Rămâi conectat

Curier Județean

Ce spune Biroul Electoral Central, după anularea hotărârii prin care s-a reluat constituirea birourilor de circumscripție din Alba: „Alte persoane exercită legal atribuțiile”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ce spune Biroul Electoral Central, după anularea hotărârii prin care s-a reluat constituirea birourilor de circumscripție din Alba: „Alte persoane exercită legal atribuțiile”

Biroul Electoral Central (BEC) consideră că actuala componență a birourilor electorale de circumscripție din județul Alba este legală, chiar dacă mai mulți judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia au obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), definitiv, anularea unei hotărâri a BEC din 19 aprilie 2024.

Prin această hotărâre a fost desființat procesul verbal inițial, din 15 aprilie, privind constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județean Alba, precum și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale.

BEC a dispus, tot prin decizia din 19 aprilie, reluarea operațiunilor de desemnare a membrilor birourilor prin organizarea unor noi trageri la sorți de către președintele Tribunalului Alba. Magistrații de la Curtea de Apel, care s-au considerat nedreptățiți pentru că nu au mai fost trași la sorți la a doua procedură, au inițiat un proces în instanța de contencios administrativ, la Curtea de Apel Pitești.

În 29 aprilie, instanța din Pitești a respins cererea, dar judecătorii au contestat hotărârea la ÎCCJ. Instanța supremă le-a dat dreptate, în 28 mai 2024, și a anulat hotărârea Biroului Electoral Central din 19 aprilie. Situația este similară și în județul Dolj.

Citește și: Biroul Electoral Alba Iulia a sesizat Poliția și Jandarmeria pentru luarea măsurilor legale după ce unele partide au lipit afișe pe stâlpi, cutii de gaz sau țevi

Membrii BEC se prevalează de existența procesului verbal, ulterior emiterii hotărârii, care nu a fost anulat și care „reprezintă act de învestitură valabil a președinților și locțiitorilor acestora desemnați în cadrul birourilor electorale de circumscripție constituite la nivelul județului Alba”.

„Având în vedere că existența simultană a două trageri la sorți este de natură să perturbe cursivitatea calendarului alegerilor stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 199/2024, respectiv activitatea birourilor electorale de circumscripție, Biroul Eelectoral Central apreciază că nu este posibilă repunerea în situația anterioară emiterii acestor hotărâri, în condițiile în care alte persoane exercită în prezent în mod legal atribuții de președinți ai birourilor electorale de circumscripție și locțiitori ai acestora, nefiind constatată nelegalitatea învestirii acestor persoane prin hotărârile judecătorești”, a transmis Biroul Electoral Central la solicitarea ziarului „Unirea”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Legea care prevede schimbarea centralelor de apartament neconforme a fost adoptată. Ce sisteme de încălzire sunt acceptate

Bera Larisa

Publicat

în

Legea care prevede schimbarea centralelor de apartament neconforme a fost adoptată. Ce sisteme de încălzire sunt acceptate Deputații au adoptat definitiv un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 referitoare la performanța energetică a clădirilor. Actul normativ urmează să fie promulgat. Citește și: Noi reglementări pentru deținătorii de apartamente în 2024. Pedepse cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea