Rămâi conectat

Actualitate

Cele mai frecvente cauze ale accidentărilor pe pârtie și cum se procedează în caz de accident

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cele mai frecvente cauze ale accidentărilor pe pârtie și cum se procedează în caz de accident

Pe pârtia de schi au loc accidente zilnic, tocmai din această cauză, siguranța pe pârtie ține, în mare parte, de comportamentul celor care utilizează pârtia. Accidentele, fie că sunt minore, fie că au urmări destul de grave, sunt nelipsite de pe pârtie, dar de cele mai multe ori, accidentele se produc din mai multe cauze, și deși lipsa experienței este considerată ca fiind principalul motiv, vă vom prezenta care sunt cele mai frecvente cauze.

Nu te-ai încălzit deloc

Indiferent cât de bine știi să schiezi sau să te dai cu placa, trebuie să te încălzești puțin înainte de a te arunca pe pârtie și de a performa la capacitate maximă. Altfel, te pasc niște întnderi musculare de toată „frumusețea”.

Te-ai încălzit… cu alcool

Consumul de alcool la altitudini de peste 1.850 de metri te îmbată mai repede și face organismul să nu mai răspundă corespunzător la temperaturi sun zero grade Celsius sau când te afli în alunecare. Așa că nu exagera cu vinul fiert de la capătul pârtiei și, dacă simți c-ai băut prea mult, fii înțelept și renunță la schiat.

Nu porți echipamentul potrivit

Când legăturile sunt prea strânse sau prea largi, echipamentul în mărimea nepotrivită sau folosit pe teren nepotrivit, accidentările pot fi serioase. Cel mai bine e să-ți folosești propriul echipament sau, când închiriezi, să fii cât se poate de selectiv. Dacă personalul magazinului cu echipament nu te întreabă ce înălțime, greutate și abilități ai, ar trebui să te gândești la alt magazin de închiriere. În plus, și hainele pe care le porți sunt foarte importante pentru confortul tău, pentru mobilitate și pentru libertatea de mișcare. Una este să schiezi în blugi și cu totul altceva este să porți astfel de pantaloni de schi, are te ajută să te miști în voie, lasă pielea să respire și păstrează un confort termic optim la nivelul pielii.
Nu porți echipament de protecție

Un studiu publicat în Journal of American Medical Association a evidențiat că purtarea unei căști la schi scade cu 60% riscul de traumatism cranian, cu 53% riscul de contuzii și fracturi și cu 57% riscul de traumatisme severe. Ah, nu uita: fiecare sport presupune o protecție specifică, ceea ce înseamnă că trebuie să îți iei o cască din categoria de echipament a sportului pe care îl practici. N-ai ce căuta la schi cu o cască de bicicletă pe cap.

N-ai tonus muscular

Cu cât ești mai inactiv, din punct de vedere sportiv, cu atât crește riscul accidentărilor. Evident, le poți evita schiind ușor, fără să „dai totul” pe pârtie și încercând să faci totul în funcție de posibilitățile tale reale. Sau poți să-ți dezvolți un obicei din a face sport măcar 20 de minute pe zi, în orice perioadă a anului. La anul, vei simți diferența.

Nu te hidratezi, nu faci pauze

Dacă te-ai dus pe pârtie ca să-și scoți fiecare bănuț investit în schiuri și în skipass, avem o veste mai puțin bună pentru tine: te-ai putea suprasolicita, iar accidentările apar mai ales când ești obosit. Nu mai vorbim despre întinderi musculare, de ligamente etc. În plus, consumă cât mai multe lichide, chiar și după ce dai schiurile jos din picioare, nu doar în pauzele de hidratare din timpul schiatului.

Nu ai echilibru

Apropo de oboseală: după ce musculatura obosește, activitatea ei este suplinită de ligamente, care au rolul de a menține stabilitatea corpului. Dacă ești obosit, iar ligamentele tale sunt suprasolicitate, orice căzătură sau mișcare greșită îți poate cauza probleme serioase.

Ești mult prea curajos

Curajul vine, probabil, din convingerea că suntem mai buni decât în realitate, așa că încercăm mișcări noi, viteze mai mari și nu mai anticipăm corect pericolul.

Nu știi să cazi

Multe accidentări au loc în timpul căzăturilor, dacă persoana care cade nu știe să cadă. În multe sporturi, precum Judo sau lupte, se predă „școala căderii”, însă aplicabilitatea ei este limitată atunci când cazi din iteză, cu schiurile în picioare. Ceamai simplă metodă prin care poți încerca să eviți o accidentare când prinzi viteză și-ți pierzi controlul este să te ghemuiești. Vei avea o căzătură mai ușoară și, cumva, mai controlată.

Nu respecți niște reguli simple de bună-purtare

Dacă te-ai oprit oriunde pe pârtie și cineva coboară, asigură-te că nu încurci pe nimeni. Înainte să îți începi coborârea, asigură-te că nu se avântă pe pârtie altcineva din spatele tău. Alege nivelul pârtiei în funcție de experiența pe care o ai, ca să poți avea controlul asupra mișcărilor, să te poți opri sau să îi poți ocoli pe alții la nevoie. Toate acestea te pot ajuta să nu te accidentezi și să nu-i accidentezi pe alții.

De asemenea, pentru a se încerca, pe cât posibil, evitarea acestor accidente, pe pârtia de schi există un set de reguli, așa cum există un set de reguli de etichetă atunci când mergem la teatru sau la restaurant.

Acest set de reguli a fost stabilit în anul 2002, de către Federația Internațională de Schi, și se refera la viteză, direcție, depășiri, opriri în panta și, nu în ultimul rând, la ajutorul în caz de accidente.

1.Prima regula esențială se refera la respectul față de ceilalți schiori și snowboarderi de pe pârtie. Astfel, este esențial ca toți să ne comportam în așa fel încât să nu ne punem în pericol nici pe noi, dar nici pe ceilalți, iar acest lucru este valabil și pentru echipamentul sportiv.

2. Viteza este cel de-al doilea lucru de care trebuie să ținem cont când suntem pe pârtie. Fie că ne dăm cu schiurile, fie că ne dăm cu placa, trebuie să ne adaptăm viteza în primul rând în funcție de nivelul de pregătire, începator sau avansat, dar și în funcție de cum se prezintă pârtia, de gradul de dificultate a acesteia și de cât de aglomerata este.

3. Tot în funcție de nivelul de pregătire trebuie să ne alegem și ruta (traseul) pe pârtie, astfel încât să nu îi incomodăm sau să îi punem în pericol pe cei din față noastra. Astfel, dacă alegem trasee de schi fond, este bine să ne poziționăm cât mai în dreapta și să le lăsăm loc celor mai rapizi.

4. O altă regulă se referă la depășirea pe pârtie. Sunt premise depașirile în ambele sensuri, însă trebuie păstrată o distanță față de ceilalți care să le permită suficient spațiu pentru a face orice mișcare, fie că este vorba de mișcări previzibile sau involuntare.

5. În ceea ce privește intrarea, pornirea sau oprirea pe pârtie, trebuie să fim atenți la fiecare manevră pe care o facem. Astfel, trebuie să ne asigurăm înainte de a porni în cursă, pentru a nu-i lua prin surprindere pe ceilalți, ceea ce ar putea provoca un accident. În ceea ce privește pârtiile care au porțiuni speciale pentru snowboard, unde se pot executa diferite manevre, trebuie să fim atenți la săriturile și întoarcerile rapide, care trebuie făcute numai atunci când suntem siguri că nu lovim pe nimeni.

6. Oprirea pe pârtie este interzisă în zonele înguste sau acolo unde vizibilitatea este redusă. Dacă am cazut, fie că suntem pe schiuri sau pe placă, trebuie să ne deplasăm cât mai repede din acel loc, iar dacă vrem doar să ne odihnim sau să așteptăm pe cineva, în niciun caz nu trebuie să ne oprim în mijlocul pârtiei, pentru a nu-i incomoda pe ceilalți.

7. Urcarea sau coborârea pe jos (fără schiuri) se face exclusiv pe marginea pârtiei.

8. Așa cum trebuie respectate semnele și indicatoarele pe șosea, la fel trebuie să ținem cont de ele și pe pârtia de schi. Este valabil atât pentru cei care practică sporturile de iarnă, cât și pentru personalul de îngrijire.

9. O regula extrem de importantă se referă la ajutorul acordat în cazul unui accident. Oricine are datoria de a acorda ajutor celor care au nevoie, iar neglijarea acestui lucru se pedepsește prin lege. Schiurile trebuie așezate în poziție verticală, încrucișate, semnalizând astfel și celorlalți schiori că zona respectivă trebuie ocolită. Persoanele grav rănite nu trebuie mișcate din poziția în care sunt, iar serviciul salvamont trebuie anunțat cât mai repede. De aceea, este bine să notăm numărul de telefon al salvamontului.

10. La fel de importantă este identificarea, mai ales în cazul unui accident. Orice schior, snowboarder sau martor, fie că este responsabil sau nu pentru vreun incident pe pârtie, trebuie să se identifice cu datele personale (numele complet și adresa) în fața organelor abilitate.

Nu trebuie să uităm nici de regulile care privesc echipamentul (casca fiind un accesoriu obligatoriu), dar și curățenia care trebuie păstrată ca în alte locuri publice. Mai mult decât atât, bunele maniere nu trebuie să lipsească nici de pe pârtie (dacă din greșeală ai lovit alt schior, să îi ceri scuze și să-l ajuți să se ridice în caz că a cazut), dar nici atunci când stai la rând la telecabină, teleferic sau orice alt sistem de urcare, unde trebuie să îți păstrezi calmul și să fii atent să nu calci pe schiurile altor persoane.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete culturale 2024: Ce valoare vor avea în semestrul al II lea al anului și pentru ce pot fi utilizate

Bera Larisa

Publicat

în

Tichete culturale 2024: Ce valoare vor avea în semestrul al II lea al anului și pentru ce pot fi utilizate Ministerul de Finanțe a publicat pe data de 2 septembrie 2024 un proiect legislativ pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea