Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consiliul Local Sebeş a aprobat un depozit de cenuşă PENTRU HOLZINDUSTRIE!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Nu era destul că pe raza municipiului Sebeş există Kronospan-ul, contestat şi atacat de unii localnici pentru că ar fi poluator, că acum s-a mai ivit un titan industrial care nu vrea numai să producă acolo, ci şi să-şi depună reziduurile. Este vorba despre Holzindustrie, care şi-a exprimat dorinţa de a-şi depozita undeva nişte aşa-zise „celule de cenuşă”. Şi, iată, administraţia sebeşeană s-a arătat disponibilă în acest sens, pentru că în şedinţa Consiliului Local Sebeş din data de 28 iulie 2011, primarul Mugurel Sârbu a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei PUZ „Amenajare celule conforme de depozitare cenuşă, provenite din activităţi de producţie” Sebeş-extravilan, str. Industriilor nr.1, beneficiar SC Holzindustrie Schweighoffer. Cu alte cuvinte, cenuşa rezultată din activitatea industrială a Holzindustrie urmează să se depună pe o suprafaţă de vreo 7 hectare de teren intravilan, din Lancrăm. Din câte ştim noi, proiectul respectiv „n-a trecut”. Adică n-a fost aprobat de către domnii consilieri şi, cu toate acestea, a trecut la următoarea şedinţă, una ţinută cu… uşile închise!
lLa Sebeş, votul fizic e una, votul pe fişe e alta
În data de 28 iulie, când a fost pus proiectul respectiv pe tapet, în sala Consiliului Local Sebeş s-au aflat 16 consilieri locali, primarul şi cei din aparatul propriu al Primăriei. Când s-a ajuns la votarea proiectului, unul dintre consilieri, respectiv domnul Ioan Bădilă, de la PDL, era ieşit pe-afară cu cine ştie ce treburi. Aşadar în sală se mai aflau 15 consilieri. Unul dintre aceştia, domnul Gheorghe Feneşer, s-a opus, votând negativ. Alţi 6 s-au abţinut, fiind număraţi cu voce tare de către doamna secretar Cristina Vlad. Prin urmare au votat pozitiv doar 9 consilieri, iar pentru a fi aprobat proiectul respectiv era nevoie de minimum 10 voturi. Drept dovadă (şi avem o înregistrare pusă la dispoziţia noastră de către colegii din Sebeş) însuşi primarul Mugurel Sârbu a constatat răspicat: „N-a trecut…!”
Cu toate acestea, la şedinţa următoare, cea din data de 25 august, când s-a votat procesul verbal al şedinţei anterioare, surpriză! Cică din fişele de vot ale consilierilor reiese că au votat „pro” 10 consilieri, căci la cei 9 care au votat fizic, direct, în sală, li s-a adăugat consilierul ce avusese treabă pe-afară, Ioan Bădilă! Prin urmare, s-a considerat că proiectul a trecut…
lPresa „raus” afară din sală, şi deputatul Negruţ la fel!
Culmea este că la următoarea şedinţă, pentru a-şi acoperi „cârcofeala”, consilierii au votat pentru ca aceasta să se desfăşoare „cu uşile închise”.
Aşa se face că presa a trebuit să-şi ia jucăriile şi să se care afară, căci departe de ochii presei consilierii au putut să jongleze cu rezultatul votului anterior şi cu fişele de votare. Ba chiar şi deputatul Clement Negruţ, care venise să asiste la şedinţă, ca reprezentant al cetăţenilor din colegiul electoral respectiv, a fost silit să părăsească sala… Din discuţiile pe care le-am purtat cu primarul Sârbu reiese că dânsul nu-şi asumă nicio responsabilitate cu privire la această procedură, afirmând că nu e treaba lui să numere voturile. Aşa şi este. Treaba asta cade în sarcina doamnei secretar Cristina Vlad, această a doua Roberta Anastase de nivel local, care numără una şi calculează alta. Primarul Sârbu ne-a informat că a avut o discuţie şi cu consilierul Bădilă, care se pare că-şi asumă răspunderea pentru acest vot, pe care l-a dat… nefiind prezent.
lPrimarul recunoaşte că cetăţenii se opun vehement acestui proiect
Deşi primarul Sebeşului a insistat să nu publicăm nimic până când nu parcurgem toată documentaţia proiectului, pentru a nu dezinforma publicul cititor, noi publicăm, deoarece nu atât proiectul în sine ne deranjează, cât PROCEDURA!!! Un vot măsluit, în spatele căruia se poate bănui uşor influenţa financiară a viitorului beneficiar, respectiv o faptă care ar putea constitui o încălcare gravă a legii. Însuşi primarul Sârbu a afirmat că este nedumerit de ceea ce s-a întâmplat, deoarece numărul voturilor, al mâinilor ridicate în şedinţă, musai să fie egal cu cel rezultat din fişele de vot ale consilierilor. Primarul ne-a mai declarat că el însuşi a organizat o sesiune de consultare publică a cetăţenilor din Lancrăm (deşi acest act era unul neprocedural), sesiune în cadrul căreia cetăţenii din Lancrăm şi-au exprimat dezaprobarea, cu vehemenţă. „Eu nu am putut să fac altceva decât să le aduc la cunoştinţă consilierilor faptul că cetăţenii se opun la acest proiect…”, a declarat primarul Sârbu.
Ne oprim deocamdată aici, dar vom reveni cu detalii asupra acestui proiect, respectiv asupra impactului pe care el l-ar putea avea asupra sănătăţii şi calităţii vieţii cetăţenilor din Lancrăm.

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Iaurtul de oaie din Câlnic, de la ferma Bârsan, a ajuns la Berlin. Este 100% natural, autentic și sănătos!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Iaurtul de oaie din Câlnic de la ferma Bârsan a ajuns la Berlin. Este 100% natural, autentic și sănătos! Iaurtul de la ferma Bârsan, din comuna Câlnic județul Alba, alături de alte produse românești, cum ar fi: Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea