Cinci pași simpli pentru producerea vinului în propria gospodărie
Cât durează fermentarea? Ce fel de vase sunt potrivite pentru fermentarea mustului sau când se trage vinul de pe drojdie sunt doar câteva dintre întrebările gospodarilor care doresc să producă un vin de casă de calitate.
Specialiștii Jidvei vin în întâmpinarea celor își produc vinul în propria gospodărie recomandându-le să urmeze cinci pași esențiali în procesul de vinificație.
Pasul 1. Pregătirea încăperii și a vaselor
Spațiile în care are loc fermentarea mustului trebuie să fie aerisite, permițând circulația curenților de aer pentru a evita acumulările de dioxid de carbon care se degajă pe parcursul fermentației alcoolice. Pentru o fermentare în condiții optime, este recomandat ca temperatura în aceste spații să fie între 15-18°C. Mustul trebuie depozitat în recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare.
Pasul 2: Fermentarea mustului
Transformarea mustului în vin, în condiții normale, durează aproximativ 2-3 săptămâni. În timpul fermentației, este recomandată utilizarea dopului cu eprubetă. Fermentația alcoolică este încheiată atunci când degajările de dioxid de carbon din masa mustului încetează și când vinul, după proba gustului, nu conține zahăr rezidual în compoziție. Din 17 grame de zahăr se obține 1 grad alcoolic.
Pasul 3: Tragerea vinului de pe drojdie sau primul pritoc
La câteva zile după încheierea fermentației alcoolice este indicat ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie format (tras), în prezența dioxidului de sulf (primul pritoc).
Pasul 4: Tragerea de pe drojdie sau al doilea pritoc
La aproximativ 40 de zile de la momentul descris anterior se recomandă ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie rămas (al doilea pritoc).
Pasul 5: Pregătirea vinului pentru consum
Păstrarea vinului se face în vase pline evitându-se contactul cu aerul. Începerea unui vas impune transvazarea cantității de vin în ambalaje mai mici, pline. Dacă acest lucru nu este respectat, calitatea vinului va avea de suferit, cu efecte negative asupra aspectului, mirosului și gustului.
SFATUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces diferit față de cel în care se folosește must produs în casă din struguri cumpărați sau din producția proprie. Dacă se folosește must de casă, cantitatea de drojdie este mult mai mare – pentru că nu se face deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce acesta a fermentat, întrucât depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze. Mustul cumpărat de la Jidvei nu conține resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r.), de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid și întreg procesul este simplificat.
Mai multe informații despre campania „Must de la Jidvei ” sunt disponibile la numărul de telefon
0755.706.000 sau pe www.mustdejidvei.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții
Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții Luna iulie sau luna lui Cuptor este plină de obiceiuri frumoase, mai ales în zona rurală din România. Este luna secerișului și a roadelor de vară, luna Pandeliilor și luna Sfântului […]
Pe 30 iunie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, dar și Soborul celor 12 Apostoli. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi că sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și apoi că egumen al Mănăstirii Ramet […]
30 iunie – Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli. De ce a fost aleasă această dată și ce semnificație avea
30 iunie – Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli. De ce a fost aleasă această dată și ce semnificație avea De-a lungul anilor, prin munca sa, învățătorului i-au fost recunoscute, măcar declarativ, meritele. Fiind supranumit, în timp: dascăl, apostol, învățător, profesor (un termen mai rece), omului de la catedră i s-a dedicat […]