Rămâi conectat

Ştirea zilei

Construirea unui skatepark în municipiul Alba Iulia: Opinii PRO şi CONTRA

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local, proiectarea şi construirea unui skatepark, în zona istorică a oraşului, a creat multe dispute între politicieni, fiind un subiect de interes şi pentru locuitorii municipiului Alba Iulia. Costul total al investiţiei, care include şi amenajarea zonei este de 3,9 milioane de lei (aproximativ 900.000 de euro). Ziarulunirea.ro cere părerea locuitorilor din Alba Iulia: Este oportună această investiţie? Credeţi că tinerii au nevoie de un parc de sporturi extreme? Ce proiecte aţi alege să demaraţi în Alba Iulia cu cei 900.000 de euro? Credeţi că iubitorii de sporturi extreme merită un parc special?

Suprafața platformei propusă pentru acest obiectiv este de 1.868 mp iar valoarea estimată de către proiectant este de 3.970.900 de lei și cuprinde toate costurile, inclusiv proiectare, cercetarea terenului (descărcare de sarcini arheologice), utilități, consolidare, sistematizare.

Detaliat, costurile estimate pentru mai multe lucrări specifice sunt:

247.000 de lei – alei de acces;

402.000 de lei – platforme betonate;

46.000 de lei – iluminat;

218.000 de lei – mobilier urban;

80.000 de lei – amenajare protecția mediului;

13.000 de lei –  racord apă și canalizare;

1.085.000 de lei – module și elemente din compunerea skatepark-ului.

Skatepark-ul propriu-zis are un cost estimat de 1.561.000 lei și se va amenaja pe o platformă cu suprafețe variat accidentate, tersată, cu plan înclinat având în dotare rampe și balustrade specifice pentru sportul cu role, skateboard sau bmx. Față de cota accesului pietonal din latura de Est a Cetății se vor înregistra diferențe de nivel de la – 1,20 m până la – 2,50 m.

Potrivit primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, în proiectarea acestui parc se vor regăsi sugestiile comunității practicanților de sporturi extreme, dar mai ales propunerile specialiștilor, existând posibilitatea de a se opta pentru variante alternative de proiectare.

În primul rând noi contestăm suma foarte mare alocată, iar în al doilea rând oriunde am umblat în Europa nu există skatepark-uri sau piscine în cetăţi medievale, o cetate medievală trebuie să arate altfel, iar în acest sens dau exemplu Cetatea din Sighişoara. O cetate medievală nu trebuie fie cu terenuri de sport, locul potrivit pentru aceste activităţi este Schitul din Alba Iulia. Nu se cade nici din punct de vedere estetic”, a declarat consilierul local PSD, Bogdan Medrea care propune ca şi alternativă a investiţiei reamenajarea ştrandului de Schit sau a Casei de Cultură a Sindicatelor, crearea unui cinematograf modern sau găsirea unei soluţii pentru terminarea eternului Bazin Olimpic. Totodată, acesta spune că în Alba Iulia trebuie gândită o zonă de dezvoltare economică a oraşului care să atragă turişti.

În acest sens am luat şi poziţia Primăriei municipiului Alba Iulia:

Această investiţie este categoric  un răspuns la o nevoie exprimată şi constatată dinspre tinerii practicanţi ai sporturilor pe role, un gest de normalitate,  care suplimentează posibilitatea de petrecere a timpului liber în mod constructiv. În prezent proiectul este supus unei reevaluări care ţine cont de opţiunile exprimate de practicanţii acestui gen sportiv.  Costurile au fost determinate de  experţi, proiectul avizat de toate forurile competente la nivel local si central (ministerul culturii). În discuţia legată de costurile exprimate trebuie ţinut cont de amplasamentul pus la dispoziţie, nevoile de amenajare şi  tipologia amenajărilor. Skatepark-ul se va executa într-un sit istoric fapt care presupune lucrări de cercetare şi descărcare arheologică şi amenajări complexe. Indiferent de estimările iniţiale, preţul real va fi determinat de procedura de licitaţie. În momentul de faţă abordarea comparativă a investiţiei raportată la alte ansambluri similare din alte localităţi nu este relevantă. Spre exemplu, în Cluj, platforma pe care a fost amenajat skatepark-ul există, iar în cazul nostru trebuie construita de la zero cu mult sub cota actuală a terenului. Indiscutabil elementele specifice si complexitatea traseelor, precum şi celelalte dotări urbane generează costuri diferite. Indiferent de trimiterile pe care unii politicieni le fac în necunoştinţă de cauza, îi asigurăm pe toţi cei interesaţi că aceasta investiţie va fi realizată la standarde, cu costuri optime şi reale”.

Consilierul PNL, Gabriel Pleşa: „Sunt de acord pentru că skatepark-ul beneficiază de 80% finanţare de la un proiect european”.

Şi pe mine m-a surprins că s-a alocat o parte din bani. Mă aşteptam să coste mai puţin. La aceşti bani trebuie să facem un parc de talie internaţională. Majoritatea banilor vin  de pe un proiect cu finanţare europeană. Altfel, dacă ar fi fost doar bani din buget, nu aş fi fost de acord. Nu am practicat acest sport, dar am văzut că este la modă şi nu mă pot opune. În concluzie, ar fi bine ca la acest parc de sporturi extreme să atragem cât mai mulţi turişti care să organizeze concursuri, şi bineînţeles, să lase bani şi în Alba Iulia”, a declarat consilierul liberal, Gabriel Pleşa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea