Rămâi conectat

Curier Județean

Centura din zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia: Documentații importante, la aprobare în Consiliul Local. Detaliile investiției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centura din zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia: Documentații importante, la aprobare în Consiliul Local. Detaliile investiției

În ședința ordinară de joi, 29 mai 2025 a Consiliului Local Alba Iulia vor intra la aprobare documentația tehnico-economică, faza studiu de fezabilitate, și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții care vizează construirea unei centuri ocolitoare în zona de sud-vest a municipiului reședință de județ.

Imagine Fest 2025

„În prezent, mobilitatea în municipiul Alba Iulia este caracterizată de utilizarea intensivă a autoturismelor personale. Una dintre principalele cauze care conduc la încurajarea utilizării autoturismului este lipsa unor alternative reale de deplasare. În prezent, rețeaua de transport public deservește zona izolat și nu prezintă benzi dedicate pentru transportul public în zona amplasamentului.

La nivelul zonei analizate, nu există trotuare amenajate, piste de bicicletă sau spațîi verzi de aliniament. Infrastructura de acces existentă se află într-o stare precară și necesită reconfigurare.

Caracterul țesutului traversat de viitorul culoar de mobilitate este rezidențial în partea de nord și mixt (depozitare, industrie și rezidențial) în partea de sud și vest”, se arată în raportul Serviciului Investiții și Lucrări Publice.

Citește și: Alba Iulia va avea o nouă șosea de CENTURĂ în zona de sud – vest a orașului: A fost semnat contractul pentru achiziția serviciului de proiectare

„Intervenția se încadrează în reglementările documentaților de urbanism aprobate, traseul culoarului fiind reglementat prin PUZ Lalelelor, PUZ la Recea, PUG Alba Iulia și PUZ Iușuri, conform Anexei la Certificatul de Urbanism nr. 502/03.04.2023.

Obiectivul principal al proiectului studiat îl constituie creșterea calitățîi viețîi locuitorilor municipiului Alba Iulia prin dezvoltarea unei mobilități urbane durabile, pornind de la obiectivele și prioritățile Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, respectiv modernizarea și decarbonizarea transportului public, stimularea transportului nemotorizat și electric și digitalizarea sistemelor de trafic prin crearea unui nou culoar verde de mobilitate urbană, în zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia, care să asigure continuitatea pentru benzile dedicate și pistele de biciclete create prin implementarea celor două proiecte de mobilitate urbană finanțate prin POR 2014-2020.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

*Construirea a cca. 2,6 km infrastructură rutieră în zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia: B-dul Revoluției 1989 intersecție cu str. Lalelelor – B-dul Ferdinand I (DN1);

*Construirea a cca. 5,2 km pistă ciclabilă în zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia: B-dul Revoluției 1989 intersecție cu str. Lalelelor – B-dul Ferdinand I (DN1);

*Achiziția/construirea infrastructurii pentru combustibili alternativi: puncte de realimentare sau reîncărcare pentru mașinile electrice, de-a lungul amplasamentului.

Pentru colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă și elementele auxiliare se vor monta guri de scurgere la marginea borduri și cate un colector pentru fiecare parte a străzii urmând a fi evacuate într-un colector existent.

Pentru optimizarea traficului și realizarea unei semaforizări conforme cu normele europene și care să permită identificarea în timp real a valorilor de trafic, comunicarea intre intersecții, modificarea în funcție de valorile de trafic a timpilor de semaforizare pentru o buna fluență a circulației autovehiculelor și o echipare cu sisteme moderne și rezistente în timp s-au prevăzut următoarele lucrări:

*realizarea canalizației electrice în carosabil, trotuar și spațiu verde, eliminând astfel toate cablurile aeriene care leagă în prezent semafoarele de automatul de dirijare;

*legăturile între stâlpii de susținere a semafoarelor cu automatul de dirijare s-au realizat printr-o canalizație electrică subterană proprie;

În conformitate cu prevederile Ordinului M.T. nr. 49/1998 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea și realizarea străzilor în localitățile urbane, drumul proiectat se clasifică că străzi de categoria ÎI – de legătură”, se precizează în raportul amintit.

Având în vedere soluţia constructivă şi funcţională aleasă, pentru elementele de infrastructura rutieră, pietonală și velo, detaliile tehnice sunt următoarele:

Principalele caracteristici tehnice ale investiței propuse:

Lungime parte carosabilă = 2.614,51 ml;

Suprafață parte carosabilă (inclusiv drumuri laterale) = 27.127 mp;

Suprafață benzi dedicate BUS = 14.762 mp;

Lungime bandă dedicată BUS = 4.232 ml;

Lungime pistă biciclete, pistă sens unic (lățime variabilă: 1,7 m – 2,2 m) = 5.360 ml;

Suprafață pistă biciclete = 11.270 mp;

Suprafață trotuare (lățime variabilă: 2,0 – 2,5 m) = 13.290 mp;

În profil transversal, s-au prevăzut elemente geometrice corespunzătoare străzilor urbane și anume:

– Strada de categoria a ÎI-a – cu 4 benzi de circulație din care 2 benzi dedicate autobuzelor, cu lățimea părțîi carosabile de 14,00m; separatoare sensuri de 2,00 lățime; spațîi verzi adiacente benzilor de 1,80/2,30m lățime, trotuare de 2,0/2,5m lățime, piste de biciclete de 1,7/2,2m lățime.

Pasaje supraterane

Pasajele proiectate sunt amplasate pe artera cu rol de culoar verde de mobilitate pe latura de sud-vest a Municipiului Alba Iulia, pe sectorul cuprins intre strada Lalelor și strada Roșia Montană, care asigură traversarea peste strada Brândușei (Km 0+590), respectiv strada Orlea (Km 0+825), sub un unghi de aproximativ 90º, respectiv 70 º.

Pasaj strada Brâdușei:

Lungime 26,00 m; Suprafață 550 mp; Înălțime liberă intrados 5,50 m.

Pasaj strada Brâdușei:

Lungime 26,00 m; Suprafață 550 mp; Înălțime liberă intrados 5,00 m.

Iluminat public

Pentru noua configurare, se va realiza implementarea unui sistem de iluminat nou și modern, cu scopul de a asigura o iluminare completă și atractivă la nivelul întregului amplasament. Noul sistem de iluminat a fost proiectat astfel încât să îndeplinească mai multe funcțîi esențiale. În primul rând, acesta vă asigura iluminarea adecvată pentru siguranța utilizatorilor, oferindu-le un mediu vizibil și confortabil pe timp de noapte și în condițîi de vizibilitate redusă.

Pentru a realiza acest sistem de iluminat complet, vor fi utilizate echipamente și tehnologii moderne, care să asigure eficiența energetică și durabilă a sistemului. De asemenea se va ține cont de aspectele de conservare a mediului înconjurător, prin utilizarea de surse de iluminat cu un consum redus de energie.

Sistemul de iluminat are incorporată tehnologie LED și va fi amplasat la distanțe aproximativ din 25 în 25m, urmând a fi retras sau mai apropiat față de pistele de biciclete, limită proprietate și carosabil în funcție de zona de amplasament local, cu distanțe cuprinse între 0 și 4 m.

În paralel cu traseul de alimentare al corpurilor de iluminat se vor realiza lucrări pentru rețeaua de fibră optică.

În cadrul proiectului s-a prevăzut echiparea cu camere video de supraveghere. Subsistemul va prelua și afișa imagini de la camerele video instalate în cadrul proiectului. Se vor folosi camere video de supraveghere IP de exterior și echipament de transmitere date.

Conform cu configurarea traseului proiectat și intersecțiile rezultate, se va realiza extinderea sistemului de management trafic pentru cele 3 (trei) intersecțîi semaforizate.

Rețea canalizare

Se va extinde rețeaua de canalizare menajeră existentă cu preluare cămin de vizitare existent amplasat pe strada Lalelelor cu conducta de canalizare menajera din PAFSIN SN10000 DN 1000 mm de la km 0+0.00 până la km 1+900 intersecție cu strada Rogozului pe o lungime totala de L=1.872 m. Pe conducta nou proiectată se vor amplasa 45 cămine de vizitare. Rețeaua de canalizare va prelua debitul de apa uzata atât de pe zona strada Lalelelor-B-dul Revoluției 1989-strada Ion Lăncrănjan cât și debitul rezultat din dezvoltările ulterioare conform planurilor urbanistice.

Rețea apă

Se va extinde conducta de alimentare cu apa existenta amplasata la intersecția străzilor Ion Lacranjan – Lalelelor cu o conducta din PE100 RC PN 10 De 250 mm de la km 0+0.00 la km 1+325 intersecție cu strada Izvorului pe o lungime totala de L=1.320 ml. Noua conductă de alimentare cu apă va asigura alimentarea cu apă și a străzilor adiacente străzii Ion Lacrănjan și a dezvoltărilor zonale ulterioare. Pe conducta nou proiectată se vor amplasa un număr de 13 hidranți de incendiu exteriori supraterani cu DN 100 și 14 cămine de vane cu vane de linie amplasate la intersecții pentru izolarea tronsoanelor componente. Din punct de vedere al instalațiilor hidraulice, căminele vor fi echipate cu vane de linie.

Proiectul elaborat la faza SF cu avize și studii de specialitate realizate la această fază este elaborat de către SC Novensa SRL. București.

Valoarea totală a obiectivului de investițîi este de 218.513.236,62 lei, inclusiv TVA din care construcţîi-montaj (C+M) 114.042.106,89 lei, inclusiv TVA.

Proiectul va fi depus în vederea finanțării prin acțiunea 4.1 apel 2, OS 2.8. cu valoarea totală a investiției de 43.898.434,66 euro, din care valoarea eligibila proiectului este de circa 22.000.000 euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Workshop de Personal Branding pentru liceeni de la Colegiul „HCC”, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Workshop de Personal Branding pentru liceeni de la Colegiul „HCC”, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia Vineri, 24 mai 2025, clasa a XI-a, profil Științe Sociale, de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a participat la un curs practic de Personal Branding, organizat de către Departamentul de Administrarea Afacerilor […]

Citește mai mult

Curier Județean

O nouă etapă de modernizare a sistemului de iluminat public al orașului Teiuș: Licitație de peste 2,3 milioane de lei, lansată în SEAP

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

O nouă etapă de modernizare a sistemului de iluminat public al orașului Teiuș: Licitație de peste 2,3 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria orașului Teiuș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru contractarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Modernizare iluminat public în orașul Teiuș – etapa II”. Valoarea totală estimată […]

Citește mai mult

Curier Județean

Tribunalul Alba a încuviințat în 2024 adopția pentru 25 de copii: Când au devenit majori, 2 tineri s-au interesat de părinții lor biologici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tribunalul Alba a încuviințat în 2024 adopția pentru 25 de copii: Când au devenit majori, 2 tineri s-au interesat de părinții lor biologici Anul trecut Tribunalul Alba s-a pronunţat cu privire la deschiderea procedurii adopţiei pentru 7 copii, pentru care s-au emis 6 sentinţe civile definitive şi irevocabile, potrivit raportului pe 2024 al Direcției Generale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea