Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Codul Rutier 2023: Când va trebui folosită faza scurtă, modificarea pe care trebuie să o știe toți șoferii

Suciu Andra-Ioana

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Codul Rutier 2023: Când va trebui folosită faza scurtă, modificarea pe care trebuie să o știe toți șoferii

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Această nouă schimbare în Codul Rutier, despre care vorbim azi, modifică modul de reglementare a unei reguli deja existente. Vorbim, așadar, de regula care ne spune când va trebui folosită faza scurtă. Citește mai departe și vezi cum se modifică modul de reglementare a acestei dispoziții din Codul Rutier.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ce spun experții despre când va trebui folosită faza scurtă a farurilor
Majoritatea șoferilor știu, în principiu, modul de utilizare a farurilor, fie cu faza scurtă, fie faza lungă. Dar, o discuție în plus despre asta, nu strică. Așadar, să vorbim despre luminile de pe mașina ta. Mulți oameni consideră acest subiect ușor de abordat, dar este important să fiți conștienți de toate luminile de pe mașină și de modul în care trebuie să le folosiți, în special atunci când conduceți noaptea, pe ploaie sau pe ceață.

Deși pentru unii șoferi a devenit un automatism în a folosi fazele farurilor, cu toate astea există încă multă nesiguranță în ceea ce privește acest aspect, când folosim luminile de întâlnire, dacă ar trebui să conducem cu luminile de întâlnire în timpul zilei, sau, de ce nu, dacă există o amendă pentru nerespectarea acestor reguli, etc. Vă vom spune tot ce trebuie să știți despre acest subiect.

Astăzi discutăm, mai pe larg, despre faza scurtă, sau luminile de întâlnire, despre ce sunt, de fapt, și care sunt condițiile în care se folosesc, precum și despre o nouă schimbare în Codul Rutier, care modifică modul de aplicare a regulilor de folosire a acestor lumini.

Farurile de fază scurtă, simbol și funcție
Faza scurtă ajută la iluminarea unei distanțe cuprinse între 50 și 75 de metri în fața vehiculului. Spre deosebire de luminile de zi, farurile care se folosesc pentru faza scurtă nu numai că vă fac mai vizibil pentru ceilalți, dar vă îmbunătățesc și vizibilitatea în întuneric, crepuscul, ploaie, zăpadă și ceață. Prin urmare, legislatorii specifică exact când trebuie utilizate aceste lumini.

În primul rând, este important să rețineți că numai farurile cu lumină albă pot fi folosite la farurile de fază scurtă. Caracteristica principală a acestor faruri este că lumina strălucește asimetric. Acest lucru înseamnă că partea dreaptă este iluminată mai mult decât cea stângă și, astfel, traficul din sens opus nu este orbit, în timp ce, în același timp, puteți vedea bine și la timp marcajele de pe bandă, semnele și obstacolele.

În principal datorită acestei caracteristici, lumina de întâlnire este adesea mai puțin deranjantă pentru traficul din sens opus decât lumina de zi în condiții de vizibilitate redusă sau în amurg. Așadar, dacă vă întrebați când să porniți luminile de întâlnire, regula este următoarea, mai bine prea devreme decât prea târziu.

Cum arată luminile de întâlnire?
Pentru a găsi lumina de întâlnire pe propria mașină, o puteți localiza pur și simplu cu ajutorul simbolului inconfundabil, și anume pictograma farului, care are mai multe linii care merg în diagonală în jos din partea stângă.

Când folosiți faza scurtă?
Dar în ce moment trebuie să porniți efectiv luminile de întâlnire? Reglementările din Codul Rutier oferă indicații clare în acest sens, și anume trebuie să porniți luminile de întâlnire după lăsarea întunericului, în amurg, în condiții de vizibilitate redusă și dacă vederea se restrânge astfel încât puteți vedea mai puțin de 100 de metri în fața dumneavoastră, și încă ceva, luminile de întâlnire sunt obligatorii în următoarele condiții:

  • când ploaia, ceața sau ninsoarea vă limitează vizibilitatea
  • pe timp de noapte
  • în amurg
  • în condiții generale de vizibilitate redusă

Scopul principal al folosirii acestor faruri cu faza scurtă este de a asigura siguranța celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, aprinderea prea târziu a luminilor sau conducerea cu o lumină defectă reprezintă un risc care nu trebuie asumat niciodată.

Prin urmare, farurile de înaltă calitate sunt importante. De altfel, și legislația vede lucrurile în acest fel, dacă circulați cu un far defect sau dacă faza scurtă nu sunt aprinsă, puteți fi amendat.

O nouă schimbare în Codul Rutier în 2023. Când va trebui folosită faza scurtă
Răspunsul este destul de clar, și se regăsește tot în Codul Rutier, iar această nouă schimbare reglementează și mai bine când trebuie folosită faza scurtă pe timpul zilei și unde. Dar, până la modificările din ultimii ani, legislațai spunea că, dacă ploaia, ceața, ninsoarea sau dacă alți factori reduc semnificativ vizibilitatea, trebuie să porniți faza scurtă în timpul zilei, pentru a putea vedea obstacolele și ceilalți participanți la trafic, dar și pentru a atrage atenția la timp asupra dumneavoastră.

Situația este oarecum diferită în alte țări europene. De exemplu, în unele țări trebuie să conduceți cu luminile de întâlnire pe tot parcursul anului, indiferent de cât de bună sau rea este vremea, de exemplu, în statele baltice și în multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

De altfel această nouă schimbare adusă în Codul Rutier în acest an, obligă toți participanții la trafic să folosească pe timpul zilei faza scurtă, indiferent de condițiile de trafic pe timpul zilei, pe toate drumurile naționale, autostrăzi, sau drumuri județene. Aceeași schimbare mai precizează că șoferii de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, etc, sunt obligați să folosească faza scurtă pe toate categoriile de drum pe care se deplasaează.

Faza scurtă și pentru motocicliști
Aceeași reglementare adusă în acest an mai precizează că motocicliștii vor fi obligați să folosească aceste lumini pe tot parcursul deplasării în trafic, indiferent de condițiile meteo, pe timpul zilei. În Scandinavia și Italia, luminile sunt, de asemenea, obligatorii tot timpul anului, deși acestea permit și utilizarea luminilor de zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Bera Larisa

Published

on

Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni.  Potrivit acestora, ne așteaptă precipitații în exces la finalul lunii noiembrie și temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea