Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Ce produse trebuie să consumăm vara și care sunt alimentele la care trebuie să renunțăm  – sfatul medicului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vara trebuie să consumăm mai multe legume, fructe, carne slabă, peşte şi să bem multă apă și trebuie să renunțăm la grăsimi animale, tocături, mezeluri, afumături, conserve, unt sau smântână, şniţele, produse tip fast-food, recomandă doctorul Luminiţa Florea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, citat de News.ro.

“Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului. Trebuie să renunţăm la vechile obiceiuri de alimentaţie, încărcate caloric, consistente şi să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe şi legume, în combinaţie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate şi carne albă slabă, preferabil peşte sau fructe de mare” explică Luminiţa Florea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic şi tratament.

Concret, trebuie să profităm la maximum de: proteinele animale uşor digerabile – carne albă (pui/ curcan, peşte slab sau gras oceanic), ou, lapte şi derivate de lapte (brânzeturi până spre maxim 18-20 la sută grăsime, de vacă sau capră);  legumele şi fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienţi specifici); cereale şi seminţe (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji); oleaginoase (nuci, alune, fistic, caju, migdale); pseudocereale –  mei, quinoa, hrişcă, cuş-cuş; leguminoase – năut, linte, mazăre, fasole boabe.

Potrivit medicului, în afară de ceea ce mâncăm, este foarte important să ştim cum să mâncăm şi să ţinem cont de combinaţiile alimentare corecte: fructele se pot combina optim cu cerealele şi oleaginoasele, eventual lactate uşoare tip iaurt, sana, kefir;  carnea, peştele, brânzeturile şi ouăle se pot asocia energetic şi nutritiv optim cu legumele cât mai puţin procesate termic şi mai dietetice (wok, grătar, salate, abur rapid); proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum şi cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele, scrie Digi24.ro.

Este important să evităm: grăsimile animale (carnea grasă roşie –  porc, vită, tocături, mezeluri, afumături, conserve, unt sau smântână integrale, brânzeturi foarte grase – oaie/ bivoliţă, prăjeli – tip mici, cârnaţi, chiftele, şniţele, produse tip fast-food);  glucidele rafinate, derivate de zahăr şi făină albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoşi etc);  băuturile energizante consumate în exces – carbogazoase, ce conţin cofeină, cafeaua şi ceaiul verde în cantitate mare, iar alcool cu moderaţie, a adăugat Florea.

În acelaşi timp trebuie să acordăm mare atenţie hidratării, mai ales în zilele caniculare. „Vara, organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de doi litri de lichide pe zi, preferabil din apă (plată sau minerală, carbogazoasă) şi ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termică suplimentară organismului care încercă să se adapteze la temperaturile ridicate din atmosferă. În cazul expunerii directe la temperaturi ridicate, de exemplu munca în aer liber, în plină căldură şi soare, cu efort fizic mediu/mare, se recomandă un aport de 200 – 300 mililitri de apă la fiecare 15 – 20 de minute de expunere”, a mai spus nutriţionistul.

Totodată, dacă facem sport, trebuie să acordăm o atenţie suplimentară capitolului hidratare. “Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2 la sută din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanţei sportive cu 10-20 la sută! Asigurarea aportului corect de apă este vitală şi depăşeşte recomandarea standard, în condiţii bazale, de minim doi litri de lichide pe zi”, avertizează dr. Luminiţa Florea.

Pentru a evita şi preveni riscurile deshidratării, practicanţii sportului trebuie să monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunţa o eventuală deshidratare: lipsa de concentrare, oboseală, gura uscată, greaţă, dureri de cap, crampe musculare, ameţeală, sete, urină puţină şi închisă la culoare, a conchis medicul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde Este alertă meteo de caniculă în aceste zile în România, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică din România recomandă populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de inimă sau au afecţiuni respiratorii, renale sau metabolice, ca în perioadele […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea