Cine nu poate să beneficieze de ajutorul de încălzire a locuinţei în sezonul rece
Cine nu poate să beneficieze de ajutorul de încălzire a locuinţei în sezonul rece
Cea mai importantă condiție pentru cei care vor să primească ajutor de încălzire în sezonul rece vizează veniturile celui care cere acest ajutor, singur sau împreună cu familia sa, după caz. Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, legislația în vigoare prevede și alte situații care pot duce la respingerea unei cereri pentru ajutorul de încălzire.
Dacă solicitantul e proprietarul unor bunuri anume, mobile sau imobile, nu are dreptul să primească acest sprijin social. Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat de familii sau de persoane singure, dacă aceștia nu pot să suporte costurile cu încălzirea în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2017 și 1 martie 2018. Dacă documentele necesare sunt depuse până la 31 octombrie a.c., atunci ajutorul poate fi primit încă din luna noiembrie. ”Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă o singură dată pentru întreaga perioadă în care persoanele sunt îndreptățite să beneficieze de acest sprijin financiar”, a explicat Flaviu Cozuc.
Citește și: Condiţiile de acordare a ajutorului de încălzire în iarna 2017-2018
Una din principalele condiții pentru acordarea ajutorului are în vedere veniturile solicitantului. Potrivit OUG nr. 70/2011, condițiile privind venitul sunt următoarele, în funcție de modul cum se face încălzirea și de tipul de beneficiar: în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membru de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei). Atunci când se stabilește venitul net mediu lunar sunt luate în calcul toate veniturile realizate în luna anterioară lunii depunerii cererii.
Se ține seama și de bunurile mobile și imobile pe care le au solicitanții. În acest sens, există o listă a bunurilor care dacă se află în proprietatea solicitaților duc la refuzarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, mai exact: lbunuri imobile: clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești; terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală; lbunuri mobile (care funcționează): autoturism/ autoturisme și/ sau motocicletă/ motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile; mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de zece ani; autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze; șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”; utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată; utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric; ldepozite bancare: depozite bancare de peste 3.000 de lei; lterenuri/animale și/sau păsări: suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie. Este de ajuns ca un solicitant să aibă doar unul dintre bunurile enumerate mai sus pentru a-i fi respinsă cererea, de către primar.
Excepție face situația în care o persoană singură sau o familie deține anumite bunuri din listă, dar acestea sunt închiriate, arendate sau concesionate altor persoane, conform ordonanței. Există și alte motive pentru care poate fi respinsă o cerere de acordare a ajutorului de încălzire a locuinței. Spre exemplu, cel care cere ajutorul nu are domiciliul sau reședința stabilită la locul unde cere ajutorul de încălzire.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci