Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul

Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la cele de un galben deschis, la cele aproape negre, iar pomii care le produc pornesc de la dimensiunile unui arbust şi ajung la arbori falnici, care depăşesc 15 metri în înălţime.

Alba FEST 2025

România este printre cei mai mari producători de cireşe din lume, Organizaţia Mondială pentru Agricultură estimând că cel puţin 70 de milioane de kilograme de cireşe se coc în livezile noastre, în fiecare an.

În medicina populară românească, cireşele joacă un rol aparte, fructele fiind folosite pentru tratarea avitaminozelor, a bolilor de inimă şi a celor biliare, în timp ce codiţele sunt leacuri consacrate, în toate zonele ţării, pentru bolile de rinichi şi vezică, dar şi pentru cele ale pielii.

La rândul său, medicina modernă a descoperit zeci de aplicaţii terapeutice ale cireşelor, care cresc cu fiecare an în popularitate. În special cireşele cele negre şi cele amare sunt numite „o revelaţie medicală”, rezultatele lor terapeutice depăşindu-le pe cele ale unor alimente-medicament consacrate, cum ar fi strugurii, citricele, merişoarele sau afinele.

Citește și: Căpşunile – sănătatea are culoare roşie. Fructe autohtone, folosite în numeroase leacuri de mare efect

Ce fel de cireşe folosim în terapie?

Cu condiţia să fie suficient de coapte şi deloc alterate (aceste fructe intră foarte uşor în fermentaţie), putem folosi orice fel de cireşe. Trebuie, însă, ştiut că, în funcţie de soiul lor, cireşele au efecte terapeutice destul de diferite. De pildă, cireşele galbene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic mai puternic, favorizează în mod special mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor şi pentru stimularea digestiei.

Cireşele de un roşu închis sau cele negre sunt mai des folosite, deoarece sunt considerate mai complexe ca acţiune, având efecte antioxidante foarte puternice – un medicament neaşteptat de eficient şi contra bolilor degenerative, a afecţiunilor cardiace şi a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer.

Cireşele amare sunt cele mai preţuite de terapeuţi, fiind excelente pentru tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, a afecţiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.

Preparate din cireşe

Cireşele în stare de fruct se consumă foarte bine spălate, la temperatura camerei (nu reci de la frigider), de preferinţă pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de a mânca. Doza zilnică terapeutică este de un kilogram pe zi, mâncate în două-trei reprize. Există însă şi studii care indică o cantitate de 600 de grame pentru un adult ca doză minimă zilnică pentru un tratament de lungă durată. O cură de cireşe durează minimum 3 săptămâni, neexistând o limită maximă, aceasta fiind impusă doar de măsura în care găsim fructe proaspete.

Sucul proaspăt de cireşe se obţine fie prin zdrobire urmată de stoarcere prin tifon, fie prin centrifugare la storcătorul electric casnic. Cel mai eficient din punct de vedere terapeutic este sucul obţinut din cireşe negre şi cel obţinut din cireşe amare. La acesta din urmă se va adăuga miere lichidă, aşa încât să i se corecteze gustul amar şi să i se prelungească termenul de valabilitate (la rece se poate păstra până la 6 ore dacă se adaugă miere). Se consumă zilnic o jumătate de litru – un litru de suc, în cure de minimum două săptămâni.

Siropul de cireşe amare se obţine din sucul extras prin zdrobire urmată de filtrare sau prin centrifugare. Sucul rezultat se lasă într-un vas transparent vreme de o oră, nemişcat, pentru a se separa partea limpede de cea cu sedimente. Numai sucul limpede va fi apoi tras cu un furtun şi se va pune într-un alt vas, unde se va amesteca cu miere până când se omogenizează.

La un litru de suc limpede de cireşe amare se adaugă două kilograme de miere de albine, iar amestecul rezultat se pune în sticle închise ermetic şi se păstrează în locuri întunecoase şi cât mai reci. Se consumă zilnic o sută de grame din acest sirop amestecat cu apă, ca substitut de suc proaspăt, pentru tratarea bolilor inflamatorii şi a celor degenerative.

Cireşele, rinichii şi vezica urinară

Pentru restabilirea funcţiei renale, se consumă suc proaspăt de cireşe. Se consumă zilnic o jumătate de litru – un litru de suc, în cure de minimum două săptămâni. Este un remediu sigur pentru prevenirea calculilor (în special a uraţilor), dar şi pentru eliminarea aşa-numitului nisip la rinichi (calculi de mici dimensiuni). Dacă se consumă zilnic şi câte o cană de ceai de codiţe de cireşe (1-2 linguriţe la cană), această cură este minunată pentru tratarea retenţiei de lichide, tulburare manifestată prin umflarea pleoapelor, mâinilor şi picioarelor. De asemenea, acest tratament este şi un adjuvant preţios în tratarea cistitei.

Cireşele şi slăbitul

O sută de grame de cireşe au doar 60 de calorii, acestea necesitând un timp de digestie foarte lung pentru a fi extrase. Şi, pentru că sunt neaşteptat de sărace în calorii, au o cantitate mare de apă şi se digeră în timp, ele „păcălesc” senzaţia de foame, ca puţine alte alimente. Iată o metodă foarte simplă de slăbit, care are doar două reguli:

1. Timp de 2 zile pe săptămână, consumaţi numai o jumătate de kilogram – 1 kilogram de cireşe sau vişine pe zi, în porţii mici, fără alte alimente. Aveţi voie ceai, infuzii de plante şi e necesar să beţi minimum 2 litri de apă pe zi.

2. În celelalte 5 zile, se înlocuieşte una dintre mese cu jumătate de kilogram de cireşe. Pentru a intensifica efectul dietei, micşoraţi porţiile, mâncaţi ouă fierte, legume fierte în abur, pâine integrală şi lactate integrale. În schimb, reduceţi consumul de făină albă şi orez decorticat, zahăr, grăsimi, alimente sărate (pentru a preveni retenţia de lichide). În două săptămâni de dietă, slăbiţi până la 3-4 kilograme şi vă curăţaţi organismul de toxine.

Cireşele, inima şi hipertensiunea

Consumul prelungit de cireşe ajută, în cazul hipertensivilor aflaţi la debutul bolii, la normalizarea valorilor presiunii sanguine, fără a folosi niciun alt medicament. La persoanele cu hipertensiune în stadii avansate se recomandă, în mod special, administrarea ceaiului din codiţe de cireşe sau vişine, care are un efect diuretic puternic.

Pe de altă parte, cireşele sunt recomandate cardiacilor, pentru că sunt un excelent medicament pentru reducerea colesterolului rău (LDL), dar şi a trigliceridelor aflate în exces. La populaţiile rurale, unde cireşele sunt consumate în mari cantităţi (cum ar fi cele din Turcia sau Iran), rata infarctului şi a accidentului vascular este de câteva ori mai redusă decât media ţării respective.

Cireşele şi reumatismul

Cura cu cireşe negre sau cu cireşe amare, din care se consumă câte un kilogram pe zi, vreme de 6-8 săptămâni, este de un imens ajutor în tratarea bolilor reumatice.

Tratamentul cu aceste fructe reduce inflamaţia articulaţiilor, elimină progresiv durerile, împiedică apariţia proceselor degenerative, redă gradat – asociat cu gimnastica medicală – mobilitatea articulară. S-a dovedit că flavonoidele din cireşe au o acţiune antiinflamatoare şi analgezică de 10 ori mai mare decât aspirina, şi comparabilă cu ibuprofenul (substanţa activă de bază în peste 100 de medicamente de sinteză antireumatice), dar fără efectele adverse ale acestuia.

De asemenea, şi alte substanţe din cireşe, şi anume antocianii (pigmenţii care le dau nuanţele roşiatice-negre), reduc durerea şi inflamaţia articulaţiilor.

Cireşele şi diabetul

Persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să facă, în fiecare an, o cură de cireşe de cel puţin patru săptămâni, timp în care să consume câte 0,5 kilograme din aceste fructe proaspete, zilnic. Se recomandă cireşele cât mai închise la culoare, cele amare având efectele cele mai puternice.

Contrar aparenţelor, toate tipurile de cireşe conţin puţine zaharuri, care se eliberează lent în sânge, fără a creşte glicemia brusc. Apoi, aceste fructe conţin pigmenţi care ajută la preîntâmpinarea unor complicaţii ale diabetului, cum ar fi retinopatia sau neuropatia diabetică.

Nu în ultimul rând, cireşele stimulează celulele pancreatice să producă mai multă insulină, al cărei nivel în sânge creşte, astfel, cu 15 până la 50% (procentul variază în funcţie de predispoziţia fiecărui individ). În plus, cireşele proaspete scad rezistenţa la insulină a organismului, ajutând astfel toate categoriile de diabetici să-şi reducă medicaţia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple Băutura care înlocuiește cafeaua pentru dimineți pline de energie, fară efecte secundare. O alternativă mai sănătoasă. Cafeaua este băutura preferată a multor oameni dimineața, oferind un impuls rapid de energie. Cu toate acestea, consumul excesiv poate veni la pachet cu efecte secundare precum nervozitate, palpitații […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Schimbările climatice vor agrava alergiile. Avertisment pentru persoanele predispuse

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Schimbările climatice vor agrava alergiile. Avertisment pentru persoanele predispuse Schimbările climatice bruște din acestă perioadă afecteză persoanele cu alergii și probleme respiratorii, aceste boli crescând cu 30% din cauza intensificării polenului și mucegaiului în aer. Citește și: INSP: Aproape 100 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%. Doi oameni au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea