Cel mai mult lemn a „dispărut” din Alba, Cluj și Maramureș arată raportul Greenpeace privind tăierile ilegale de pădure din România
Prejudiciul cauzat de tăierile ilegale de pădure din România a înregistrat, în intervalul 2013-2014, o valoare de aproximativ 52,1 milioane de euro (aproape 231 milioane de lei), iar 79% din totalul sumei a fost cuantificată în județele Cluj, Alba și Maramureș, unde au dispărut cele mai mari cantități de lemn, relevă un raport Greenpeace România, publicat luni.
O nouă analiză despre numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori din România, pentru perioada 2013-2014 arată că au loc 62 de cazuri pe zi. Ritmul pierderii pădurii se menține la 3 hectare pe oră.
Greenpeace Romania a continuat activitatea de monitorizare a situației tăierilor ilegale de arbori, pentru intervalul 2013-2014 și rezultă că au fost înregistrate un total de 45 509 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de 62 de cazuri pe zi.
Noul raport prezintă informații despre cazurile de tăieri ilegale identificate și investigate de autoritățile responsabile. Datele arată o creștere de la 28 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011, respectiv 50 de cazuri pe zi la nivelul anului 2012.
Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie al Greenpeace România: „Subliniem faptul că aceste date nu oferă o imagine completă asupra amplorii reale a fenomenului tăierilor ilegale la nivelul întregii țări, de vreme ce rapoartele guvernamentale indică o medie de 8,8 milioane m3 de lemn extras ilegal anual, dar investigațiile autorităților competente se referă doar la a 16-a parte din cifra mai sus menționată.”
Județele cu cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale înregistrate
Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel național), Bacău 3.538 cazuri, (7,77%) și Mureș 3.351 cazuri, (7,36%). Județul Argeș a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de autorități și în perioada 2009-2011: 6.458 de cazuri.
Această evoluție se poate datora atât creșterii eficienței autorităților în combaterea delictelor silvice dar și amplificării continue a fenomenului tăierilor ilegale.
Ritmul degradării suprafeței forestiere se menține
Potrivit noii cercetări efectuate de Greenpeace asupra suprafeței acoperite cu păduri la nivel național ritmul distrugerii acestora se menține la un nivel alarmant de 3 ha / h.,. Precedenta hartă publicată în 2012 consemna același ritm.
Volumul de lemn tăiat ilegal a crescut – cel mai mult lemn a „dispărut” din Cluj, Alba și Maramureș
Autoritățile au identificat la nivel național o cantitate de 1 011 892 m3 asociată celor 45 509 de cazuri de tăieri ilegale, adică 22 m3/caz. Aceasta reprezintă o creștere de la 120 836 m3 în 2012 și 452 842 m3 în intervalul 2009-2011. Se observă o mare discrepanță între numărul de cazuri de tăieri ilegale de arbori și volumul de lemn extras ilegal din fiecare județ.
Astfel, deși în județele Cluj, Alba și Maramureș s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri de tăieri ilegale față de alte județe, s-a constatat însă cel mai mare volum mediu per caz .
La nivelul celor 3 județe (Cluj, Alba și Maramureș) se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național în perioada 2013-2014, județul Cluj înregistrând 37% din volumul total, Alba 23% și Maramureș 18%. Acest lucru indică necesitatea dezvoltării și implementării de către autorități a unor măsuri suplimentare de control și prevenire a tăierilor ilegale.
În ceea ce privește prejudiciul, valoarea totală la nivel național în 2013-2014 a fost estimată de către autorități la 230 937 047 RON (aproximativ 52,1 milioane euro). Ca urmare a volumului mare înregistrat, județele Cluj, Alba și Maramureș au prezintă cele mai mari valori medii: 70 189 RON prejudiciu/caz în Alba, 52 742 RON/caz în Cluj și 27 227 RON/caz în Maramureș, cele 3 județe totalizând 79% din prejudiciul cauzat.
Reducerea fenomenului tăierilor ilegale de arbori
În legătură cu reducerea fenomenului de tăieri ilegale, acesta ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre (inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate – în momentul de față, conform legii[4], dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește cu amendă).
De asemenea, este necesară o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar și în vederea organizării unui sistem permanent de pază (și pe durata nopții).. Ar fi foarte util ca personalul cu atribuții în constatarea și investigarea delictelor silvice din Jandarmerie și Poliție să beneficieze de pregătire de specialitate.
La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice.(BT)
Comunicat Greenpeace Romania
Raportul complet este disponibil pe pagina Greenpeace Romania
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii