Cinci centre regionale de boli genetice. Județul Alba, arondat la centrul din Oradea
Cinci centre regionale de boli genetice, avînd ca scop scăderea frecvenţei şi implicit reducerea mortalităţii infantile cauzate de aceste maladii, urmează să fie înființate de către Ministerul Sănătăţii la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Oradea, potrivit un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.
Proiectul de ordin al ministrului Sănătăţii prevede înfiinţarea unei reţele de genetică medicală.
Județul Alba, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj vor face parte din Centrul Regional Bihor ce urmează să fie organizat în structura Spitalului Clinic Municipal „Gavril Curteanu” Oradea.
Estimativ, în România, se nasc în fiecare an 7.500 – 8.000 de copii cu boli genetice şi alţi circa 10.000 – 11.000 vor manifesta o boală determinată sau condiţionată genetic pînă la vîrsta de 25 ani.
În referatul de aprobare al ordinului, se precizează că se cunosc peste 11.000 de boli determinate sau condiţionate genetic, iar prevalenţa lor este, în medie, de 5 – 8 la sută din numărul total de nou-născuţi, adică 1 din 20 nou-născuţi vor avea pînă la vîrsta de 25 ani, manifestarea clinică a unei boli genetice şi, probabil, 1 din 3 – 4 indivizi în tot cursul vieţii.
sursa monitorulexpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
E jale! România, pe primul loc în Europa la șomaj în rândul tinerilor sub 25 de ani România a devenit ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor oficiale ale Eurostat publicate în decembrie 2024, depăşind astfel state precum Spania şi Grecia, […]