Chiar dacă după pensionare se mai poate lucra, pensionarii români sunt cei mai puțin dornici să lucreze din UE!
Chiar dacă după pensionare se mai poate lucra, pensionarii români sunt cei mai puțin dornici să lucreze din UE!
Majoritatea persoanelor din Uniunea Europeană care au ieşit la pensie în 2023 au încetat să mai lucreze şi doar 13% dintre acestea au continuat să lucreze, România fiind la coada clasamentului, cu doar 1,7% dintre pensionari care lucrau şi după pensionare, conform datelor privind sondajul EU-LFS publicate de Eurostat Ţările baltice au cea mai mare pondere a persoanelor care continuă să lucreze şi după ce au primit prima pensie pentru limita de vârstă, pe primul loc fiind Estonia (54,9%), urmată de Letonia (44,2%) şi Lituania (43,7%). La polul opus, cea mai mică pondere se înregistra în Spania (4,9%), Grecia (4,2%) şi România (1,7%).
Conform Eurostat, principalele motive pentru care pensionarii aleg să continue să lucreze după atingerea vârstei de pensionare sunt plăcerea de a munci şi dorinţa de a rămâne productivi (36,3% dintre respondenţi) sau necesităţile financiare (28,6%).
Citește și: PENSII 2025 | Care este noua formula de calcul a pensiilor. Exemplu de calcul
De asemenea, unii continuă să lucreze din dorinţa de a menţine integrarea socială (11,2%) sau din cauza atractivităţii financiare a locului de muncă (9,1%). În plus, o mică pondere de 3,5% dintre pensionari rămân activi pe piaţa muncii pentru că şi partenerii lor sunt angajaţi, potrivit Eurostat.
Danemarca (61%), Ţările de Jos (59,6%) şi Italia (51,7%) au cele mai mari procente de oameni care continuă să lucreze şi după ce au ieşit la pensie pentru că le place. Pe de altă parte, necesităţile financiare sunt principalul motiv pentru care pensionarii continuă să lucreze în Cipru (68,6%), România (54,3%) şi Bulgaria (53,6%).
Vârsta medie de pensionare pentru limita de vârstă este de 64 de ani şi peste în Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia.
Cea mai mică vârstă de pensionare, sub 60 de ani, se înregistrează în Slovenia, Grecia, România (59,5 ani) şi Austria, arată sondajul Eurostat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe Anul Nou Chinezesc 2025: Tradiții și superstiții. Ce provocări aduce Anul Șarpelui de Lemn
Când începe Anul Nou Chinezesc 2025: Tradiții și superstiții. Ce provocări aduce Anul Șarpelui de Lemn Anul Nou Chinezesc, una dintre cele mai importante sărbători din cultura asiatică va începe în 2025, pe data de 29 ianuarie. Fiecare An Nou Lunar, cunoscut în mod obișnuit ca Anul Nou Chinezesc, aduce în prim-plan un nou animal […]