, de 3,88 kg/persoană, în creştere faţă de 2020. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 5,37 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,31 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 64,38 kg/persoană, potrivit Agerpres.
„Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, subliniază INS.
Consumul de lapte a fost, în anul 2021, în medie, lunar, de 5,45 litri/persoană (5,33 litri/persoană în 2020). Nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (5,81 litri/persoană în 2020 şi 5,95 litri/persoană în 2021), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,58 litri/persoană în 2020 şi 4,03 litri/persoană în 2021).
Între gospodăriile din mediul rural (5,445 litri/persoană) şi cele din mediul urban (5,448 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoană. Cel mai mare consum de lapte s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (7,50 litri/persoană lunar). Aceasta se explică şi prin faptul că în cele mai multe cazuri în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice, menţionează INS.
Consumul de brânzeturi şi smântână a fost mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,77 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,25 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,40 kg/persoană).
Cartoful a fost un aliment consumat în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2021, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Pensionarii a depăşit acest nivel cu un consum de 3,26 kg, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de salariaţi.
Consumul de legume şi conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,46 kg/persoană. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (6,27 kg/persoană).
În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020. Diferenţieri semnificative s-au constatat între gospodăriile grupate după mărimea acestora, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană consumându-se 6,40 kg/persoană (6,08 kg/persoană în 2020) fructe lunar, mai mult decât dublu faţă de consumul mediu al gospodăriilor de 6 şi mai multe persoane 2,84 kg/persoană în 2021 şi 2,64 kg/persoană în 2020, conform datelor INS.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum ajunge Sfânta Lumină de la Ierusalim la creștinii din România: Care este traseul urmat
Cum ajunge Sfânta Lumină de la Ierusalim la creștinii din România: Care este traseul urmat Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 19 aprilie 2025, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, […]
Vremea în prima zi de Paște 2025 în România: Temperaturi mari și șanse reduse de precipitații
Vremea în prima zi de Paște 2025 în România: Temperaturi mari și șanse reduse de precipitații Meteorologii anunţă vreme frumoasă și caldă în prima zi de Paște 2025 în România. Vântul se va potoli, se vor reduce condițiile de precipitații, iar temperaturile vor crește din nou. Citește și: Cum va fi VREMEA de Paște 2025, […]