CNAS anunță modificări în sistemul de asigurări sociale de sănătate: Care sunt noile schimbări
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că vineri intră în vigoare contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în interiorul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Principalele modificări vizează asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice.
Astfel, a fost dezvoltat pachetul de bază acordat în asistenţa medicală primară, prin introducerea de servicii diagnostice şi terapeutice care pot fi acordate de către medicii de familie.
„Am lărgit pachetul de servicii acordate de medicii de familie pentru ca pacientul să aibă acces mai facil la tratamente, să nu mai fie obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.
Pe lângă serviciile deja existente, au mai fost introduse reglementări speciale necesare pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul diabetului zaharat.
CNAS mai anunţă că în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, în lista serviciilor conexe au fost introduse şi „serviciile care pot fi recomandate de medicii de specialitate medicină fizică şi reabilitare, respectiv serviciile furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum şi serviciile furnizate de fizioterapeut”.
În plus, medicii de familie care au şi atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative pot desfăşura activitate în relaţie contractuală cu Casa de asigurări de sănătate atât în baza specialităţii medicină de familie, cât şi a atestatului de studii complementare.
De asemenea, medicii cu specialitatea clinică medicină fizică şi reabilitare „pot desfăşura activitate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice precum şi activitate de supraveghere a acordării serviciilor de medicină fizică şi reabilitare în baze de tratament”, precizează CNAS.
Sursa: alephnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!” Joi, 14 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la evoluția Produsului Internet Brut al României în trimestrul III din 2024, prin comparație […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate16 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”