Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Editorial

Ceauşescu face rating

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Scrisă, audio-vizuală sau online, presa noastră pare iremediabil contaminată de virusul Ceauşescu. Pe măsură ce problemele cu care se confruntă ţara, altoite pe cele globale, se înmulţesc, frenezia cu care mass-media dezgroapă tot ce poate găsi despre membrii familiei dictatorului creşte exponenţial. Pe tot parcursul zilei de miercuri, Antena 3, de exemplu, a anunţat un interviu în premieră absolută cu Valentin Ceauşescu, lucru care s-a dovedit un bluf întrucât materialul fusese realizat şi difuzat cu vreo 15 ani în urmă de către un post francez de televiziune şi vizionat de mulţi români, între care şi subsemnata. În emisiunea cu pricina, Mihai Gâdea i-a mai invitat pe Sanda Ţăranu, una dintre cele mai cunoscute şi mai simpatizate crainice ale unicului post de televiziune din România „epocii de aur” şi pe diplomatul Sergiu Celac care, făcând parte ca translator din suita lui Nicolae Ceauşescu, i-a întâlnit pe preşedinţii americani Richard Nixon, Jimmy Carter sau pe regina Elisabeta a Marii Britanii în cadrul unor vizite pline de fast, indiferent dacă ele s-au desfăşurat în SUA sau în Anglia. După ce, în emisiunea precedentă, Răzvan Dumitrescu a încercat fără succes să afle cum îşi explică invitaţii săi diferenţa dintre stilul mai modest (vizită de lucru) în care a decurs întâlnirea lui Traian Băsescu cu cei mai înalţi oficiali americani şi felul în care Occidentul l-a răsfăţat pe Ceauşescu, Sergiu Celac a lansat la „Sinteza zilei” o teorie nouă, misterioasă, potrivit căreia dictatorul ar fi suferit în ultima parte a vieţii sale de o boală a creierului ce i-ar fi atacat inteligenţa şi creativitatea.
În vreme ce Antena 3 afişa o asemenea bogăţie de informaţii despre Ceauşescu, Realitatea TV a încercat să recupereze handicapul, anunţând pentru „Ultima oră” o discuţie cu scriitorul Petru Popescu, fostul iubit al Zoei Ceauşescu. Acesta fusese invitat mai devreme şi la B1 TV, unde Robert Turcescu l-a intervievat telefonic pe tema idilei de acum 30 de ani.
Ca să nu se înţeleagă greşit, aş vrea să spun că viaţa lui Nicolae Ceauşescu şi a familiei sale reprezintă, fără îndoială, un capitol de interes cu atât mai mare cu cât el şi-a pus pecetea la modul cel mai dramatic asupra istoriei noastre. La peste 21 de ani de la execuţia cuplului dictatorial, multă lume şi-a nuanţat percepţia asupra perioadei în care clanul Ceauşescu a condus ţara, fiind puternic influenţată în acest sens de nivelul execrabil, lăcomia şi opulenţa fără limite ale componenţilor clanurilor succesoare din perioada postdecembristă. Dar, chiar dacă putem admite că „înainte” s-au făcut o serie de lucruri bune, ar trebui să fim proşti sau nebuni ca să nu înţelegem că bolile grele de care suferă acum România îşi au rădăcinile în comunism şi în politica lui criminală de distrugere a elitelor, de cruntă marginalizare a valorilor. Eu cred cu toată convingerea că nu ne vom putea vindeca înainte de a ne încheia socotelile cu comunismul şi cu Ceauşescu, exorcizând ceea ce atunci ne-a făcut să suferim, reducându-ne la condiţia de larve, desfigurându-ne sufletele, prostindu-ne. Genialul I.D. Sârbu vorbea despre prostia socială care „decuplează inteligenţele active, sugrumă critica de jos şi încurajează selecţia nonvalorilor”. În opinia lui, vai, atât de actuală şi după 1989, „prostia socială are propria-i elită structurată pe măsură ce turma se alcătuieşte, măgarul îşi ia doctoratul şi devine gânditor, câinii îşi iau licenţa în drept, primesc pistoale şi dreptul de a se considera lupi: lupi geto-daci. Limba devine limbaj şi limbajul lătrătură. Aplauzele şi uralele înlocuiesc opinia publică şi liberul abitru (…) Prostia socială nu este altceva decât o boală politică pe care popoarele mici o primesc obligatoriu de la marile popoare, după eliberare, război sau revoluţie prin corespondenţă”.
Ar putea susţine cineva că scriitorul I.D. Sârbu nu a fost şi proroc, deşi se spune că „nimeni nu-i profet în ţara lui”?
Maria Lucia MUNTEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Published

on

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea