Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ce plante și arbuști se tund în primăvara 2025 devreme pentru a stimula dezvoltarea lor. Sfatul specialiștilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce plante și arbuști se tund în primăvara 2025 devreme pentru a stimula dezvoltarea lor. Sfatul specialiștilor

Primăvara este momentul când natura revine la viață, iar pentru a menține plantele sănătoase și pentru a le stimula creșterea, acestea trebuie tunse. 

Indiferent de sezonul recomandat pentru tăierea florilor, înainte de a începe tăierile, instrumentele trebuie să fie dezinfectate pentru a nu răspândi posibilele boli. Totodată, se curăță, se ascut și se ung bine pentru a nu provoca răni suplimentare plantelor. Pe lângă tăieri, se realizează și alte lucrări de îngrijire, precum fertilizarea sau prelucrarea solului, în funcție de recomandările specifice fiecărei plante.

Citește și: Când trebuie tăiate tufele de trandafiri. Trucul grădinarilor pentru a avea flori frumoase la primăvară

Plante care trebuie tunse primăvara

Daca ai lavandă în curte, atunci ar trebui să știi că de îndată ce temperaturile au început să crească și sunt constante, aceasta va avea nevoie de o tăiere. Este bine să eviți să aștepți sfârșitul lunii martie pentru că dacă o să le tai și vine gerul, lavanda poate fi afectată.

Și rozmarinul se va tăia primăvara, după ce temperaturile au crescut. Dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi scăzute, atunci este bine să tai rozmarinul primăvara deoarece o să stimulezi dezvoltarea acestuia.

Iarba elefantului sau alte plante decorative asemănătoare pot fi tăiate primăvara, la sfârșitul lunii martie. Taie toate părțile uscate și lasă tot ce este verde și începe să crească în sezonul cald.

Nu uita nici de trandafiri, deoarece și aceștia se taie primăvara pentru că de regulă pot fi afectați de ger. Tocmai de aceea, trebuie să tai partea brunificată a ramurilor până în zona verde, însă mare atenție să faci tăierea pe diagonală și la aproximativ 3-4 cm de un mugur, pentru a permite dezvoltarea tufei.

Salvia este o plantă aromatică ce se regăsește în curtea sau gradina multora. Ei bine, trebuie să știi că aceasta trebuie tăiată în fiecare primăvară, pentru a favoriza creșterea acesteia. Trebuie să tai ramurile bătrâne care au devenit lemnoase, iar acestea trebuie scurtate undeva la 3-4 cm deasupra solului. După aceea, udă planta foarte bine!

La final, îți mai spunem că și echinacea are nevoie de o tăiere primăvara. Florile trebuie lăsate să se usuce pe perioada iernii și abia când vine căldura vor trebuie îndepărtate. Acestea pot fi tăiate aproape de nivelul solului, iar astfel ții sub control și dezvoltarea tufei. În ciuda rezistenței sale la frig, la temperaturi de până la – 20 grade Celsius iarna, părțile aeriene pot suferi în timpul iernii. Totuși, rădăcinile nu sunt afectate și planta începe să crească din nou la sosirea primăverii.

Ce plante și arbuști nu se taie primăvara

Liliacul nu necesită lucrări de tăiere primăvara deoarece aceasta este perioada în care înflorește. Tăierile se amână până la începutul verii, în luna iunie, prin eliminarea ramurilor care s-au uscat după perioada de înflorire.

Aceeași regulă se aplică și la Bulgărele de zăpadă (Viburnum) pentru că înflorește după ce afară se încălzește. De aceea, tăierile se aplică la începutul verii.

Tot primăvara înfloresc și rododendronul și azaleele așa că este strict interzis ca toaletarea să se facă în această perioadă. Lucrarea se realizează doar după înflorirea și uscarea florilor, la începutul verii, pentru a nu tăia mugurii.

Primăvara este caracterizată și de înflorirea popularelor magnolii. Același interval de tăiere se respectă și pentru acestea, pentru a nu le supune stresului. Pentru a evita obstacole în creștere, dar și pentru a lăsa timp ca rănile să se vindece, proprietarii de magnolii pot alege să le curețe fie după înflorire (final de primăvară-vară) sau toamna.

Experții se opun și tăierii hortensiilor primăvara deoarece aceste lucrări reduc numărul de muguri florali care duc, implicit, la o reducere a numărului de flori. Finalul verii este perioada ideală pentru toaletarea hortensiilor pentru ca planta să aibă suficient timp să se refacă și să producă muguri noi.

În final, iubitorii de Mâna Maicii Domnului ar trebui să știe că nu se vor bucura de parfumul acestei plante dacă este tăiată primăvara. Cea mai bună perioadă pentru a o tăia este de la mijlocul și până la finalul verii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

9 mai – ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a decedat un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru”

Ziarul Unirea

Publicat

în

9 mai, ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a murit un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru” Ziua de 9 mai are dublă semnificație în cultura poporului nostru. Într-o zi de 9 mai, acum 123 de ani, se năștea Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său Pe 8 mai, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii

Bogdan Ilea

Publicat

în

8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat, în 1859, ziua de 8 mai drept Ziua mondială a Crucii Roșii. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea