Rămâi conectat

Ştirea zilei

Circa 50.000 de elevi şi preşcolari încep azi un nou an şcolar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Stimate domnule prof. Cornel Sandu, azi, 12 septembrie 2011, debutează şi în judeţul Alba un nou an şcolar. Care este stadiul de pregătire a unităţilor de învăţământ pentru un nou început?
– Ca  în fiecare toamnă, în  prima zi de şcoală elevii vor fi aşteptaţi de către învăţători şi diriginţi în sălile de clasă, cu manualele pe bănci şi orarul finalizat pentru noul an şcolar. Aproximativ 50.000 de elevi şi preşcolari din judeţ sunt aşteptaţi să treacă de astăzi pragul şcolilor, liceelor şi grădiniţelor. Clădirile unităţilor de învăţământ sunt corespunzătoare, multe dintre acestea fiind reabilitate în anii precedenţi. Aş evidenţia consiliile locale din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş, care au investit sume substanţiale în acest scop  în anul şcolar ce tocmai s-a încheiat. Vă pot spune că la începutul acestui an şcolar peste 90% dintre elevi vor învăţa în unităţi de învăţământ autorizate din punct de vedere sanitar.
– Care este situaţia încadrării cu personal didactic la unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ?
– Aşa după cum foarte bine aţi relatat şi dumneavoastră în ziarul „Unirea”, pe parcursul întregii veri Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, a organizat concursul de titularizare, respectiv concursul de suplinire şi testarea suplinitorilor fără studii corespunzătoare postului solicitat. În urma acestor examene, în şedinţele publice posturile s-au ocupat în ordinea descrescătoare a mediilor şi vă asigur că la catedră au ajuns doar cadrele didactice care au obţinut cel puţin nota 5.00. Dintre cele peste 4250 de cadre didactice din judeţ, doar 23 de dascăli nu au studiile corespunzătoare postului şi numai 5 dintre aceştia sunt cu studii medii. Am avut deja şedinţa pregătitoare cu directorii din tot judeţul cărora le-am transmis ceea ce este de făcut pentru acest an şcolar.
– Ce noutăţi aduce anul şcolar 2011 – 2012 pentru elevi?
– În ceea ce priveşte noul an şcolar, acesta debutează cu o nouă Lege a educaţiei, cu o serie de provocări atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice. Structura anului şcolar a suferit modificări, ce constau în  prelungirea vacanţelor de iarnă şi de primăvară cu câte o săptămână (de la 2 la 3 săptămâni respectiv de la 1 la 2 săptămâni); primul semestru se încheie înaintea sărbătorilor de iarnă, includerea înaintea vacanţei de primăvară a unei săptămâni dedicate activităţilor extracurriculare şi extraşcolare cu orar specific. Printre priorităţile MECTS, respectiv ale inspectoratului şcolar, se evidenţiază reducerea absenteismului, îmbunătăţirea competenţelor de lectură indiferent de disciplină şi evaluarea cu scop de orientare şi optimizare a învăţării. Toate acestea au ca scop favorizarea accesului elevilor la o educaţie de calitate şi la creşterea ratei de succes şcolar. Dorim, de asemenea, să continuăm implementarea celor 10 proiecte europene în  care suntem beneficiari sau parteneri şi să dezvoltăm parteneriatele cu Consiliul Judeţean Alba, care ne-a sprijinit în toate activităţile. De altfel, chiar la începutul acestui an şcolar vom demara în parteneriat  concursul „Şcoala de nota 10”, la care sunt invitate să participe toate unităţile de învăţământ şi cât mai multe cadre didactice.
– Dacă în final aveţi să transmiteţi un mesaj elevilor şi angajaţilor din învăţământ…
– La început de an şcolar urez tuturor elevilor şi personalului din învăţământul preuniversitar din judeţ să aibă un an cu multe realizări şi satisfacţii.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea