Cine poate beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţelor şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească
Cine poate beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească
Se apropie cu „paşi repezi” iarna! E vremea ajutorului pentru încălzirea locuinţelor
Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot să solicite anual, potrivit legii, ajutorul pentru încălzirea locuinței, care este acordat celor ce îndeplinesc anumite condiții, potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc. Cererea și actele doveditoare trebuie depuse la primării până la jumătatea lunii octombrie. Ajutorul poate să acopere parțial sau integral costurile de încălzire, potrivit OUG 70/2011, de aceste prevederi beneficiind cei care nu au parte de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței. Ajutorul este acordat pentru principalul sistem de încălzire al locuinței – cu energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri. Pentru a obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011, ce sunt raportate la indicatorul social de referință (ISR – în valoare de 500 de lei).
În cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 1,572 ISR (786 de lei) și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei). Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar. În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie de cel mult 1,230 ISR (615 lei). Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat până la data de 15 octombrie – termenul-limită de bază. Autoritățile acceptă și cererile depuse după această dată, în timpul sezonului rece; ajutorul se acordă fie începând cu luna depunerii cererii (dacă solicitarea se face până la data de 20 a lunii), fie din luna următoare depunerii cererii (dacă solicitarea se face după data de 20 a lunii).
Sezonul rece se întinde pe perioada 1 noiembrie – 31 martie. Ajutoarele sunt plătite de autorități direct furnizorilor, pentru energia termică în sistem centralizat, energia electrică și gazele naturale. Pentru cei care solicită lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, ajutorul se plătește o singură dată, până la 31 octombrie, însă există și varianta ca acesta să fie acordat direct în natură.
*Condiţii pentru obţinerea ajutorului
HG 50/2011 cuprinde o listă a bunurilor pe care dacă le dețin, solicitanții nu vor primi ajutor pentru încălzire. Este vorba despre alte clădiri în afara celei de domiciliu, terenuri de peste 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală, autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile, mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani, autoutilitare, autocamioane, rulote, autobuze, microbuze, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, utilaje agricole și de prelucrat lemnul, depozite bancare de peste 3.000 de lei, terenuri/animale și/sau păsări, a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie. Excepția este situația în care o persoană singură sau o familie dețin anumite bunuri, dar ele sunt închiriate, arendate sau concesionate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate16 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”