Ce riști să pățești dacă mesteci gumă: Pericolul ascuns în spatele acestui obicei
Ce riști să pățești dacă mesteci gumă: Pericolul ascuns în spatele acestui obicei
Să mesteci gumă în public este considerat un gest de evitat, dar există și un alt motiv pentru care este bine să te abții de la acest obicei. Cum te poate afecta consumul substanțelor din guma de mestecat, fără să îți dai seama.
Cel mai important lucru la guma de mestecat este acela că, așa cum îi spune și denumirea, ea nu trebuie înghițită, ci doar mestecată. În fapt, guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care conține rășină, îndulcitori, aromatizanți și conservanți. Ca orice produs, și guma de mestecat consumată în exces produce efecte secundare, care pot afecta sănătatea, în special pe termen lung.
Zaharurile din guma de mestecat sunt și ele periculoase, așa cum la fel de periculos este consumul excesiv de gumă de mestecat fără zahăr. Specialiștii susțin că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. Pe lângă acestea, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.
Ce conține o gumă de mestecat
Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.
Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.
Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.
Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).
Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.
Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.
Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.
Specialiștii spun că există și beneficii atunci când mesteci gumă, dar trag un semnal de alarmă în privința celor care exagerează ciu acest obicei. Persoanele care mestecă gumă în mod excesiv pot avea, în timp, probleme cu maxilarul și prezintă un risc mai mare să fie afectate de bolile gastro-intestinale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor?
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor? Tot mai multe animale abandonate, cazuri de cruzime care circulă viral pe rețelele sociale și o legislație adesea ignorată de autorități – aceasta este realitatea actuală a României în privința protecției animalelor, care îi […]
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății Începând cu data de 14 iulie 2025, pacienții și aparținătorii vor putea semnala direct Ministerului Sănătății nemulțumirile legate de calitatea alimentației din spitale, printr-un formular online ce va fi disponibil pe site-ul oficial al instituției. […]
Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011
Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011 Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc o colecţie de taxe greu de descifrat, una dintre acestea fiind contribuţia pentru cogenerare, bani care ajung la producătorii […]