Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea Alba Carolina întinereşte cu fiecare zi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Periodic, administraţia locală din Alba Iulia aduce la cunoştinţa cetăţenilor informaţii privitoare la evoluţia lucrărilor ce se desfăşoară pe şantierele din oraş. Una din cele mai importante zone unde au loc astfel de lucrări este cea istorică, adică Cetatea Alba Carolina. Doamna Silvia Moldovan, directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Alba Iulia, ne-a vorbit despre mai multe obiective din zona în care se derulează lucrările prevăzute în proiectele ce vizează latura de vest, respectiv interiorul fortificaţiei bastionare din Alba Iulia.
În ceea ce priveşte locul de joacă pentru copii din apropierea Catedralei Reîntregirii, cunoscut şi ca Parcul Maria: acesta va fi relocat deoarece vechiul amplasament nu mai poste fi folosit în acest scop. Acolo unde funcţiona până nu demult acest loc de joacă a fost descoperit un element defensiv important al Cetăţii, respectiv o cunetă, adică o platformă de artilerie pe care stăteau tunurile. Parcul de joacă pentru copii va fi reamenajat tot în apropierea grădiniţei numărul 8, pe o platformă situată la un nivel superior, în apropierea Porţii a V-a şi a fostului cinematograf de vară.
Privitor la statuia lui Avram Iancu, din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, au fost unii cetăţeni care şi-au manifestat îngrijorarea că acest monument ar putea dispărea. Doamna Silvia Moldovan a precizat că bustul nu va putea rămâne în acelaşi punct în care se află acum, cel mai probabil el va fi relocat pe vârful ravelinului Sfântul Mihail, fiind mult mai vizibil şi pus astfel în valoare.
Răspunzând unui alt grup de cetăţeni care sunt interesaţi de soarta locului unde se joacă şah în Parcul Unirii, doamna Silvia Moldovan a declarat că acest loc va fi dezafectat însă acest lucru se va întâmpla abia în primăvara anului viitor, când se va derula ultima etapă a lucrărilor de pe latura de Vest. Cu toate acestea şahiştii din Alba Iulia nu vor fi privaţi de această pasiune a lor, deoarece măsuţele cu tabla de şah şi băncile îşi vor găsi un loc potrivit în viitoarea configuraţie a zonei.
Fostul cinematograf de vară nu aparţine municipalităţii ci se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor. Au fost făcute însă demersuri pentru ca acest amplasament să intre în administrarea primăriei Alba Iulia pentru a îl putea relaţiona cu proiectul de pe latura de Vest. Cinematograful ar putea fi integrat perfect în acea zonă, în relaţie cu toate căile de circulaţie din vecinătatea Porţii a VI-a.
Foarte aproape de finalizare este strada Mihai Viteazul, segmentul cuprins între Poarta a III-a şi Poarta a IV-a. Deoarece încă mai au loc lucrări în scuarul Custozza şi în apropierea statuii lui Mihai Viteazul, acolo unde vor fi amplasate toaletele publice, s-a decis amânarea deschiderii acestui tronson. În curând ar fi însă totuşi posibilă deschiderea unei căi de acces de la Catedrala Romano Catolică, pe strada Militari, spre Traseul celor Trei Fortificaţii şi Poarta a III-a. Cercetarea arheologică din zona monumentelor Custozza şi Losenau se află în curs de desfăşurare, eventualele descoperiri urmând să ne fie aduse la cunoştinţă de reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii.
Primăria Alba Iulia îi va ţine în continuare la curent pe cetăţeni cu privire la evoluţia lucrărilor din zona istorică dând astfel dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte derularea acestor proiecte cu finanţare europeană deosebit de importante pentru oraşul nostru.(M.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea