Ce parole sunt cele mai ușor de spart de hackeri? Cum ne putem proteja conturile online
Ce parole sunt cele mai ușor de spart de hackeri? Cum ne putem proteja conturile online
Specialiștii în securitate cibernetică au dezvăluit cât de ușor pot fi sparte unele parole. Hackerii pot avea acces la conturile personale ale altor persoane în doar câteva secunde, relatează Mirror.
Pentru a vă asigura că parola dumneavostră nu este una ușor de ghicit, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi oferite de specialiștii în securitate cibernetică.
Parole care au mai puțin de 8 caractere
Parolele cel mai ușor de spart sunt cele care conțin toate literele sau cifrele mici și au mai puțin de 8 caractere. De exemplu, parole precum ”purple”, ”letmein” sau ”202201” pot fi ghicite în mai puțin de o secundă. Puteți folosi, în schimb, o parole precum ”miercuri1”, care, conform specialiștilor, poate fi ghicită în mai mult de 2.000 de secunde.
Parolă comună pentru mai multe conturi
O altă greșeală pe care o fac mulți oameni este să utilizeze aceeași parolă atât pentru conturile de la serviciu, cât și pentru conturile de acasă.
„Cu 51% oameni care folosesc aceleași parole atât pentru conturile de serviciu, cât și pentru cele personale, este normal ca ei să repete parolele care sunt ușore de reținut. Dar studiul a constatat că 365.174 de parole sunt scrise doar cu litere mici și au o lungime medie de opt caractere. Când oamenii folosesc același model de parole, hackerii pot accesa cu ușurință datele, deoarece numărul de combinații pe care trebuie să îl încerce este mai mic. Dacă folosiți toate literele mici pentru parolele dumneavoastră, hackerilor le-ar lua doar trei secunde să le ghicească”, au explicat specialiștii.
Parole ușor de spart
Pe lângă parolele scurte, o altă greșeală este să folosiți nume de emisiuni TV, porecle, culori și nume de branduri cunoscute, deoarece acestea sunt unele dintre cele mai ușor de ghicit.
Conform specialiștilor, peste 1,5 milioane de parole au opt caractere sau chiar mai puțin. Aceștia ne recomandă să cream parole cu o lungime de minimum 8-12 caractere și să folosim și caractere speciale, cifre și litere mari.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]