Ceapa verde proprietăţi: previne cancerul, ameliorează diabetul, purifică şi regenerează organismul
Ceapa verde proprietăţi: Ajutor în afecţiunile dermatologice • Efect hipoglicemiant • Disfuncţiile erectile, tratate cu ceapă verde • Ceapă verde şi usturoi pentru virozele respiratorii • Ceapa ajută la prevenirea cancerului • Ceapa verde alungă oboseala
Trecerea la primavară trebuie să fie însoţită de o schimbare radicală a regimului alimentar, o modificare în stilul de viaţă menită să ne pună din nou în circuit vitaminele şi mineralele necesare unei stări de sănătate fireşti. Fructe şi legume în salate şi sucuri naturale de sezon îşi regăsesc fiecare rolul bine determinat în alimentaţia zilnică. Ceapa verde utilizată în salate îşi arată ajutorul într-o gamă largă de afecţiuni, de la cele dermatologice la prevenirea cancerului. Ceapa, atât verde, aşa cum apare primăvara, cât şi în variantele de păstrare folosite pe timpul iernii, are proprietăţi purificatoare, stimulând în acelaşi timp procesele de regenerare ale organismului uman. Aceste proprietăţi sunt însă mai pronunţate în cazul cepei verzi. O astfel de cură efectuată pe perioada primăverii şi chiar către vară are un efect diuretic, depurativ, antialergic, reglând activitatea endocrină a organismului.
Ajutor în afecţiunile dermatologice
Dereglările hormonale pot produce în mare parte a cazurilor o serie de eczeme. Ceapa verde are un rol important în tratarea acestora, mai ales în condiţiile în care tratamentului i se mai adaugă şi un consum constant de mărar şi ţelină. O cură de ceapă verde pe o durată de 14 zile are efecte benefice şi în cazul afecţiunilor dermatologice care apar în perioada adolescenţei. Consumată zilnic, ea aduce o mai bună curăţare la nivelul tenului, mai ales combinată cu salată verde şi ţelină.
Efect hipoglicemiant
Încă din trecut, ceapa verde era folosită în cazul celor care sufereau de diabet, fiind unul dintre cele mai puternice şi mai la îndemână hipoglicemiante. Ceapa verde are în plus proprietăţi diuretice şi reglatoare endocrine. Este indicată pentru cure de lungă durată, având efecte puternice chiar şi în diabetul aflat în faze avansate. În bolile renale cronice, se recomandă consumul de ceapă verde, zilnic, dimineaţa şi seara. Pentru a mări puterea acestui remediu, se asociază în salate cu tarhon verde şi ridichi.
Disfuncţiile erectile, tratate cu ceapă verde
Chiar dacă nu este la fel de rapidă ca Viagra, cura îndelungată cu ceapă verde are rezultate destul de sigure în sterilitate şi impotenţă sexuală, fără a declanşa efectele secundare (problemele cardiace de exemplu) pe care le generează tratamentele medicamentoase. Este indicat consumul zilnic de ceapă verde împreună cu ţelină (ridichi şi frunze), tarhon şi pătrunjel verde, usturoi verde şi morcov (frunze şi flori); în general, ceapa verde este considerată a fi o importantă plantă medicinală; printre altele, ea are şi capacitatea de a produce un puternic efect sudorific, iar în unele cazuri poate îndepărta şi durerile de cap.
Ceapă verde şi usturoi pentru virozele respiratorii
Usturoiul şi ceapa conţin alicină, substanţă care previne virozele respiratorii. Aroma specifică acestor legume se datorează acestei substanţe, alicina, recunoscută pentru efectul antibacterian, detoxifiant, expectorant. Datorită alicinei, ceapa şi usturoiul se numără printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire şi tratare a virozelor respiratorii. S-a demonstrat, de asemenea, că alicina are proprietăţi anticoagulante. Astfel, ceapa şi usturoiul pot împiedica formarea trombozelor (blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). În acelaşi timp, consumul de ceapă sau usturoi contribuie la scăderea nivelului colesterolului în sânge şi al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare. Conţinut: 100 g ceapă verde ne furnizează 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic. Nutriţioniştii recomandă ceapa şi pentru conţinutul de cuercitină (antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului).
Ceapa ajută la prevenirea cancerului
Ceapa şi usturoiul sunt două dintre alimentele cu proprietăţi anticancerigene puternice. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Studiu al Cancerului din Statele Unite ale Americii au arătat că aceste două legume scad riscul apariţiei cancerului de prostată la bărbaţi. Potrivit acestora, 5-6 g de ceapă sau de usturoi zilnic scad riscul de cancer cu mai mult de 50%. Proprietăţile anticancerigene ale cepei şi ale usturoiului se datorează compuşilor sulfuraţi, din care face parte şi alicina. S-a constatat, de asemenea, reducerea incidenţei cancerului pulmonar la fumătorii care mănâncă usturoi sau ceapă zilnic. Rolul protector se datorează tot alicinei, care înlătură o parte din efectele negative ale fumatului.
Ceapa verde alungă oboseala
Gustoasă şi bogată în vitamine, ceapa verde este, pe lângă un ingredient de bază, şi un „medicament” natural. Iată efectele benefice ale cepei verzi asupra organismului. Creşte rezistenţa la efort fizic. Ceapa verde este bogată în vitaminele B, C şi săruri minerale extrem de importante pentru efortul fizic, precum potasiu şi calciu. Mai conţine însă anumiţi eteri şi compuşi cu siliciu care nu se găsesc în alte alimente.
Aceşti eteri, aceiaşi care dau senzaţia de iritaţie a ochilor, sunt extrem de importanţi pentru cei care au o activitate fizică zilnică, ei ajutând la o mai bună oxigenare a muşchilor.
Curăţă organismul de toxine. Cura cu ceapă verde, sub formă de salată, are efect diuretic şi depurativ, reglând şi activitatea anumitor glande din corp, motiv pentru care e considerată un antialergic natural foarte valoros.
Întăreşte oasele. Ceapa conţine substanţe ce favorizează dezvoltarea şi consolidarea ţesutului osos. Din acest motiv, dacă avem o dietă din care nu lipseşte ceapa verde, riscul de fracturi scade drastic în cazul unor lovituri sau căderi. Ceapa menţine nivelul de calciu din majoritatea structurilor osoase, inclusiv a celor spongiose.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun