Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Conacul Thoroczkay – Rudnyanszky din Colțești va fi pus în valoare: Clădirea veche de aproape 200 de ani, restaurată cu bani din PNRR

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Conacul Thoroczkay – Rudnyanszky din Colțești va fi pus în valoare: Clădirea veche de aproape 200 de ani, restaurată cu bani din PNRR

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Prin proiectul de restaurare a Cetății nobiliare de la Colțești va fi pus în valoare și transformat în punct de informare turistică și un vechi conac din sat ce datează din anul 1836. Primăria Rimetea a depus la APM Alba cererea de solicitare privind emiterea acordului de mediu în vedere derulării proiectului. Investiția totală pe cele trei componente, între care se află și cetatea, respectiv amenajarea drumului de acces, depășește 12 milioane de lei bani alocați, prin PNRR.

Conacul Thoroczkay – Rudnyanszky se află în centrul satului, vis-a-vis de biserica reformată, pe strada Mare. Clădirea nu este monument istoric, dar se află în zona de protecţie a rezervaţiei de arhitectură și urbanism Rimetea Turism, rezervație înscrisă în Lista Monumentelor Istorice în 2015. Ansamblul este compus de fapt din două clădiri mai importante, independente, aşezate pe o parcelă de formă neregulată, delimitată pe două laturi de străzi.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Clădirea principală, conacul de stil neoclasicist, denumit după numele de familie ale proprietarilor, se recomandă a fi protejată ca monument istoric. Conacul a fost construit de Sándor Thoroczkay în 1836. Din această perioadă datează anexa gospodărească (corpul 2) din faţa laturii principale a conacului şi grădina din spatele clădirii. ”Importanța conacului, în afară de valorile sale arhitecturale, constă şi în faptul că a servit drept casă de rezidență pentru ramura nobiliară a familiei Thoroczkay, satul fiind centrul domeniilor sale nobiliare. În ciuda faptului că conacul se află într-o zonă turistică importantă, este puțin vizitat de turişti, iar pentru literatura de specialitate, din cauza lipsei datelor arhivistice, este aproape necunoscut.

Sanatoriu pentru copii cu deficiențe

Lipsa de interes are printre cauze și faptul că după naţionalizarea imobilului, acesta a adăpostit diferite instituții, iar amenajarea interioară a fost radical transformată. ”Din cauza lipsei documentelor istorice, etapele de construcţie ale conacului pot fi reconstituite doar pe baza tăbliței de comemorare deasupra intrării principale şi prin analiză stilistică, respectiv urmele de refaceri şi lărgiri. În reconstituirea istoricului conacului ne ajută şi fotografiile făcute la începutul secolului trecut”, se precizează în documentație.

După naţionalizarea din 1949, în conac s-a amenajat o casă de odihnă, iar mai târziu un sanatoriu pentru copii cu deficiențe. Conacul a revenit în proprietatea moștenitorilor care, în anul 1998, l-au vândut Bisericii Unitariene.

”Starea actuală a conacului se poate numi mediocră spre degradată, înglobând și extinderi ulterioare atașate clădirii cu caracter parazitar care se află în stare de degradare avansată. Starea de uzură (degradare morală/fizică a finisajelor și instalațiilor) este prezentă din cauza lipsei de exploatare pe o perioadă îndelungată, modificarea structurii prin extindere afectează similar negativ nucleul original al clădirii. Finisajele exterioare și interioare precum și învelitoarea sunt degradate, pereții portanți includ cărămizi macerate, degradări din cauza finisajelor nerespirante, respectiv din cauza umidității”, se mai susține în documentul citat. Prin restaurare, la parterul clădirii se vor amenaja două spații expoziționale, un spațiu de proiecții, un birou, recepție, terasă de acces, toate cu o suprafață de 253 de metri pătrați.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș

Ziarul Unirea

Published

on

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea