Cine poate să primească pensia socială minimă garantată?
Potrivit legislației în vigoare, pensia socială minimă garantată a fost instituită în aprilie 2009, prin OUG 6/2009. De la 1 aprilie 2009, cuantumul acestei pensii sociale a fost de 300 de lei, pentru ca apoi, la 1 octombrie 2009, să ajungă la 350 de lei, nivel rămas neschimbat până în ianuarie 2015, când pensia minimă socială garantată a fost majorată la 400 de lei.
Potrivit legii, beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Această pensie nu este un drept de sine stătător, este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul de pensie, din sistemul public și, prin urmare, pentru acordarea ei nu este necesară cererea pensionarului. În cazul celor care beneficiază de pensie de urmaș, pensia socială minimă garantată se acordă fiecărui urmaș în parte.
Veniturile care sunt luate în calcul la stabilirea condițiilor pentru acordarea pensiei sociale minime garantate sunt: indemnizațiile cu caracter reparatoriu, stabilite în baza unor legi cu caracter special (revoluționari, veterani de război, văduve de veterani de război, deținuți politici și urmașii acestora, deportați, strămutați etc.); indemnizațiile acordate soțului supraviețuitor; pensiile stabilite în sisteme neintegrate sistemului public (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Casa de Asigurări a Avocaților etc.).
Această pensie se achită din bugetul de stat și nu grevează asupra bugetului asigurărilor sociale de stat. Așa cum se cunoaște, de la 1 martie 2017, pensia minimă garantată a crescut de la 400 la 520 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]