Cinci pași simpli pentru producerea vinului în propria gospodărie
Cât durează fermentarea? Ce fel de vase sunt potrivite pentru fermentarea mustului sau când se trage vinul de pe drojdie sunt doar câteva dintre întrebările gospodarilor care doresc să producă un vin de casă de calitate.
Specialiștii Jidvei vin în întâmpinarea celor își produc vinul în propria gospodărie recomandându-le să urmeze cinci pași esențiali în procesul de vinificație.
Pasul 1. Pregătirea încăperii și a vaselor
Spațiile în care are loc fermentarea mustului trebuie să fie aerisite, permițând circulația curenților de aer pentru a evita acumulările de dioxid de carbon care se degajă pe parcursul fermentației alcoolice. Pentru o fermentare în condiții optime, este recomandat ca temperatura în aceste spații să fie între 15-18°C. Mustul trebuie depozitat în recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare.
Pasul 2: Fermentarea mustului
Transformarea mustului în vin, în condiții normale, durează aproximativ 2-3 săptămâni. În timpul fermentației, este recomandată utilizarea dopului cu eprubetă. Fermentația alcoolică este încheiată atunci când degajările de dioxid de carbon din masa mustului încetează și când vinul, după proba gustului, nu conține zahăr rezidual în compoziție. Din 17 grame de zahăr se obține 1 grad alcoolic.
Pasul 3: Tragerea vinului de pe drojdie sau primul pritoc
La câteva zile după încheierea fermentației alcoolice este indicat ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie format (tras), în prezența dioxidului de sulf (primul pritoc).
Pasul 4: Tragerea de pe drojdie sau al doilea pritoc
La aproximativ 40 de zile de la momentul descris anterior se recomandă ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie rămas (al doilea pritoc).
Pasul 5: Pregătirea vinului pentru consum
Păstrarea vinului se face în vase pline evitându-se contactul cu aerul. Începerea unui vas impune transvazarea cantității de vin în ambalaje mai mici, pline. Dacă acest lucru nu este respectat, calitatea vinului va avea de suferit, cu efecte negative asupra aspectului, mirosului și gustului.
SFATUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces diferit față de cel în care se folosește must produs în casă din struguri cumpărați sau din producția proprie. Dacă se folosește must de casă, cantitatea de drojdie este mult mai mare – pentru că nu se face deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce acesta a fermentat, întrucât depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze. Mustul cumpărat de la Jidvei nu conține resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r.), de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid și întreg procesul este simplificat.
Mai multe informații despre campania „Must de la Jidvei ” sunt disponibile la numărul de telefon
0755.706.000 sau pe www.mustdejidvei.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act