Comunicat de presă| Mircea Hava, eurodeputat PPE: Un mediu mai curat înseamnă mai multe resurse la bugetul Uniunii Europene
Mircea Hava, eurodeputat PPE: Un mediu mai curat înseamnă mai multe resurse la bugetul Uniunii Europene
Toate pachetele de măsuri luate la nivelul Uniunii Europene, de la începutul pandemiei și continuând cu cele menite să sprijine și să redreseze economiile statelor membre după această perioadă, trebuie acoperite de undeva. În mod normal, să dai și să susții e urmat de a pune la loc de unde iei.
Bugetul UE nu este un sac fără fund, tocmai de aceea modul în care ne asigurăm că atragem și cheltuim banii europeni trebuie să fie o prioritate. Mulți își închipuie și trăiesc cu impresia că fondurile europene sunt un fel de cadou venit de nicăieri, că sunt bani picați din cer. Nimic mai greșit! Banii europeni sunt tot banii noștri, tot bani veniți din economiile și de la cetățenii statelor membre, iar toate aceste sume, care se ridică la 750 de miliarde de euro și care constituie PNRR-urile pentru fiecare țară, trebuie acoperite de undeva.
Tocmai de aceea, încă de la începutul pandemiei și de la primele discuții pornite pe tema pachetelor de măsuri menite a sprijini statele membre, grupul EPP a avut o poziție clară privind necesitatea creșterii și diversificării surselor de venit la nivel de Uniune. Nu vorbim aici doar de ceea ce e la îndemâna oricui dar împovărează omul – creșteri de taxe. Lucrurile nu pot fi privite și puse în practică atât de simplist. Suntem, dacă vreți, în situația în care trebuie să împăcăm și capra și varza. Astfel că măsurile luate la nivel european trebuie nu doar să ajute bugetul Uniunii, care la rândul său ajută statele membre, însă trebuie să urmărească și liniile și directivele de dezvoltare pe termen lung.
PPE a susținut instituirea unei taxe pe plastic, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021, menită a atrage fonduri la bugetul UE și a determina, totodată, procesul de reciclare la nivel de Uniune; sunt, de asemenea, așteptate măsuri din partea Comisiei care să îmbunătățească CBAM (Carbon Border Adjustment Mecanism) – Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon, parte din Green Deal și care își propune o reducere a emisiilor de carbon, până în 2030, la jumătate față de anul 1990 și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
PPE a susținut, de asemenea, un cadru fiscal și de reglementare modern și stabil, pentru a răspunde evoluțiilor și provocărilor economiei digitale. Practic, o inițiativă care urmărește să introducă o taxă digitală pentru a aborda problematica unei impozitări echitabile a economiei digitale, acest proiect de directivă fiind în curs de finalizare.
Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții eficiente pentru a-și crește veniturile, în mod independent de contribuțiile statelor membre, tocmai pentru ca aceste contribuții, care astăzi constituie 70% din bugetul total, să nu fie crescute. Iar aceste soluții, cum este inițiativa de taxare a produselor din plastic nereciclate, este una dintre acele posibilități cu beneficii reale ce vine să ajute bugetul UE și, totodată, să ne facă pe noi toți să devenim mai atenți și mai conștienți de efectele pe care le avem asupra mediului.
Mircea Hava – eurodeputat PNL
Membru al PPE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]