Rămâi conectat

Actualitate

Cel mai mare dosar de corupție din Transilvania: Un primar a fost trimis în judecată după 8 ani de anchetă

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Cel mai mare dosar de corupție din Transilvania: Un primar a fost trimis în judecată după 8 ani de anchetă

Cel mai mare dosar de corupţie din Transilvania din punct de vedere a prejudiciului constatat iniţial a fost trimis în judecată după 8 ani de anchetă. Cercetările au început în 2014 la DNA Alba Iulia, dar a fost preluat în 2021 la structura centrală din Bucureşti.

Prejudiciul estimat iniţial se ridica la 114 milioane de euro. Este vorba despre un grup infracţional organziat constituit în jurul fostului primar al comunei Şelimbăr din judeţul Sibiu, Daniel Măricuţa.

În octombrie 2015, procurorii au descins la Primăria Şelimbăr şi la membrii grupării, de unde au ridicat numeroase acte.

Unele din acestea vizează şi modul în care dezvoltatorii imobiliari care construiau pe teritoriul comunei Şelimbăr erau forţaţi să doneze o parte din locuinţele amenajate. Aceste locuinţe erau donate, în acte, Consiliului local Şelimbăr, dar nimeni nu a urmărit ce s-a întâmplat mai departe cu aceste locuinţe.

La momentul respectiv primarul Măricuţa a fost o perioadă de timp în arest preventiv, respectiv arest la domiciliu.

„Investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către Maricuţa Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare”, se arată într-un comunicat DNA.

Între prejudiciile evaluate la 114 milioane de euro se numără nu doar terenuri, ci şi o presupusă mită care a constat în 60 de apartamente primite prin intermediari de fostul primar pentru a permite construirea unui ansamblu rezidenţial cu 17 etaje şi peste 500 de locuinţe.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia joi, 31 martie 2022. Infracţiunile se referă la constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani.
13 persoane trimise în judecată

Pe lista inculpaţilor se află şi secretara Primăriei Şelimbăr, Elena Scumpu, pion important al grupului infracţional organizat, precum şi alte 11 persoane fizice şi trei persoane juridice. Printre acestea se află şi soţia ex-primarului din Şelimbăr, un fost consilier local, oameni de afaceri şi alţi angajaţi ai primăriei. Iniţial, în dosar au fost cercetate 19 persoane.

”În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese – verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.

În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.

În vederea valorificării terenurilor, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.

În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire”, se menţionează într-un comunicat al DNA, din 2015.

DNA susţineă că Măricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena au pretins şi primit cu titlu de mită, prin intermediari, mai multe sume de bani şi bunuri de la dezvoltatori imobiliari.

”Astfel, inculpatul Măricuţa Ioan Daniel a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 şi un număr de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Şelimbăr un număr de două apartamente, primite sub formă de donaţie. Pentru a disimula adevărata provenienţă a celor 61 de apartamente, inculpatul Haiduc Sorin cu ajutorul unui alt membru al grupului a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare-cumpărare”, se mai precizează în document.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea