”Cinematograf în aer liber”, la Cugir: Unde și când ar urma să fie înființat. Proiectul în valoare de 145.000 de lei, pe masa consilierilor locali, la sfârșitul lunii octombrie
”Cinematograf în aer liber”, la Cugir: Unde și când ar urma să fie înființat. Proiectul în valoare de 145.000 de lei, pe masa consilierilor locali, la sfârșitul lunii octombrie
Consilierii locali din Cugir vor avea de aprobat un proiect care vizează înființarea unui ”Cinematograf în aer liber” în orașul Cugir. Evenimentul menţionat se va desfăşura în incinta Stadionului ”Parc” (Stadionul Nou) din oraș. Gazonul stadionului va fi special pregătit şi amenajat pentru desfăşurarea evenimentului în cele mai bune condiţii. Perioada de desfăşurare va fi între 20 iunie 2024 – 8 septembrie 2024, cu o ciclicitate din 2 în 2 săptămâni, sâmbăta și duminica.
Prin proiectul depus se propune organizarea evenimentului cinematograf în aer liber în orașul Cugir în perioada 20 iunie 2024 – 8 septembrie 2024, cu o desfășurare din 2 în 2 săptămâni, sâmbăta și duminica. Perioada a fost aleasă pentru a corespunde cu vacanța de vară a elevilor, primul weekend cu cinematograf în aer liber fiind primul weekend din vacanța de vară a elevilor, iar ultimul weekend cu cinematograf în aer liber fiind ultimul weekend din vacanța de vară a elevilor. În total vor fi 7 weekend-uri de eveniment cinematografic.
Costul estimativ din bugetul local pentru anul 2024 este de 145.000 lei.
În acest moment, în orașul Cugir nu există nici un cinematograf în aer liber, nici în spațiu închis, nici în aer liber. Evenimente cinematografice se organizează sporadic prin Casa de Cultură Cugir, însă nu există o continuitate și o periodicitate a acestor evenimente. Acest cinematograf, pe lângă elementul de inedit pe care îl are, poate să suplinească pentru o perioadă de timp absența unui cinematograf permanent.
Acest eveniment care intră în sfera evenimentelor cultural-artistice, reprezintă o diversificare a evenimentelor organizate de Primăria Cugir și vine ca o acoperire a nevoilor de spectacole și evenimente pentru locuitorii orașului nostru. În orice localitate, cetățenii au nevoie de cultură, artă, relaxare și socializare. Aceste nevoi rezidă din natura umană și completează celelalte nevoi pe care autoritățile locale le pot acorda: materiale, de servicii sociale, securitate comunitară și confort. Din păcate, în ultimii ani cugirenii au fost privați de o serie de evenimente cultural – artistice care erau organizate anterior anului 2020. Motivele, sunt reprezentate pe de-o parte de apariția pandemiei care nu a mai permis desfășurarea unor evenimente care presupuneau prezența unui număr mare de persoane în același loc, iar pe de altă parte de insuficiența banilor pentru organizarea lor, ca urmare a direcționării banilor din buget, cu prioritate, pentru aportul propriu la proiectele în derulare pe fonduri europene. Acest tip de eveniment, prin care se creează un liant între arta filmului, divertisment și petrecerea timpului liber, este organizat în acest moment cu succes și în alte orașe din ţară.
Desfăşurarea unui astfel de eveniment este dorită și sprijinită de cugireni, dovadă fiind semnăturile de susținere care au fost atașate proiectului și reacțiile de pe rețelele de socializare. Serviciile oferite de administrația publică trebuie să răspundă cerințelor și nevoilor comunității locale.
Locul de desfășurare a evenimentului se propune a fi pe gazonul de la Stadionul Nou Cugir. Locația a fost aleasă întrucât este suficient de spațioasă pentru organizarea evenimentului și este accesibilă pentru cetățenii orașului indiferent unde locuiesc.
Proiectul va fi unul non-profit, prin urmare publicul va avea acces gratuit la toate proiecțiile.
Deși filmele vor fi proiectate în aer liber, acestea vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene. Peliculele vor fi aduse în fața publicului, utilizând echipamente performante: un proiector digital mobil de peste 7.000 lumeni și un ecran de proiecţie outdoor (de preferat gonflabil) adaptat pentru un public cuprins între 800 şi 5.000 de spectatori. Accesul la proiecții este liber, iar detalii despre film și programul complet pot fi regăsite pe site-ul Primăriei și pe pagina de facebook Cugir. Programul poate suferi modicări în funcțiile de condițiile meteo, în sensul de a se ține sau nu evenimentul în acea zi, iar actualizările vor fi comunicate, de asemenea pe site-ul Primăriei și pe pagina de facebook Cugir.
Pentru desfășurarea evenimentului cu echipamentele necesare, proiector mobil digital, echipament de sunet adecvat, ecran de proiecţie outdoor și beang bag-uri sau scaune, respectiv obţinerea drepturilor de licenţă pentru filmele difuzate, s-au luat în considerare 2 variante.
Prima variantă este achiziția echipamentelor şi a serviciului de licenţiere menționate anterior și organizarea cu resurse proprii a evenimentului, iar a doua variantă este achiziția unui serviciu oferit de o firmă specializată în organizarea unor astfel de evenimente.
La calculul estimativ privind suma de bani care va fi necesară pentru realizarea proiectului prin prima variantă, s-a ținut cont de achiziția unui proiector digital mobil de peste 7.000 lumeni până la maxim 22.000 lumeni, a unui ecran gonflabil cuprins între 9,15 metri lungime şi 20 metri, respectiv 5,15 metri înăţime şi 10 metri înălţime sau ecran de proiecţie retractabil şi a 300 de bean bag-uri (fotolii puf) pentru confortul spectatorilor. În cazul în care se consideră că prețul la bean bag-urilor este prea mare, acestea pot fi achiziţionate printr-o comandă la o croitorie, sau pot fi achiziționate scaune dacă se consideră că sunt mai comode și mai ieftine. De asemenea, pot fi achiziţionate mai multe bean bag-uri sau scaune, dacă se constată după desfăşurarea primului eveniment că numărul bean bag-urilor este prea mic faţă de numărul de spectatori care solicită utilizarea lor. Sistemul de sonorizare poate fi oferit de organizator, iar dacă nu există aşa ceva va fi necesară şi achiziţionarea acestuia.
Siguranţa şi ordinea în cadrul evenimentului vor fi asigurate de poliţia locală şi/sau unitatea de jandarmi, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice cu modificările şi completările ulterioare.
În apropierea desfăşurării evenimentului, comercianţii vor putea vinde produse cu excepţia băuturilor alcoolice, obţinând avizele necesare şi respectând prevederile de comercializare pentru evenimentele de acest gen, prevăzute în legislaţia naţională şi normele locale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 45 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii